Matej Oražem: Igramo s srcem

Črto pod leto 2012 smo potegnili s športnim direktorjem Matejem Oražmom. Prvi kadrovik Nogometnega kluba Domžale je z rezultati članskega moštva kot tudi mlajših selekcij izjemno zadovoljen. Najmlajša ekipa v prvi slovenski ligi napoveduje lepo in uspešno prihodnost domžalskega nogometa. V daljšem pogovoru smo se dotaknili spomladanskega dela sezone, glavnega trenerja Stevana Mojsilovića, zimskega prestopnega roka in dobrodelnosti Nogometnega kluba Domžale.

Čeprav ste pred začetkom sezone dodobra prevetrili ekipo, ste po 21-tih tekmah na tretjem mestu. Ali je ekipa presegla vaša pričakovanja, ki ste jih imeli pred sezono?
Pričakovanja tistih, ki smo podrobneje poznali strukturo našega moštva pred sezono, so bila morda nekoliko višja kot splošna pričakovanja javnosti. Nikoli nismo skrivali, da nas zanimajo le mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja. Delno je ta cilj uresničen, čaka pa nas še veliko dela v spomladanskem delu sezone, saj moramo potrditi jesenski dosežek in tudi konec sezone pričakati na enem izmed prvih treh mest. Uvrstitev je s strani uprave kluba pričakovana, veliko bolj pa nas navdušuje način, na katerega smo prišli do tega delnega cilja. To nam je uspelo z mlado ekipo, atraktivnim nogometom in z izjemo ene tekme smo bili prav na vseh enakovreden, v veliki večini primerov pa celo boljši nasprotnik. Z nekaj več sreče bi bil lahko točkovni izkupiček še boljši, vendar moramo biti s doseženim zelo zadovoljni.

Klubska politika temelji na mladih igralcih in v letošnji sezoni imate tudi dejansko najmlajšo ekipo v ligi. Morda je sem ter tja slišati očitek, da v njej manjkajo igralci, ki so v celoti vzgojeni v domači šoli?
Veliko klubov v ligi trdi, da ima mlado, ali celo najmlajšo ekipo v ligi, analize pa so jasno pokazale, da je naša najmlajša in to je dodana vrednost dobrim rezultatom. Seveda to ni prišlo čez noč, ampak je posledica načrtnega dela zadnjih nekaj let, ko smo se na to pripravljali. O mladih in domačih igralcih smo govorili že pred leti in sedaj, ko so tudi drugi prevzeli takšno usmeritev, mi že lahko kažemo rezultate dela, ki smo ga opravili v preteklosti. Sicer pa se ne bi povsem strinjal, da v ekipi ni v celoti doma vzgojenih igralcev. Darko Zec, Gregor Zabret, Nejc Vidmar, Marko Kovjenić, Darko Topić, Tadej Rems, in Gaber Dobrovoljc so igralci, ki so v celoti, ali pa v večini mladinski staž opravili v našem klubu, tako da je delo našega Mladinskega nogometnega centra v članski ekipi močno prisotno. Če pa lokalno okolje in domačo šolo omejimo le na občino Domžale, je največji razlog za odsotnost teh fantov ta, da sta najboljša naše okolje že prerasla. Tako Haris Vučkić kot tudi Dejan Lazarević igrata v državah, kjer nogometni prvenstvi sodita med najmočnejše v Evropi.

Stevan Mojsilović je v jesenskem delu sezone pokazal, da je klub aprila zadel z izbiro novega trenerja. Njegova filozofija povsem sovpada s filozofijo kluba, ki ceni delo, red in disciplino. Kako ste zadovoljni z njegovim delom in vajinim sodelovanjem?
Ugotovitev je vsekakor na mestu. Že ob začetku sodelovanja je bilo zelo hitro vidno, da so naše in njegove ideje v ključnih pogledih enake. Tudi čas prihoda je bil namensko izbran, saj smo trenerju omogočili podroben vpogled v igralski kader na podlagi katerega je opravil selekcijo po svojih željah. To je predpogoj za dobro delo in dobro sodelovanje. Seveda je v vsakem poslovnem odnosu potrebno znati prebroditi tudi trenutke, ko se pojavijo drugačni pogledi in nestrinjanje, vendar sva si s Stevanom v tem pogledu dokaj podobna in sva hitro našla skupni jezik. V klubu smo z njegovim dosedanjim delom izjemno zadovoljni in verjamemo, da lahko še veliko stvari nadgradimo in v prihodnje delamo še bolje. Prav tako sem ga v tem času dodobra spoznal tudi osebno in njegove največje odlike so poštenost, neposrednost in izjemna profesionalnost. V čast mi je sodelovati s takšnim trenerjem in človekom.

