Lokostrelec Žiga Ravnikar evropski prvak

Od 30. septembra do 5. oktobra 2019, je na območju mogočnega srednjeveškega gradu Mokrice, ki se dviga nad stoletnimi gozdovi, na obsežnem golf igrišču, potekalo evropsko prvenstvo v poljskem lokostrelstvu, ki je zaradi atraktivnosti med tekmovalci zelo priljubljeno.

Tekmovalo je 217 tekmovalcev od tega 27 iz Slovenije. Od 24 držav udeleženih na prvenstvu je bila Slovenija po številu osvojenih zlatih medalj na drugem mestu, pred nami je bila le Italija. V skupnem seštevku vseh medalj pa smo zasedli odlično četrto mesto in slovenska reprezentanca je prvenstvo zaključila z odliko.

Gašper Bolčina, mladinec goli lok je osvojil bronasto medaljo, Žiga Ravnikar, mladinec ukrivljeni lok in Toja Ellison, članica sestavljeni lok sta osvojila zlati medalji. Z bronom ekipe mladink in zlatom ekipe mladincev je na podelitvi medalj slovenska himna donela kar trikrat.

Na tekmovanju so bili poleg številne slovenske reprezentance tudi štirje člani Lokostrelskega kluba Kamnik in sicer Den Habjan, Luka Arnež, Žiga Ravnikar in Teja Slana.

Slovenska mladinska moška ekipa v sestavi Žiga Ravnikar (ukrivljeni lok), Tim Jevšnik (sestavljeni lok) in Gašper Bolčina (goli lok) je najprej tekmovala v ekipni konkurenci. Po kvalifikacijah so bili uvrščeni na prvo mesto. V polfinalu so premagali ekipo Romunije, v finalu pa jih je čakala ekipa Italije. Pripravili so nam veliko veselje, saj so Italijane premagali s 51:49 in osvojili zlato medaljo.

Žiga Ravnikar je v mladinski konkurenci z ukrivljenim lokom blestel že med kvalifikacijami. Na neznane razdalje se je s 360 krogi uvrstil na 1. mesto, v drugih kvalifikacijah na znane razdalje se je prav tako s 360 krogi uvrstil na 1. mesto, tako je skupno po kvalifikacijah s 720 krogi zasedel 1. mesto. S tem rezultatom je izboljšal mladinski in članski državni rekord. Žiga je bil z doseženim prvim mestom v kvalifikacijah že direktno uvrščen v polfinale in v neposredne dvoboje za medalje. V polfinalu je s 52:46 premagal Angleža Fairburn-a Joe-a, kar je pomenilo, da se je boril za zlato medaljo. Za nasprotnika je imel odličnega Nizozemca Willem-a Bakker-ja. Po izenačenem rezultatu 56:56 je o zmagi odločal zadnji strel v shoot-offu. Tako Žiga kot njegov nasprotnik iz Nizozemske sta zadela enako, a je bil Žigov zadetek bližje centru in naziv evropskega prvaka je bil njegov. Žiga je tako ekipni zlati medalji dodal še posamično in se domov vrnil z dvema zlatima medaljama.

Tudi ostali trije člani Lokostrelskega kluba Kamnik so bili uspešni (vsi so tekmovali v konkurenci ukrivljeni lok), in sicer:

  • člani: Den Habjan (8. mesto), Luka Arnež (9. mesto),
  • mladinke: Teja Slana (9. mesto),
  • ekipe člani: Habjan, Sitar, Štepic (5. mesto),
  • ekipe mladinci: Ravnikar, Jevšnik, Bolčina (1. mesto).

Veselimo se z njimi in jim iskreno čestitamo!

Avtor: Valerija Ravnikar; Foto: Lokostrelski klub Kamnik

Komentarji uporabnikov
Tagi