Matija Koritnik in Robert Markič na 6. Rally Vipavska dolina

Pred kratkim se je zaključil 6. Rally Vipavska dolina, ki je potekal v okolici Ajdovščine in Vipave, ter na legendarnih rajdah v Velikih Žabljah. Vzdušje je bilo odlično, za kar je poskrbela številna množica obiskovalcev, ki so srčno navijali za svoje favorite. Dirke se je udeležila tudi posadka iz okolice Domžal, ki je nastopila z Renault Cliom Williams.

Matija Koritnik iz Depale vasi, ki ima vlogo voznika in Robert Markič kot sovoznik, sta lansko sezono končala kot državna podprvaka v kategoriji vozil kategorije H s prostornino med 2000 in 3000 ccm. V prelepi okolici Vipavske doline se je odvijal tehnično zahteven rally, za kar je poskrbelo tudi spremenljivo vreme, ki je postreglo z močnimi lokalnimi plohami, kar je posadkam predstavljalo precejšen izziv, tako pri vožnji, kot pri izbiri gum, kjer je bil potreben kompromis, ker so bili deli brzinca popolnoma razmočeni, čez nekaj kilometrov pa popolnoma suhi. Sveže spran gladek asfalt na legendarnih rajdah v Velikih žabljah je poskrbel za atraktivna drsenja dirkalnikov in na žalost tudi nekaj zvite pločevine. Matija in Robert sta dirko dobro začela na nočnem superspecialu v mestnem središču Ajdovščine, kjer se je zbralo okoli 7000 gledalcev, rahel preplah je povzročila le opozorilna lučka za tlak olja, tako da je bilo potrebno malce popustiti tempo.

Naslednji dan so brzinci potekali na Colu, ki je v prvem delu izjemno hiter brzinec, proti koncu pa poteka po ožjih zavitih cestah v gozdu, brzinec Erzelj, kjer se izmenjuje makadam in asfalt s skoki, ter Velike Žablje z drsečim asfaltom. Tehnične težave so se žal nadaljevale, saj je po številnih skokih in stoječi vodi na brzincih odpovedal alternator. Na enem izmed brzincev naju je ujela huda ploha, na avtu pa so bile nameščene gume za suh asfalt, kar je privedlo do manjšega izleta s ceste, vendar na avtu ni bilo hujših posledic, tako da na srečo ni prišlo do odstopa in sva dirko vseeno uspešno končala na 6. mestu v najini kategoriji. Na naslednji rally, ki bo potekal v Železnikih med 1. in 2. julijem, se bo posadka Koritnik/Markič odpravila z atraktivnim tovarniškim dirkalnikom RenaultSport Clio R3 Maxi z 270 konjskimi močmi iz atmosferskega dvolitrskega motorja.

Avtor: Robert Markič; Foto: Tadej Verdev in Jan Mravlje
Tagi