S trenerjem Jakaro pred drugim delom sezone

Pred začetkom drugega dela sezone, ko Helios Sunse čaka Liga za prvaka v državnem prvenstvu, v Ligi ABA 2 pa še druga dva “mehurčka”, smo pred kamero povabili trenerja članske ekipe Dejana Jakaro. Govorili smo o opravljenem v prvi polovici sezone in nadaljnjih pričakovanjih, težavah s koronavirusom, o mladih košarkarjih in njihovem vpeljevanju v člansko košarko, ter tudi Dejanovih osebnih željah in ciljih v košarki. Želimo vam prijetno branje oz. spremljanje pogovora.

Domžalčani so po prvi polovici sezone lahko zadovoljni z opravljenim predvsem v državnem prvenstvu, ko so si že par krogov pred koncem rednega dela priigrali mesto v Ligi za prvaka. Igre oz. predstave v Ligi ABA 2 pa so v veliki meri krojile okužbe s koronavirusom znotraj ekipe. “Ob tem pa moram dodat, da nas je močno presenetilo, kako je letos Liga ABA 2 močna glede na prejšnji dve sezoni. Skupaj s težavami s koronavirusom smo potem padli v nek mlin porazov, a sem s prikazanimi igrami vseeno lahko zadovoljen. Upam, da je teh težav zdaj konec, da bomo naslednja dva turnirja odigrali kompletni. Če bomo nadaljevali z igrami iz prejšnjih mehurčkov, se nimamo česa bati. V državnem prvenstvu pa je cilj tak kot vsako leto, priti med najboljše štiri. Druga želja je ujeti mesta, ki naslednje leto spet vodijo v regionalno tekmovanje.”

Glede na pričakovanja pred sezono je med igralci najbolj prijetno presenečenje zagotovo 19-letni Bine Prepelič, ki je odlično izkoristil svojo priložnost. V dobrih 20 minutah na tekmo je v državnem prvenstvu dosegal po 7,8 točke in 4,7 skoka na tekmo, v Ligi ABA 2 pa je v povprečju igral kar 28 minut ter dosegal po 8,6 točke in 5,6 skoka na tekmo. “Zaradi težav z boleznimi in poškodbami je dobil celo več priložnosti za igro, kot je bilo sprva načrtovano, a je to priložnost tudi odlično izkoristil. S to svojo borbenostjo in požrtvovalnostjo mu nismo morali ničesar očitati, tudi če je kdaj storil kakšno napako, saj je dal vedno zadnje atome moči za ekipo.”

Ravno vključevanje mladih v članski proces treninga je znana specifika domžalskega kluba. Ob tem je treba vedno loviti tudi visoke uvrstitve, kar pa ni vedno najlažja kombinacija. “Zavedamo se, da mlajši igralci rabijo igro, rabijo minute, hkrati pa na začetku vseeno delajo še ogromno napak, a je treba včasih malo tvegati. Letos so po sili razmer nekateri dobili kar nekaj priložnosti, ob tem pa smo si tudi Ligo za prvaka kmalu zagotovili in smo lahko na koncu več minut namenili mladim. Je pa za mladega trenerja, ki je odvisen tudi od rezultata, to vseeno zahtevna oz. nehvaležna naloga.”

Krasi pa domžalskega trenerja tudi nenasitna želja po znanju. Število popisanih knjižic smo že zdavnaj nehali šteti, pravzaprav se marsikdaj vprašamo, če ima dan zanj sploh dovolj košarkarskih ur? “Žena bi vsekakor rekla, da ne, da bi se moral večkrat malo odklopit. Imam pa večkrat občutek, da če ne bom iskal novih stvari, da bom ostal kar malo zadaj, saj se košarka neverjetno hitro razvija. Sem pa pred letom in pol dobil hčerko in me je to spodbudilo, da vseeno malo drugače razporejam čas, kot pa sem ga prej.”

Še več o kvaliteti letošnjega državnega prvenstva in končnih favoritih za naslov, ter o Dejanovih trenerskih ciljih in njegovih nasvetih mladim košarkarjem, pa v videu, ki ga najdete na tej povezavi.

Avtor: Helios Suns; Foto, video: Gašper Papež

 

Tagi