Gorelo je v Športni dvorani Domžale!

V odločilni tekmi polfinala državnega prvenstva sta zasedbi Helios Suns in Terme Olimia navijačem pripravili ognjevit spektakel s številnimi atraktivnimi potezami, preobrati in pa infarktno končnico, po kateri se prvega nastopa v velikem finalu po letu 2016 veselijo domžalski košarkarji. Tam jih čaka spopad s Cedevito Olimpijo, prva tekma bo naslednjo sredo v Domžalah.

Na eni strani sta manjkala Blaž Mahkovic in Venky Jois, na drugi Milojko Vasilić in Anže Cerkovnik. Eni z bremenom favorita, drugi pred mega presenečenjem. Oboji pa z glasno podporo s tribun, tudi iz Podčetrtka je namreč prišlo okoli 100 razgretih navijačev, na čelu z ministrom za gospodarstvo v odhajanju, Zdravkom Počivalškom.

In zelo hitro so bili gostojoči navijači na nogah, Terme Olimia so po koših razpoloženega Sima Atanackovića in trojki O’Showena Williamsa povedle z 11:6. Po minuti odmora domačega trenerja Dejana Jakare so Helios Sunsi le zaigrali bolj podjetno in po preobratu na začetku druge četrtine povedli z 31:19. Eden od dramatičnih momentov se je zgodil v 16. minuti, ko je Podčetrtkov Nedžad Muratović napravil nešportno osebno napako nad Urbanom Omanom, zaradi predhodne tehnične napake pa bil posledično izključen. A namesto, da bi domači to izkoristili, so se “termalci” do polčasa skoraj da povsem vrnili v igro in zaostanek znižali na vsega dve točki (46:44).

Po košu Žige Šviglja na začetku drugega polčasa so Terme celo povedle z 48:51, a je z dvema trojkama hitro odgovoril Miroslav Pašajlić, do konca tretje četrtine pa so si Sunsi nabrali sedem točk naskoka (71:64). Ko sta Aljaž Bratec in Carlbe Ervin, slednji je 3. četrtino presedel zaradi štirih osebnih napak, na začetku zadnjega dela igre, ob navdušenju polnih tribun domžalske dvorane, poskrbela že za +15, 81:66, je kazalo, da je potnik v finale znan. Ampak, kot že tolikokrat letos, smo bili priča še eni drami. Še slabo minuto pred koncem so imeli Helios Sunsi devet točk naskoka (85:76), nato pa z nekaj nepotrebnimi napakami košarkarjem Term Olimia dovolili, da se dobrih pet sekund pred koncem približajo na vsega dve točki zaostanka, 85:83. Pašajlić je sekundo pred koncem zgrešil dva prosta meta, drugega namenoma, Nejcu Strnadu pa je po skoku zmanjkalo časa za met. Dvorana je eksplodirala, Helios Sunsi pa bodo v finalu zaigrali prvič po sezoni 2015/16, ko so tudi osvojili svoj drugi naslov državnih prvakov.

Pašajlić je tekmo končal pri 17 točkah, 15 jih je dodal Tadej Ferme, po 14 pa Bratec in Ervin (6 skokov). Pri gostih je Atanacković 20 točkam dodal 7 skokov, raznovrstna sta bila tudi Williams (16 točk, 6 skokov, 7 podaj) in Sandi Čebular (16 točk, 8 skokov, 7 podaj).

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Najprej bi čestital svojim igralcem, lahko bi rekel kar za celo sezono, ampak nas vseeno čaka še finale. In tega ne mislimo odigrati z belo zastavo. Hkrati bi čestital Termam Olimia in pohvalil celotno navijaško kuliso v Domžalah, pred tako že dolgo nismo imeli priložnosti zaigrati. Vedeli smo, da bo polfinalna serija težka in da Terme kljub kratki klopi ne bodo lahek zalogaj. Uspeli smo, zdaj se moramo hitro regenerirati in pripraviti na finale z Olimpijo.”

Finalna serija med Helios Suns in Cedevito Olimpijo se prične v sredo, 25. maja, v Športni dvorani Domžale. Pričetek tekme bo ob 20.30, kogar ne bo v naši družbi, pa si bo obračun lahko ogledal v prenosu na TV Sportklub.

Liga Nova KBM, 3. tekma polfinala (Domžale, 20. 5. 2022)

Helios Suns – Terme Olimia Podčetrtek 85:83 (22:19, 24:25, 25:20, 14:19)

Helios Suns: Bratec 14, Ferme 15, Pašajlić 17, Babič, Mirtič 6 (9 skokov), Ervin 14 (6 skokov), Oman 4, Kočan, Sirc, Prepelič 5 (8 skokov), Šantelj 10
Terme Olimia: Muratović 6, Bizjak, Strnad 12 (6 skokov), Škorjanc F., Boršič. Švigelj Ž. 11 (5 skokov), Škorjanc G. 2, Williams 16 (6 skokov, 7 podaj), Čebular 16 (8 skokov, 7 podaj), Švigelj A., Atanacković 20 (7 skokov)

Avtor: Helios Suns; Foto: Filip Barbalić

 

 

Tagi