Lokostrelec Žiga Ravnikar na svetovnem prvenstvu osvojil dve bronasti medalji

Od 3. do 9. septembra 2018, je v znanem smučarskem središču v Cortini d`Ampezzo (Italija) potekalo svetovno prvenstvo v poljskem lokostrelstvu, ki je zaradi atraktivnosti med tekmovalci zelo priljubljeno.

Tekmovalo je 261 tekmovalcev in tekmovalk iz 31 držav, od tega 15 iz Slovenije. Slovenska reprezentanca je bila zelo uspešna, saj je izmed 13 dobitnic medalj končala skupaj z Nemčijo na 4. mestu, in sicer z dvema individualnima in dvema ekipnima medaljama. Člana reprezentance sta bila tudi člana Lokostrelskega kluba Kamnik – Jaka Komočar in Žiga Ravnikar.

Jaka Komočar je tekmoval v članski konkurenci z ukrivljenim lokom in se je po prvih kvalifikacijah na neznane razdalje s 309 krogi uvrstil na 27. mesto, v drugih kvalifikacijah na znane razdalje se je uvrstil na 19. mesto z rezultatom 317 krogov, skupno je po kvalifikacijah  zasedel 23. mesto s 626 krogi, kar pa ni zadostovalo za preboj v izločine dvoboje. V  izločilne dvoboje je napredovalo 22 tekmovalcev. Skupaj s člansko ekipo pa je bil peti.

Žiga Ravnikar je v mladinski konkurenci z ukrivljenim lokom blestel že med kvalifikacijami. Na neznane razdalje s 362 krogi se je uvrstil na 1. mesto, v drugih kvalifikacijah na znane razdalje se je uvrstil na 2. mesto z rezultatom 336 krogov, skupno je po kvalifikacijah s 698 krogi zasedel 1. mesto. S tem rezultatom je izboljšal državni rekord za 24 krogov. Žiga je bil z doseženim prvim mestom v kvalifikacijah že uvrščen v polfinale. Za vstop v finale bi moral premagati Angleža Willama Pikea. S 57:53 je bil slednji boljši, kar je pomenilo, da se je Žiga uvrstil v boj za bronasto medaljo. Za nasprotnika je imel odličnega Italijana Federica Musolesija. Žiga se je na tehnično zahtevno progo dobro pripravil, bil konstanten na vseh tarčah ter Italijana premagal ravno na najbolj zahtevni tarči in suvereno osvojil bronasto medaljo.

Slovenska mladinska moška ekipa v sestavi Žiga Ravnikar (ukrivljeni lok), Staš Modic (sestavljeni lok) in Gašper Bolčina (goli lok) je tekmovala tudi v ekipni konkurenci. Po kvalifikacijah so bili za vrhunskimi Italijani in Američani z 2030 krogi uvrščeni na tretje mesto. V četrtfinalu so po dodatnem strelu premagali ekipo Romunije, v polfinalu so morali priznati premoč odličnih Američanov, kar je pomenilo, da so se borili za tretje mesto z reprezentanco Švedske. Pripravili so nam veliko veselje, saj so Švede premagali s 50:41 in osvojili bronasto medaljo.

Veselili smo se tudi srebrne medalje Toje Ellison med članicami s sestavljenim lokom in bronaste medalje ženske ekipe  (Ana Umer, Toja Elison in Tina Gutman).

Veselimo se z njimi in jim iskreno čestitamo!

Avtor: Lokostrelski klub Kamnik; Foto: world archery.org, arhiv Žige Ravnikarja

Tagi