Po dramatični končnici Domžalčani do polfinala državnega prvenstva!

Helios Sunsi so se s tesno zmago nad GGD Šenčurjem z 68:66, v odločilni tretji tekmi četrtfinala, uvrstili med najboljše štiri ekipe državnega prvenstva. V polfinalu Domžalčane čaka spopad s Cedevito Olimpijo.

Kakšno dramo smo tokrat spremljali v Domžalah. Že kar na začetku priznamo, da ne bi bilo nič nezasluženo, če bi se zmage veselili košarkarji Gorenjske gradbene družbe Šenčur. Čeprav brez Dina Murića, Rama Rizvića in tokrat tudi Nejca Martinčiča, so bili prvih 32 minut tekme v vodstvu, največ za 13 pri rezultatu 34:47 sredi tretje četrtine. A so Domžalčani vztrajali. Tudi ko je že kazalo, da je polfinale preveč oddaljeno.

Trener Dejan Jakara je moral tekmo odigrati brez “načetih” Daniela Vujasinovića in Bineta Prepeliča, zagotovo pa ob polčasu ni bil preveč zadovoljen. Njegovi varovanci so zaostajali s 30:38, v napadu je bil razpoložen le Tadej Ferme, v obrambi pa je bilo lukenj enostavno preveč. V tretjem delu igre sta se Fermetu v napadu pridružila še kapetan Blaž Mahkovic in pa leteči Urban Oman; ta je tokrat skoraj da več visel na obroču, kot pa skakal po parketu. Že ob koncu tretje četrtine, ko je Domen Lorbek tik pred sireno zadel trojko za znižanje zaostanka na 48:52, so Helios Sunsi pokazali nekaj več volje po preobratu, ko pa je Oman na začetku zadnje četrtine dvakrat brutalno zabil žogo skozi obroč, drugič za vodstvo s 56:54, je začelo počasi dišati po polfinalu.

Gostje se sicer niso predali, sredi zadnje četrtine s košem Hasana Rizvića še povedli s 57:58, izenačili na 64:64 minuto in pol pred koncem, a so imeli Domžalčani tokrat kanček več sreče. Mladi Tibor Mirtič je 27 sekund pred koncem zadel za 68:66, Šenčurjani pa zadnjih poizkusov niso izkoristili in zmaga oz. pot v polfinale je šla v roke Domžalčanom.

Tadej Ferme je tekmo končal pri 21 točkah, kar je njegov letošnji rekord v državnem prvenstvu, točko manj je prispeval Urban Oman. Pri Šenčurju je bil tudi tokrat najbolj razpoložen organizator igre Jan Novak, ki je 16 točkam dodal še 5 skokov in 8 podaj.

Blaž Mahkovic, kapetan Helios Sunsov: “Tekma je bila izjemno naporna, očitno je bilo, da je želja po napredovanju v polfinale na obeh straneh ogromna. Košarkarjem Šenčurja lahko samo čestitam za borbo, ki so jo pokazali v tej seriji. Sem pa izjemno ponosen na soigralce, da smo uspeli tekmo obrniti v našo korist, pa čeprav je vmes že kazalo, da tokrat sreča ni na naši strani. Že v torek nas čaka četrtfinalna tekma Pokala Spar, tako da moramo glave čim ohladiti in obrniti k obračunu s Šentjurjem, hkrati pa narediti vse, da se tudi v pokalnem tekmovanju uvrstimo v polfinale.”

Domžalčane v polfinalu državnega prvenstva čaka spopad s prvim favoritom za naslov, ljubljansko Cedevito Olimpijo, ki je bila v dveh tekmah boljša od Hopsov Polzele. V drugem polfinalnem paru bomo zagotovo spremljali Rogaško, ki pa še čaka na nasprotnika iz para Krka – Šentjur. Kot je dejal že kapetan Mahkovic, pa bo treba najprej opraviti svoje še v četrtfinalni tekmi Pokala Spar, v Domžale v torek, ob 19.00, prihaja Šentjur. Ker se igra samo ena tekma, zmagovalec torkovega obračuna že potuje na zaključni turnir.

Liga Nova KBM, odločilna 3. tekma četrtfinala (Domžale, 8. 5. 2021)

Helios Suns – GGD Šenčur 68:66 (15:22, 15:16, 18:14, 20:14)

Helios Suns: Ferme 21, Mirtič 1, Bratec 4, Oman 20, Šikanić, Sekulović 4, Lorbek 7 (5 skokov), Mahkovic 9 (6 skokov), Vujasinović, Hirschmann, Keely 2, Prepelič
Šenčur: Ivković, Rizvić 13, Bubnić 6, Novak 16 (5 skokov, 8 podaj), Rojc 9 (7 skokov), Fifolt, Kralj 6, Tešić 10 (5 skokov), Daneu, Strmčnik 6

Avtor: Helios Suns; Foto: Gašper Papež

 

Tagi