Luka Lenič šahist leta 2018, med šahistkami Laura Unuk

Na sedežu Šahovske zveze Slovenije na Bravničarjevi v Ljubljani je konec tedna potekal šahovski festival Slovenija šahira – Gorenjka matira 2018, na katerem so v soboto razglasili šahista in šahistko leta 2018. Dan prej pa sta se v okviru festivala v simultanki Luka Lenič in Laura Unuk pomerila predvsem z mladimi šahisti in šahistkami iz ljubljanskih in okoliških šol.

Luka Lenič je letos marca dosegel najvišji rating na svetovni ratinški lestvici in sicer 2662 točk in s tem 84. mesto na svetu. Na posamičnem evropskem prvenstvu v Gruziji je v močni konkurenci med 302 igralci dosegel zelo solidno 78. mesto. Bil je član slovenske reprezentance, prva deska, na olimpijadi v Gruziji, ki jo pa je moral že na začetku tekmovanja zapustiti zaradi rojstva sina Leva. Tako, da je oslabljena reprezentanca naposled osvojila 32. mesto. V Pro Chess Ligue se je z ekipo Ljubljana Turtels uvrstil na finalni turnir 4. najboljših ekip v San Franciscu. V rednem delu tekmovanja je premagal aktualnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena.

Za šahistko leta 2018 je bila izbrana Laura Unuk. Maja je dosegla najvišji rating v svoji karieri in sicer 2377 točk, izpolnila pa je tudi pogoje za naziv ženske velemojstrice. Na članskem evropskem prvenstvu na Slovaškem je med 144 igralkami dosegla 16. mesto. Na svetovnem prvenstvu med dekleti do 20 let je med 98 igralkami dosegla 20. mesto. Bila je prva deska na šahovski olimpijadi v ženski ekipi, v Gruziji, ker je ta dosegla 31. mesto, večji del zaradi visokega poraza v zadnjem kolu. Naj še omenimo, da sta Luka in Laura na zaključnem turnirju Slovenija  šahira – Gorenjka matira 2018, oba osvojila prvo mesto, Luka med moškimi, Laura pa med ženskami.

Lojze Peterle, šahistka leta 2018 Laura Unuk in Mirko Bandelj. (Foto: Matjaž Mazzini)

Avtor: Jože Skok; Foto: Matjaž Mazzini

Tagi