Prvič letos “padli” v domači dvorani

Helios Sunsi so očitno plačali davek napornega ritma v zadnjem času, nazadnje so v petih dneh odigrali tri tekme na zadnjem turnirju ABA2 in nato v soboto še 10 ur preživeli na avtobusu ob vračanju iz Širokega Brijega. To in verjetno pomanjkanje motivacije ob pogledu na mlado zasedbo Cedevite Olimpije je bil očitno (ne)pravi recept za prvi letošnji poraz pred domačimi navijači, ki so tokrat v velikem številu napolnili Športno dvorano Domžale.

Verjetno so tudi navijači upali, da bodo na delu lahko spremljali najboljše košarkarje ljubljanskega moštva, a ta, v ritmu igranja tako ABA Lige kot EuroCup-a, tekme državnega prvenstva običajno igra z mlajšo zasedbo oz. s košarkarji, ki sicer dobivajo manj minut za dokazovanje. In tako so se Blaž Mahkovic, Carlbe Ervin in ostali domžalski asi sinoči zoperstavili povsem drugi ekipi, kot pa tisti, s katero so vsaj slabih 30 minut bili hud boj v finalu Pokala Spar pred dobrim mesecem dni.

Dan Duščak in Blaž Habot, ki sta sicer letos z igrami za Ilirijo že pokazala, da lahko več kot odlično igrata v državnem prvenstvu, eden večjih slovenskih potencialov Luka Ščuka, izkušeni Mirko Mulalić in pa srbski krilni center Marko Radovanović so tokrat za goste na parketu preživeli večino časa. Predvsem v prvem polčasu so povsem zasenčili zaspane domžalske košarkarje, ki v svojih vrstah niso imeli posebej razpoloženega posameznika. Minus 16, 27:43, je bilo za Cedevito Olimpijo ob polčasu, Ščuka je bil že pri 11 točkah in 13 skokih, odstotek meta iz igre Domžalčanov pa skromnih 36,7%.

Gostje so na začetku 3. četrtine dvakrtat pobegnili že na +20, 29:49 in 32:52, potem pa so Helios Sunsi le zaigrali malo bolj energično, s tem prebudili tudi navijače, ki so postajali vse glasnejši, spravili košarkarje Olimpije v nekaj nervoze, s čimer so si prislužili tudi dve tehnični napaki, in se počasi začeli približevati Ljubljančanom. Po štirih zaporednih točkah Bineta Prepeliča je bilo “le” še -5, 49:54, a je ob novem valu nezbranosti Olimpija odgovorila s serijo 8:0, se odlepila na 49:62 in nato tekmo bolj kot ne mirno pripeljala do konca ter slavila s 64:75.

Za Sunse je Mahkovic dosegel 15 točk in temu dodal 5 skokov, po 12 točk sta dodala Tadej Ferme in Leon Šantelj (5 skokov). Pri Cedeviti Olimpiji je bil odličen Ščuka s 15 točkami in 17 skoki (indeks 30), po 12 točk so dodali Duščak (9 podaj), Radovanović (13 skokov) in Habot (6 skokov).

Domžalčane, ki so s tremi zmagami in tokratnim porazom vseeno na 1. mestu na lestvici Lige za prvaka, v soboto čaka gostovanje pri Gorenjski gradbeni družbi Šenčur, Olimpija pa naslednjo tekmo igra šele 11. aprila, ko bodo doma gostili Nutrispoint Ilirijo.

Liga Nova KBM za prvaka, 3. krog (Domžale, 28. 3. 2022)
Helios Suns – Cedevita Olimpija 64:75 (12:22, 15:21, 22:15, 15:17)

Helios Suns: Bratec, Ferme 12, Pašajlić 6, Mirtič, Ervin 5 (8 podaj), Oman 5 (5 skokov), Mahkovic 14 (5 skokov), Jois 6, Sirc, Prepelič 4 (6 skokov), Šantelj 12 (5 skokov)
Olimpija: Jovanovič 5, Duščak 12 (9 podaj), Daneu 9, Hodžić, Ščuka 15 (17 skokov), Radovanović 12 (13 skokov), Habot 12 (6 skokov), Mulalić 12 (5 podaj), Vračko

Avtor: Helios Suns; Foto: Helios Suns

 

Tagi