Skrita talenta – Bernard in Janža

Reprezentančnega odmora, kjer sicer ne bosta počivala ponosna novopečena članska reprezentanta Slovenije Tibor Mirtič in Finec Perttu Blomgren, smo pri Kansai Heliosu izkoristili za združene treninge članske in mladih selekcij, kjer bodo močno konkurenco preizkusili tisti najbolj obetavni. Je pa premor tudi priložnost za kratek vpogled v klubsko zakulisje.

Kot zanimivost naj tokrat izpostavimo dva klubska skrita talenta. Eden je naš aktualni košarkar, Američan Malcolm Bernard. Prvi podajalec Lige NovaKBM je pred dnevi izdal svoj knjižni prvenec. »Our stories change lifes« je poučna zbirka izkušenj košarkarja in človeka, ki je na kup zbral nasvete na podlagi svoje življenjske zgodbe, kako napredovati kot oseba in biti vedno boljši v vsem, kar počneš.

»Od nekdaj mi je bila želja na papir preliti svoje misli. V svojem pisanju se lotevam problematike samozavesti, predanosti osebnim ciljem in disciplini. Upam, da bo knjiga bralcem pomagala poiskati odgovore, ki jih iščejo. Vsi se namreč lahko veliko naučimo drug od drugega.« je ob izdaji povedal Malcolm Bernard.

Bernard pa ni prvi domžalski košarkar, ki se lahko podpiše pod kakšno avtorsko delo. Gotovo gre tu omeniti Aljaža Janžo, sedaj že bivšega odličnega košarkarja Kansai Heliosa, ki se je po končani karieri najprej lotil umetnosti ilustriranja. Aljaž večinoma večinoma ustvarja ilustracije z živalskimi motivi, s katerimi nastavlja ogledalo družbi, v kateri, pravi, šepajo predvsem medsebojni odnosi.

Aljaž Janža je že pred časom svojo umetnost povzel takole: »Vedno sem imel žilico za risanje, ampak je nikoli nisem razvijal do popolnosti, ker se zaradi košarke časovno ni izšlo. Sem samouk, nikoli nisem hodil v umetniško šolo. Izobražujem se sam, šel sem edino na krajše tečaje. Všeč sta mi nadrealizem in impresionizem.«

Ilustracijam je Aljaž pred kratim dodal še nekaj »proze«, izpod njegovega peresa je namreč izšla otroška knjiga »Beli Golob, ki je pozabil leteti«. Spremljajoče ilustracije so seveda tudi njegove.

Avtor: Košarkarski klub Domžale; Foto: arhiv Košarkarskega kluba Domžale

 

Tagi