Stevan se je po zadnji tekmi z Olimpijo pošalil, da bi bilo morda bolje vse tekme igrati v gosteh, saj ste doma najslabša ekipa v ligi. Kako vi gledate na ta fenomen?
Seveda je problematika specifična. Na podlagi posnetkov tekem, ki smo jih izgubili na domačem igrišču, pridemo do ugotovitve, da je bil vsak poraz drugačen, a večina ima skupni imenovalec. Bili smo boljši nasprotnik, imeli več od igre, več priložnosti, a je zatajila realizacija. Kljub temu ostaja zelo pomembno dejstvo, da doma igramo dobro, kar so nenazadnje potrdili tudi gledalci, ki so v velikem številu prišli na zadnjo tekmo z Mariborom in domov odšli več kot zadovoljni. S tribune se vidi, da igramo s srcem, borbeno, brezkompromisno in da v vsakem trenutku na igrišču kažemo maksimalno željo. Vse skupaj je nagrajeno z večjo pozornostjo medijev in večjim številom gledalcev. Verjamem, da bomo ob takšni igri in pristopu tudi trend rezultatov na domačih tekmah obrnili v našo korist in večkrat razveselili domače navijače, ti pa se bodo odzvali z večjim obiskom.

  

Ali boste, glede na zaostreno finančno situacijo na vseh področjih, uspeli zadržati ekipo skupaj več let ali boste primorani nekatere igralce tudi 'predčasno' prodati?
Vsekakor bo veliko igralcev ob napredovanju, ki ga kažejo sedaj, kmalu preraslo našo sredino. Zaželeli si bodo večjih izzivov in tudi boljše finančno nadomestilo za svoje igre. Nikoli v preteklosti nismo omejevali naravnih prestopov in tudi v prihodnje bomo našim igralcem brez večjih omejitev omogočali preboj na druge, večje in bogatejše trge. Ekipa je že v tem trenutku sestavljena zelo široko, tako da imamo veliko igralcev, ki so dokazali, da so sposobni igrati na vrhunski ravni. Ne smemo pozabiti, da nekaj najboljših generacij našega kluba šele 'odrašča' v Mladinskem nogometnem centru in se počasi približuje članskemu moštvu, tako da bo potrebno tudi za njih narediti prostor. V zadnjih nekaj letih smo dokazali, da lahko, kljub iskanju ravnovesja med finančno stabilnostjo ter posledično prodajo igralcev in željo po dobrih rezultatih, ob premišljenih potezah ohranimo tako eno kot drugo. Imamo srečo, da kar 40 odstotkov mest v prvi slovenski ligi vodi v evropska tekmovanja, tako da bi bilo zastavljanje nižjih ciljev kot je preboj v evropska tekmovanja neprimerno in nešportno.

Kaj si lahko obetamo od januarskega prestopnega roka? S kakšnimi cilji se klub podaja na zimsko nogometno tržišče?
Cilji so enaki kot vsak prestopni rok. V primeru, da se pokaže možnost, da lahko kateri izmed naših igralcev odide v iskanju višjih ciljev, bomo vsako takšno ponudbo v klubu dobro pretehtali in se v soglasju z igralcem tudi odločili. Predvidevam da bodo, glede na kvalitetno odigran jesenski del sezone, na naš naslov prišle tudi takšne ponudbe. S sprejemom katere od njih bomo lahko tudi poskrbeli za miren zaključek letošnje in uspešen start v naslednjo sezono. Na drugi strani bodo prihodi, tako kot vedno, delno povezani z odhodi, saj bo potrebno igralce, ki bodo morebiti odšli, nadomestiti. Ekipa je odlično odigrala jesenski del prvenstva, vsi pa vemo, kje tiči naša največja težava. To je neučinkovitost in temu se bomo posvetili tudi tekom prestopnega roka.

