Lumarjev gorniški večer s Tadejem Golobom: »Gore niso le besede«

S sloganom »Gore niso le besede« je izzvenel že enainsedemdeseti Lumarjev gorniški večer po vrsti.  Gost tokratnega večera je bil novinar, urednik, pisatelj in alpinist Tadej Golob. Član Alpinističnega odseka Železničar pleza že več kot trideset let, opravil je številne prvenstvene vzpone tako doma kot po svetu. Stal je na Daulagiriju (8167 m) in Everestu (8848 m). S prejemnikom nagrade Kresnik se je v Knjižnici Domžale v torek, 6. februarja 2018, pogovarjal Borut Peršolja. Ker je bil tokratni gost z dolgim stažem plezalskih let, ki je izgubil kar nekaj soplezalcev, »on pa je še vedno tukaj«, kot je dejal v pogovoru, se je pogovora udeležilo kar lepo število obiskovalcev.

Poleg plezalnih vzponov je pogovor s Tadejem Golobom nanesel tudi na njegove gorniške knjige »Z Everesta« in »Zlati zob« ter na biografske knjige o Petru Vilfanu, Zoranu Predinu in Goranu Dragiću in o kriminalki Jezero. Po uvodni predstavitvi, je gost pogovornega večera obiskovalcem na projekcijskem platnu prikazal kar nekaj fotografij s številnih vzponov v domačih in tujih gorstvih, na nekaterih fotografijah pa je bilo tudi nekaj njegovih soplezalcev, ki jih žal ni več med nami, saj so odšli v kraljestvo tišine, kjer so bili najraje. Gost večera je sproščeno in tudi hudomušno pripovedoval o svojih vzponih in padcih, ter da je tudi sam nekajkrat padel in ostal z lekcijo o še bolj preudarnem plezanju, ki mu je v letih po padcih prinesel veliko prvenstvenih smeri v gorstvih po svetu in doma.

Mariborčan Tadej Golob je bil rojen 1967, živi v Ljubljani in je novinar, pisatelj, urednik ter alpinist. Kot je dejal, je »koruznik«, oče dveh otrok in samostojni kulturni delavec. Član Alpinističnega odseka Železničar, pleza pa že od leta 1987. V pogovoru se je spominjal tistih začetkov prvih vzponov in mladostniške vihravosti, ki ga je po padcu in zlomu stegnenice ter dolgotrajnemu zdravljenju kaj hitro prizemljila ter mu dala vedeti, da se moraš tudi v steno podati premišljeno in preudarno. Tako mu je bilo dano, da je opravil številne plezalne vzpone v slovenskih in tujih gorah, med njimi kar nekaj prvenstvenih. Sodeloval je na dvanajstih alpinističnih odpravah, med drugim Daulagiri (vrh, 1998), Ski Everest (vrh, 2000), kjer je bil z Davom Karničarjem ter na Dzasampatse (južna stena, 2004). Kar lepo število zgod in nezgod smo slišali o teh vzponih, ki jih je opisal v omenjenih knjigah. Seveda Tadej Golob ne bil to, kar je, če ne bi vse to opisoval s kančkom humorja, včasih pa tudi z obžalovanjem, ko je izgubil kar nekaj svojih soplezalcev, s katerimi je bil v navezah, odšli pa so v smereh, ko njega ni bilo zraven. Sedaj bolj pleza po Loški steni, nad dolino Loške Koritnice, ki mu je prinesla kar nekaj prvenstvenih vzponov. Nazadnje je bil v steni prejšnji teden.

Tadej Golob je tudi avtor avtobiografskih knjig: Peter Vilfan (2004), Zgodba iz prve roke: Zoran Predin (2008), Svinjske nogice (2009), Zlati zob (2011), Kam je izginila Brina? (2013), Ali boma ye! (2014), Dajte Gogiju žogo!: Goran Dragić (2015) in Jezero (2016). Bil je urednik revije za alpinizem, športno plezanje in treking Grif (1995–2002) ter avtor številnih pogovorov v reviji Playboy. Za svoja dela pa je leta 2010 prejel nagrado Kresnik.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

 

 

Komentarji uporabnikov
Tagi