Mariborčanke do osemnajste pokalne lovorike, Kamničanke ostale pri treh

Odbojkarice Nove KBM Branika so v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije premagale Calcit Volley s 3:2 (21, -19, 24, -17, 15) in še osemnajstič v zgodovini kluba prišle do pokalne lovorike. Kamničanke so ostale pri treh.

Najboljši slovenski ekipi zadnjega desetletja sta se prvič na zaključnem turnirju pokala Slovenije pomerili leta 2009, vendar že v polfinalu, v finalu pa je takrat do pokalne lovorike še zadnjič prišel Hit Nova Gorica, danes GEN-I Volley. Že naslednje leto so se Kamničanke in Mariborčanke prvič pomerile v finalu, več uspeha so sicer imele bankirke, ki so prišle do sedmih pokalnih naslovov, Kamničanke do treh, vendar so bile one tiste, ki so se veselile zadnjega finala. Brez kamniško-mariborskega finala smo bili le leta 2015, ko je v Braslovčah Luka Koper v polfinalu presenetila Calcit Volley. Ampak vse to je bila zgodovina,

Čeprav je bil Radovan Gačič tisti, ki je pri zaostanku treh točk (2:5) prvi posegel po polminutnem odmoru, so bili v mariborskem taboru do nekdanjega prvega tehničnega odmora tisti, ki so bili bolj zadovoljni. Na servis Ele Pintar so dosegle štiri zaporedne točke in po napadu Anite Sobočan povedle z 8:6, Lorena Lorber Fijok pa jih je popeljala do štirih točk prednosti (14:10). Toda z asom Polone Marušič sta bili ekipi na 16. točki že spet skupaj, bolj mirno pa so v končnico vendarle vstopile bankirke, ki so z »winnerjem« Lorber Fijokove, domačinkam pobegnile za dve točki (22:20). Anita Sobočan je Mariborčankam priborila tri zaključne žoge, Brina Bračko je z blokom izkoristila prvo.

V drugem nizu so bile Kamničanke tiste, ki so po napadu Ane Marije Vovk na nekdanji prvi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti, spet pa je bil Gačič tisti, ki je prvi vzel polminutni odmor. Po lastni napaki so njegove varovanke zaostajale za tri točke (7:10), po točki Eve Zatković za štiri (8:12). Prednost štirih točk so imele tudi pred vstopom v končnico niza (21:17), Mariborčanke so se jim z dvema zaporednima točkama sicer še približale, končnica pa je bila v znamenju kapetanke Olivere Brulec Kostić in domače organizatorke igre Špele Marušič, ki je z blokom poskrbela za izenačenje v nizih.

Bolj odločno so v tretji niz vstopile Mariborčanke, ki so povedle s 5:1, a so se jim Kamničanke z asom Polone Marušič hitro približale na točko zaostanka (7:8), na trinajsti točki pa je Lucy Charuk izid izenačila. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Gačič, ki je bil pred vstopom v končnico niza bolj zadovoljen kot Gregor Rozman, saj so njegove varovanke z blokom prišle do dveh točk prednosti (20:18). Pred tem je bil izid na 18. točki še izenačen. Toda Charukova je z odlično odigranim prvim penalom izid na 20. točki spet izenačila, v napeti končnici pa so Mariborčanke prišle do dveh zaključnih žog, z veliko sreče so izkoristile tretjo, saj je servis Ane Mojce Kranjc padel na mrežo, nato pa se je žoga skotalila na kamniško stran.

Četrti niz se je začel s težjo poškodbo Lorene Lorber Fijok, ki je po doseženi točki nesrečno doskočila na levo nogo in si poškodovala koleno. Zanjo je bila tekma končana, njeno odsotnost, predvsem to velja za sprejem, kamor se je s korektorskega položaja premaknila Maja Košenina, pa so Kamničanke izkoristile za vodstvo z 8:5, z asom Brulec Kostićeve pa s 13:8. Z novim asom, tokrat Špele Marušič, so domače odbojkarice naredile korak naprej proti tie-breaku, saj so Mariborčankam pobegnile za sedem točk (18:11). Niz je končala Brulec Kostićeva.

V tie-break so bankirke z asom Košenine vstopile z vodstvom 2:0, ista igralka pa je pozneje še z uspešnim napadom Novi KBM Braniku zagotovila tri točke prednosti (6:3). Domači trener Gregor Rozman se je odločil za polminutni odmor. Ob pravem trenutku, kajti Špela Marušič je z »winnerjem« izid na sedmi točki izenačila, pred tem je bila dvakrat v napadu uspešna Vovkova. Za novo navdušenje v polni kamniški dvorani je poskrbela Tina Kaker, kajti Kamničanke so na menjavo strani odšle s točko prednosti. Vodile so tudi še z 12:10, a je Nina Stojilković z asom izid izenačila, v napeti končnici pa so bile bolj zbrane Mariborčanke, ki so prišle do svoje osemnajste pokalne lovorike. Izkoristile so drugo zaključno žogo, eno so imele tudi zdaj že nekdanje pokalne zmagovalke.

Za najboljšo napadalko zaključnega turnirja pokala Slovenije je bila proglašena Olivera Brulec Kostić (Calcit Volley), najboljša blokerka je bila Lucy Charuk (Calcit Volley), prosta igralka Maja Pahor (Nova KBM Branik), Nina Stojilković (Nova KBM Branik) in za najboljšo igralko Anita Sobočan (Nova KBM Branik).

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Gledalci so sicer videli dobro odbojko, ampak nam to ne pomaga kaj veliko, saj se nam na žalost ni izšlo. Morda smo ob koncu tekme odločili za dve, tri napačne odločitve, težko je zdaj biti pameten, dejstvo je, da so Mariborčanke slavile. Nova KBM Branik je bila za odtenek boljša, tako da jim za osvojeni naslov lahko samo čestitamo.«

Radovan Gačič, trener Nove BM Branika: »Kar se samega izida tiče, je bil finale tako za gledalce v dvorani kot za tiste pred televizijskimi zasloni nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi. Žal mi je, da se je tekma končala s poškodbo Lorene Lorber Fijok, ampak tako je v športu. Najtežje je bilo priklopiti v četrtem nizu glave igralk na to, da tekma ni končana. Vodili smo z 2:1 v nizih in ni bilo nobenega razloga za paniko. Odločale so male stvari, v četrtem nizu smo po Lorenini poškodbi slabše servirale, vedel pa sem, da moramo ogreti Anamarijo Galić za peti niz, četudi ne bo igrala na svojem položaju, zato je bilo tudi nekaj zmede. Vedel sem, da če bomo dali na igrišče sprejemalko, bomo ravno tako težko prišli do zmage. Malenkost smo tvegali, na koncu se nam je izšlo.«

Calcit Volley – Nova KBM Branik 2:3 (-21, 19, -24, 17, -15)
Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 700, sodnika: Markelj (Bled), Valentar (Prevalje).

Calcit Volley: Zbičajnik, Griljc (L), Kotnik, Mihevc, P. Marušič 6, Š. Marušič 5, Vovk 11, Mihalinec, Brulec Kostić 28, Zatković 4, Janežič (L), Charuk 16, Jerala, Kaker 8. Trener: Gregor Rozman.
Nova KBM Branik: Milošič, Košenina 18, Pahor (L), Dobaj (L), Bračko 2, Stojilković 6, Šijanec, Kramberger, Sobočan 21, Ramić, Pintar 8, Galić 12, Lorber Fijok 15, Krajnc 3. Trener: Radovan Gačič.

Avtor: Miha Štamcar; Foto: Klemen Brumec

Tagi