  

Dotakniva se še Mladinskega nogometnega centra. Mladinci in kadeti na skupni lestvici za vodilnim Mariborom zaostajajo le dve točki. Starejši dečki so prav tako tik pod vrhom svojega prvenstva, uvrstili pa so se tudi v finale Nike Premier pokala?
Lahko rečemo, da smo ohranili raven, ki je v Mladinskem nogometnem centru Nogometnega kluba Domžale uveljavljena že več let. Dejan Dončič je pred sezono prevzel vodenje MNC in prinesel novo energijo ter ideje, ki jih sedaj počasi uvajamo. Ob tem smo poskušali vse dobre stvari iz preteklosti ohraniti in jih še nadgraditi. Pohvala gre tudi vsem vrhunskim trenerjem, ki delujejo v MNC. Njihovi rezultati so iz leta v leto bolj vidni tudi na članskih tekmah. Kadeti so kljub mnogim težavam s poškodbami suvereno na prvem mestu in vsi v klubu si želimo prvega naslova v tej starostni kategoriji. Mladinci so na drugi strani zelo uspešno prebrodili odsotnost nekaterih vrstnikov, ki že igrajo za člansko moštvo. Za njimi je zelo dober jesenski del sezone, ki ga lahko spomladi še nadgradijo. Prav tako je odlična jesen za starejšimi dečki in praktično vsemi ostalimi selekcijami v klubu. Veseli dejstvo, da se število otrok v MNC še vedno povečuje in da razmišljamo celo o novih ekipah pri najmlajših selekcijah. Leto zaključujemo v izjemno pozitivnem tonu in vsi v klubu si bomo maksimalno prizadevali, da v takšnem vstopimo in nadaljujemo tudi v letu 2013.

V novembru ste izpeljali zelo uspešno dobrodelno akcijo v sodelovanju z Anino zvezdico, ki se je tudi s pomočjo Nogometnega kluba Domžale razširila po celotni Sloveniji. Dobrodelnost je postala pomemben člen klubskega delovanja?
Že vrsto let Nogometni klub Domžale sodeluje v številnih dobrodelnih akcijah in izvaja tudi svoje dobrodelne projekte. Tradicionalno sodelujemo z okoliškimi osnovnimi šolami, domom starejših občanov, redno pa se odzivamo tudi na raznovrstne pozive iz ožjega in širšega okolja. Še posebej pa nas veseli, da je Anina zvezdica, ki smo jo lani spoznali in jo poleti vzeli za svojo, tako uspešna in obsežna. Ko smo se letos poleti z Ano Lukner dogovorili za sodelovanje in logotip njene organizacije natisnili tudi na hrbtno stran naših dresov, je bilo naše skupno upanje, da čim več ljudi opozorimo na trenutno družbeno situacijo in pokažemo, da zmore vsak posameznik pomagati. Akcija 'November je mesec Anine zvezdice', ki smo jo izpeljali v NK Domžale, je presegla vsa realna pričakovanja, prav tako pa Ana sedaj dobiva pomoč in podporo z vseh koncev Slovenije, kar nas vse skupaj navdaja z velikim veseljem in zadovoljstvom. Veseli tudi dejstvo, da so se akciji pridružili drugi športni kolektivi, tako ŽKK Domžale kot tudi HDD Olimpija, posebna zahvala pa gre v imenu NK Domžale tudi NK Celje in NK Maribor, ki sta se odzvala na naš poziv za sodelovanje v novembrski akciji. Takoj ko Ana zaključi z akcijo, ki je še vedno v teku, in si malo odpočije, smo že dogovorjeni za sestanek in verjamem, da bomo v naslednjem letu novembrsko akcijo ponovili in morda še kaj dodali. Obenem pa bomo še naprej delovali kot pomemben člen v lokalnem okolju in poskušali vsaj del tega, kar nam naše okolje omogoča, temu tudi vrniti.

Kakšni so vaši cilji za spomladanski del sezone in želje v letu 2013?
Predvsem si želim, da bi bile v letu 2013 naše, sedaj že kronične težave s poškodbami odpravljene in pozabljene. Zdravje je najpomembnejše, toda v športu tudi brez sreče ne gre. Cilji ostajajo enaki, torej uvrstitev na enega izmed prvih treh mest na lestvici, predvsem pa nadaljevati na poti, ki se je do sedaj izkazala za pravo. Še enkrat zahvala vsem pokroviteljem, igralcem in zaposlenim v Nogometnem klubu Domžale za opravljeno delo v letu 2012. Prav vsem pa želim veliko zdravja in sreče v letu 2013.

 

Tekst in foto: Grega Krmavnar (NK Domžale)

Komentarji uporabnikov
Tagi