Ledene sanje Klemna Premrla

Klemen Premrl je v svetu znan kot izjemen ledni plezalec. Preplezal je mnoge izmed najzahtevnejših lednih smeri širom planeta Zemlja, med drugim smer Wolverine (WI 11). V petek, 1. decembra 2017, je v dvorani Knjižnice Domžale predstavil svoje plezale pustolovščine po ledenih gorah Grenlandije, raziskovanje globine največjega evropskega ledenika Vatna na Islandiji in plezanje na ledene previse Helmcken Falls v Kanadi. Obiskovalci predavanja so se na srečanju seznanili s tremi projekti v štirih zgodbah o plezanju in drznih pustolovščinah ujetih na filmski trak.

Eden najboljših lednih plezalcev na svetu Klemen Premrl je obiskovalcem Knjižnice Domžale predstavil štiri zgodbe in tri projekte. Uvod pa je posvetil svojim tekmovalnim začetkom v svetovnem pokalu v lednem plezanju, nadaljeval pa je z najodmevnejšimi ledenimi pustolovščinami zadnjega časa. Obenem so obiskovalci srečanja v sliki in filmu spoznali čudoviti svet ledenikov in slapov. Še pred začetkom predavanja je vse obiskovalce pozdravil Janez Vodlan, predsednik Planinskega društva Domžale, ki je organiziralo predavanje, kot uvod v evropski pokal v lednem plezanju.

»Helmcken Falls, Wells Gray Provincial Park, Canada, BC: Plezanje v območju 150 m visokega slapu Helmcken je izredno atraktivno in lednim plezalcem ponuja povsem nove možnosti, tu je kar nekaj tehnično najtežjih lednih smeri na svetu,« je dejal Klemen ter nadaljeval z projekcijo filmov in fotografij, zraven pa komentiral svoje občutke.

Alpinist Klemen Premrl in Janko Vodlan, predsednik PD Domžale.

Bil je tudi na Grenlandiji, kjer so jadrali ob zahodni obali, plezali na ledene gore in snemali kratke filme, kot sta »To Climb an Iceberg« in »4K za GoPro«. Na Islandiji so izvedli kreativno raziskovanje največjega evropskega ledenika Vatna in snemali filma »Climbing Ice – The Iceland Trifecta«.

Na predvečer uvodne tekme evropskega pokala v lednem plezanju, ki bo danes potekala na plezalni steni v Domžalah, je bilo predavanje Klemna Premrla, nekdanjega tekmovalca v lednem plezanju, ki danes velja za enega najboljših lednih plezalcev na svetu in glavni junak najodmevnejših ledenih pustolovščin zadnjega časa, lep uvod v tekmovalno soboto. Na predavanju so obiskovalci spoznali, zakaj so Ledene sanje Klemna Premrla vizualno klatenje po ledenih pustolovščinah, ali zakaj je plezal po ledenih gorah Grenlandije, raziskoval globine največjega evropskega ledenika Vatna na Islandiji in preplezal ledene previse Helmcken Falls v Kanadi. Trilogija v štirih zgodbah o plezanju in drznih pustolovščinah, ujetih na filmski trak.

Zelo zanimiva ledena zgodba Klemna Premrla, ki si jo lahko ogledate v zgornjem videu!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi