Manca Duščak v letu dni od čiste začetnice do nebeške skakalke

Ženski nogomet je poln presenečenj in v njem najdemo nemalo zanimivih in uspešnih zgodb deklet, ki so ravno v nogometu odkrile svojo strast. Preberite si zanimiv intervju s člansko igralko, Manco Duščak.

Pred nekaj več kot letom dni je Manca Duščak prišla na priprave na Roglo kot nepopisan list papirja. Z nogometom se ni resno ukvarjala. Ogledala si ni niti ene tekme prve slovenske ženske lige in strah jo je bilo, če bo lahko ujela priključek z igralkami, ki že dolga leta vadijo in igrajo na tem nivoju.

V pretekli sezoni je 19-letna napadalka odigrala 716 minut in dosegla sedem zadetkov. "Napredek je presenetljiv. Nisem si mislila, da se bom tako znašla. Imela sem nekatere slabše trenutke, seveda pa tudi boljše. Odvisno je, koliko sem bila prisotna na treningih. Zelo težko je usklajevati šolske obveznosti s tekmami in treningi. Imam precej težav, saj nisem preveč disciplinirana," je pojasnila redkobedesna nogometašica, ki se je preizkusila tudi v plavanju, triatlonu in košarki. Tudi bratje Klemen, Nejc in Dan so vsi športniki.

Igra z glavo je njena specialnost
Manca blesti v igri z glavo, kraljuje v kazenskem prostoru. V zadnjem krogu pretekle sezone je zabila izjemen zadetek proti Mariboru z glavo ob zmagi s 4:2: "Na začetku sploh nisem hotela preveč iskati teh položajev v kazenskem prostoru ob kotih in podajah iz avta, zdaj mi gre vse bolje."

Sezona SŽNL 2015/16 je že v polnem teku:"V slovenski ženski ligi so zares velike razlike v kvaliteti. Pozna se, koliko časa igralke trenirajo. Pomurje je razred zase, igralke imajo odlično kombinatoriko. Podaje so natančne, igralke so dolga leta skupaj, vse funkcionira. Zanimivo pa bo videti, kako se bodo odrezale novonastale ekipe," razmišlja dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Želi si študirati na fakulteti za dizajn, zanima pa jo arhitektura.

Ne sanja o veliki nogometni karieri
"Ne zastavljam si dolgoročnih načrtov. Nimam želje za veliko kariero in ne razmišljam o igranju v tujini. Zdi se mi, da sem prepozno začela. Moji trenutni cilji so vezani le na letošnjo sezono. Želim še več trenirati in se prebiti v prvo ekipo. Letos želimo izboljšati lanski dosežek, lepo bi bilo igrati tudi v finalu pokala," je še dodala Duščakova, ki je v sedmih krogih sezone 2015/16 v svojo zbirko že dodala dva nova zadetka, proti Krki za zmago 1:8 in proti Mariboru za zmago 0:2.

Njen oče Slavko je nekdanji izjemni košarkar. Igral je za Slovan, Olimpijo, Pivovarno Laško, Krko, preizkusil se je tudi v Italiji, na Madžarskem in Poljskem. Zaigral je tudi v dresu slovenske reprezenatnce na evropskem prvenstvu leta 2003. "Oče me zelo podpira, velikokrat me vpraša, kako mi gre v nogometu, vsi v družini pa se veliko ukvarjamo s športom," pogovor zaključi Duščakova.

Avtor: A.G., Foto: Rok Zore
Tagi