Luka Lenič najboljši šahist leta 2019

Zmagal tudi na Slovenija šahira, Gorenjka matira 2019

Domžalski velemojster Luka Lenič je bil tudi letos izbran za najboljšega šahista v Sloveniji v iztekajočem letu tako kot lani. Na podelitvi v okviru finalnega turnirja najboljših šahistov in šahistk – Slovenija šahira, Gorenjka matira 2019, mu je priznanje podal predsednik Šahovske zveze Slovenije, sicer tudi evropski poslanec, dr. Milan Brglez.

Lenič ima najvišji rating med slovenskimi šahisti tako v standardnem kot tudi v pospešenem in hitropoteznem šahu. Na ekipnem Evropskem prvenstvu v Batumiju v Gruziji je dosegel 12. izid na prvi šahovnici in igral z vrsto eminentnih šahistov. Veliko je pripomogel, da je Slovenija v izjemno močni konkurenci osvojila 15 mesto, nekaj časa je bila celo tretja in sedma na tabeli. Luka je tudi kot najboljši šahist Šahovskega kluba Ljubljana veliko prispeval, da je ekipa nedavno osvojila naslov državnega prvaka za leto 2019.

Najboljša med šahistkami za leto 2019 je bila velemojstrica Laura Unuk, ki je med drugim 32. na svetovni lestvici Fide do 20 let in ima najvišji rating med slovenskimi šahistkami (2305 točk). Dosegla je tudi 14. izid na prvi šahovnici na ekipnem EP za člane v gruzijskem Batumiju, kjer so Slovenke osvojile dobro 17. mesto.

Najboljši trije na Slovenija šahira, Gorenjka matira 2019, z leve Matej Šebenik, Luka Lenič, Jure Škoberne in dr. Milan Brglez. (Foto: Matjaž Mazzini)

Na finalnem turnirju Slovenija šahira Gorenjka matira 2019 se je vnovič izkazal Luka Lenič, ki je bil zmagovalec v močni konkurenci med 52 šahistkami in šahisti. Za svoj podvig je prejel tudi čokolado velikanko Gorenjke. Drugi in tretji sta bila velemojstra Matej Šebenik in Jure Škoberne.

Avtor: Jože Skok; Foto: Matjaž Mazzini

 

Tagi