Konec klubske sezone, začetek reprezentančnega poletja

Za mladimi Sonci je navdušujoča sezona, kronana z uvrstitvami na zaključni turnir v vseh štirih tekmovalnih kategorijah ter izjemnima naslovoma državnih prvakov med kadeti U17 in mladinci U19. V Športni dvorani Domžale se bo sicer treniralo še do konca šolskega leta, a v ospredje počasi prihajajo reprezentančne obveznosti, kjer bodo polno zaposleni tudi številni mladi Helios Sunsi.

Prva na delu bo letos reprezentanca U17, fantje letnika 2005 in mlajši, ki so si z lanskim rezultatom na evropskem prvenstvu priigrali nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki bo med 2.-10. julijem v Malagi, v Španiji. Slovenijo čaka izjemna predtekmovalna skupina z Združenimi državami Amerike, Malijem ter še enim predstavnikom Azije. Priprave so fantje že začeli, med njimi sta tudi dva košarkarja Helios Sunsov, Jan Brkič Štebe in Jure Rener, kmalu pa se bo treningom priključil tudi otrok domžalskega kluba, zdaj pa član Real Madrida, Jan Vide. Glavni trener reprezentance je Dejan Gašparin, pri delu pa mu pomaga tudi naš trener ekip U13 in U15, Miha Belšak.

Naslednja bo z evropskim prvenstvom divzije A, med 16.-24. julijem, aktivna reprezentanca fantov U20 (2002 in mlajši). Na prvenstvu v Podgorici, v Črni gori, jih čaka skupina s Francijo, Hrvaško in Belgijo. Selektor Peter Markovinović, ki je reprezentanco prevzel iz rok našega članskega trenerja Dejana Jakare, je na seznam reprezentantov uvrstil tudi dva Domžalčana, Tiborja Mirtiča in Lenarta Sirca, ter tudi otroka kluba, zdaj prav tako člana madridskega Reala, Urbana Klavžarja.

Od 30. julija do 7. avgusta bo v Konyi, v Turčiji, potekalo evropsko prvenstvo divizije A za fante U18 (2004 in mlajši). Slovenijo s selektorjem Danijelom Radosavljevićem v skupinskem delu čakajo obračuni s Srbijo, Grčijo in Češko. Na širšem seznamu kandidatov za reprezentanco, ti bodo v naslednjih dneh začeli s prvimi cikli nacionalnega programa, je kar pet košarkarjev Helios Suns, ki so letos osvojili tudi naslov državnih kadetskih prvakov – Jan Babič, Adi Kočan, Miha Mivšek, Jan Zemljič in Alen Zulić.

Sredi avgusta, točneje med 12.-20.8., pa evropsko prvenstvo divizije A v Skopju, prestolnici Severne Makedonije, čaka še reprezentanco U16, fante letnika 2006 in mlajše. Tudi ta reprezentanca je že začela s pripravami oz. treningi nacionalnega programa, na širšem seznamu selektorja Gregorja Gornjeca pa se je znašlo pet domžalskih košarkarjev – Lovro Bolhar, Vit Hrabar, Lovro Lapajne, Jaka Pajnič in Nik Šetina.

Med kandidati za reprezentanco U16 je pet domžalskih košarkarjev, med njimi tudi Nik Šetina.

Delovno poletje bo imela še reprezentanca U15, fantje letnika 2007, ki sicer nima nobenega tekmovanja, a bo s pripravami, treningi in nekaj tekmami vseeno imela aktivna meseca junij in julij. Od Domžalčanov je v nacionalni program U15 vključen Žan Mark Loboda, del programa pa bi moral biti tudi Lovro Lapajne, ki je prav tako letnik 2007, a je priključen pripravam starejše generacije. Med 24. in 28. avgustom bo v Slovenj Gradcu tradicionalno potekal še U14 turnir SloveniaBall, letos namenjen fantom letnika 2008. Morda pa bomo tudi tam našli še kakšnega od mladih Helios Sunsov, ki bodo tako očitno imeli izjemno polno, predvsem pa delovno poletje. O njihovih dosežkih vas bomo seveda redno obveščali.

Avtor: Helios Suns; Foto: Helios Suns

 

Tagi