Tretja tekma Borcu

Košarkarji Helios Suns so v odločilni tretji tekmi kvalifikacij za preboj v prvo ligo ABA v gosteh doživeli poraz proti izjemno močnemu Borcu iz Čačka. Po prvem polčasu so Domžalčani za srbskim predstavnikom zaostajali le štiri točke, nato pa se je razlika v tretji četrtini povečala. Na koncu je Helios, podprvak druge lige Aba, ostal prekratek za 30 točk.

Izbranci domžalskega trenerja Dejana Jakare, sicer osmoljenci finalne tekme proti Novomeščanom na zaključnem turnirju lige Aba 2, so bili v prvi četrtini povsem enakovredni predzadnji ekipi po rednem delu lige Aba.

V drugih desetih minutah so popustili, dve minuti pred odhodom na veliki odmor so zaostajali za 12 točk (24:36), a nato naredili delni izid 8:0 – met za tri točke sta zadela Blaž Mahkovic in Tadej Ferme, medtem ko je Niko Bačvić zadel oba prosta meta – in se tekmecem približali na štiri točke (32:36).

Za Domžalčane je bil nato usoden drugi polčas, ko se je znova razigral neverjetni Hunter Hale, ki je na koncu dosegel 30 točk in bil z meti z razdalje in igro ena na ena enostavno neustavljiv.

V domžalski zasedbi je bil na tretji tekmi v Čačku najbolj učinkovit Američan Austin Luke s 17 točkami, njegov rojak Dennis Tunstall je dodal 14 točk.

Dejan Jakara, trener Helios Suns: “Čestitke Borcu za zasluženo zmago in obstanek v ABA ligi. Mi smo dali vse od sebe, da na vročen terenu presenetimo. Zadovoljen sem z večino vsega, kar smo pokazali, v drugem polčasu pa enostavno nismo mogli ustaviti Halea. Tako dobrega posameznika dolgo nismo videli na tem nivoju in ko je nekdo tako dominanten, je veliko lažje tudi soigralcem, zato smo na koncu prišli do visokega poraza. Tekme z Borcem so pokazale, kaj pomeni ABA1 liga in koliko nam manjka, da bi se lahko v njej enakovredno kosali. Predzadnja ekipa lige ima trikrat višji proračun od naše in na koncu to enostavno mora prevagati. V treh tekmah smo se naučili ogromno, kar je neprecenljiva izkušnja zlasti za naše mlade igralce. Izjemno veseli smo podpore naših navijačev v Čačku. Letos smo večkrat nastopali v razprodanih dvoranah, tudi v naši v Domžalah. Če je to začetek nekega novega trenda, je to svojevrstna zmaga.”

Domžalčane je na tekmi spremljajo 30 navijačev, ki so se odpravili na oddaljeno gostovanje. Skupaj z izredno športnimi navijači Borca so v razprodani dvorani v Čačku pripravili izjemno vzdušje. Po zaključnem turnirji ABA2 lige je bil “baraž” z Borcem še ena izjemna izkušnja za mlado ekipo Sunsov, ki drugo leto zapored presega vsa pričakovanja. Izziv uvrstitve v elitno ABA ligo vendarle ostaja naloga za prihodnost. Le-ta ne bo lahka, v kolikor se na uspešen vlak, ki je verjetno dosegel vrhunec svojih zmogljivosti, ne usedejo dodatni podporniki. Za Sunsi je tako izjemna mednarodna sezona, koncentracija pa mora hitro preiti na zadnje dejanje – zaključek Lige NovaKBM, kjer Domžalčani držijo trenutno vodilno mesto.

Helios Suns Domžale

 

Tagi