Košarkarji Helios Suns v zadnji minuti proti Izraelcem ostali brez zmage

Košarkarji Helios Suns so v Ligi prvakov zabeležili 10. poraz, a s prikazanim svoje privržence niso razočarali. Kljub oslabljeni zasedbi, v kateri so manjkali Đorđe Lelić, Tomaž Bolčina in Marcel Jones, so se z izraelsko Ironi Nahariyo izvrstno kosali vse do zadnje minute, v kateri so tekmeci prikazali več spretnosti in zmagali z 69:60.

Že začetek tekme je kazal na izenačen boj, saj so Domžalčani dobro parirali tekmecu. Kot je trener Jakša Vulić zahteval od njih na prejšnjih dvobojih, so v prvem polčasu dobro zapirali pod obema obročema ter igro v skoku proti robustnih tekmecem dobili z 22:15. V prvi četrtini nerazpoloženi Tomaš Kyzlink (met iz igre 1:7) je na začetku druge četrtine slovenske prvake približal le na točko zaostanka (13:14), a temu je sledilo je slabše nadaljevanje. Gostje so s košem svojega najboljšega strelca Yancya Gatesa (15 točk) pobegnili na +11 (26:15), po dveh minutah odmora na zahtevo svojega trenerja pa so se košarkarji Helios Suns znova zbrali in na glavni odmor odšli s šestimi točkami zaostanka (22:28).

Dobro igro z zaključka druge četrtine so prenesli tudi v nadaljevanje. Z dvema zaporednima trojkama Kyzlinka, z 21 točkami najboljšega strelca tekme, so na začetku 23. minute rezultat poravnali na 28:28, z uspešnim metom Brandyna Curryja izza polkroga pa prvič po uvodni četrtini Izraelce tudi prehiteli (33:30). Moštvi sta se nato skozi preostanek tretjega dela izmenjavali v vodstvu. Med Domžalčani je bil zelo razpoložen Jure Močnik, ki je v tem času dosegel kar osem od končnih 12 točk in tudi po njegovi zaslugi je bil zaostanek domače zasedbe pred zadnjimi 10 minutami minimalen (47:48).

Na začetku 32. minute je izkušeni organizator igre Helios Suns še približal na 49:50, nato pa so košarkarji Ironi Nahariye pripravili delni niz 11:2 in slabe tri minute pred koncem ušli na 10 točk naskoka (51:61). Borbeni Domžalčani se tudi tedaj niso predali. Curry in Simo Atanacković sta zadela zaporedni trojki, Kyzlink pa je poskrbel, da sta pred zadnjo minuto ekipi ločili le dve točki (59:61). Vse upe domače zasedbe po novem preobratu je nato zatrl Američan Stuart Williams Douglass, ki je z dvema trojkama svoje moštvo oddaljil na varnih +7 (67:60) ter mu zagotovil četrto zmago v sezoni.

Helios Suns so s tem porazom dokončno ostali brez možnosti za napredovanje v drugi del. Naslednji preizkus jih čaka v soboto, ko bodo ob 19. uri na tekmi Lige Nova KBM gostili Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo. Na mednarodnem prizorišču jih čakata še dve tekmi. V torek bodo gostovali pri turškem Banvitu, sezono Lige prvakov pa bodo osem dni za tem sklenili z domačo tekmo proti češkemu Nymburku.

Jakša Vulić, trener Helios Suns: “Tekma se je odvila po pričakovanjih. Vedeli smo, da je ekipa Ironi Nahariye dominantna pod obročem ter da v naši zasedbi nimamo na voljo košarkarja, ki bi individualno lahko zaustavil Nasha ali Gatesa. Z njima smo imeli večino obračuna največ težav. Ne glede na to se nismo predali in se v zadnjih minutah uspeli približati. Nato smo skušali dobro zapreti prostor pod obročem, a je ob tem več prostora dobil Douglass, ki je v končnici zadel dve trojki in s tem odločil zmagovalca. Fantom nimam kaj očitati, pokazali so največ, česar so bili v tem trenutku sposobni. Tekmeci so bili pač telesno precej dominantnejši in to izkoristili.”

Urban Gorjanc, igralec Helios Suns: “Za nami je težka tekma. Tekmeci so igrali zelo agresivno in izkoriščali telesno moč. Tega smo se zavedali že pred tekmo in se na to tudi pripravili. V končnici smo se jim približali, a zgrešili nekaj pomembnih metov. Prav tako nismo bili dovolj dobri pri skoku v obrambi in posledično, na žalost, ostali brez uspeha.”

LIGA PRVAKOV, SKUPINA A, 12. KOLO

Torek, 10. januarja:

HELIOS SUNS : IRONI NAHARIYA 60:69 (10:14, 12:14, 25:20, 13:21)

Helios Suns: Močnik 12 (6 podaj), Kyzlink 21 (7 skokov), Oman, Bratec, Curry 14 (5 skokov, 6 podaj), Vesel 2 (5 skokov), Gorjanc 2, Remekun 1, Klavžar, Atanacković 8, Vončina.

Ironi Nahariya: Faust 5, Kitchen 2 (12 skokov, 5 podaj), Gates 15 (5 skokov), Brown 9, Nash 7 (8 skokov), Asante-Asare 3, Berkowitz 2 (5 podaj), Ber Aven, Nesterenko 10 (6 skokov), Douglass 9, Skjöldebrand 7.

Avtor: KK Helios Suns; Foto: KK Helios Suns
Tagi