Domžale na nogah, Sunsi v Čačak

Včeraj smo bili na parketu in ob njem v Športni dvorani Domžale priča dolgo ne videnem spektaklu in vzdušju na tribunah. V velikem finalu NLB ABA2 lige sta se pomerila domači Helios in Krka iz Novega mesta. Naslov prvakov so si za samo točko po podaljšku prislužili Novomeščani. Semafor je po nesrečno zgrešenem polaganju Austina Luka v zadnjem napadu pokazal 83-82 in Domžalčani se bodo morali za vstop v ABA1 ligo boriti v dodatnih kvalifikacijah s predzadnjo ekipo elitnega tekmovanja – Borcem iz Čačka.

Ne glede na nesrečen razplet smo v Domžalah pokazali, da je košarka nazaj, kjer je nekoč že bila. Razprodana dvorana, huronsko navijanje, izjemno zanimanje domačih in tujih medijev so nas postavili na bolj vidno mesto na košarkarskem zemljevidu. V kolikor je to obet za prebujeno zanimanje tako publike kot pokroviteljev za košarko v Domžalah, je to za naš klub večja zmaga kot bi bila sama uvrstitev v izjemno zahtevno tekmovanje na višjem nivoju. Vseeno pa še nismo rekli zadnje besede in v Čačak ne potujemo z belo zastavo.

Krka je na 16 tekmah v tej sezoni Lige ABA 2 doživela tri poraze. Manj jih ima le moštvo Helios Suns, ki je včeraj izgubilo šele drugič.

To je bil sedmi dvoboj Krke in Heliosa v tej sezoni v treh različnih tekmovanjih. Skupni rezultat je 3:3, ena tekma v pokalu Spar pa se je končala z neodločenim izidom.

Helios je povedel s 4:0, Krka pa je potrebovala kar štiri minute za prvi koš, zadel ga je Rok Stipčević (4:2). Domžalčani so podvojili prednost (8:4). Krka se je Domžalčanom približala (12:10) in jih pozneje tudi ujela (14:14). Austin Luke je prvo četrtino končal s trojko za Domžale (17:14).

Drugo četrtino so Novomeščani začeli z delnim izidom 0:9, s tem so prevzeli vodstvo (17:23). Krka je imela še naprej pobudo, povedla je z dvomestno prednostjo (20:30). Domžalčani so do polčasa znižali zaostanek na tri točke (35:38).

Na začetku tretje četrtine so Domžalčani znova prevzeli vodstvo (41:40), a to ni trajalo dolgo. Krka je namreč ves čas imela manjšo prednost, v zadnjo četrtino pa je vstopila s štirimi točkami prednosti (49:53).

V zadnjem delu je Krka na krilih Stipčevića brez težav ohranjala prednost, Novomeščani so znova vodili za deset točk (52:62). A Domžalčani se niso predali, nasprotnikom so se približali na le tri točke zaostanka (71:74). Niko Bačvić je poskrbel za izenačenje (76:76). Lovro Buljević je nato zadel dva prosta meta in Helios je 17 sekund pred koncem rednega dela vodil (78:76). Krka je imela napad, Stipčević pa je po tem, ko so nad njim storili osebno napako, zadel oba prosta meta (78:78).

Zmagovalca je odločil podaljšek – Luke je neuspešno polagal za zmago Heliosa, tako da se je na koncu slajše smejala Krka (82:83).

Helios Suns (1) – Krka (2)

Športna dvorana Domžale, 2200 gledalcev

82:83 (17:14, 18:24, 14:15, 29:25)
* – po podaljšku

Buljević 20, Mahkovic 19, Bačvić 11, Ferme in Oman po 9, Luke 8, Mirtić 4, Sirc 2; Stipčević 20, Špan 19, Škedelj 18, Vucić 14, Stergar in Spasojević po 4, Cerkvenik in Stavrov po 2.

STATISTIKA

Avtor: Helios Suns; Foto: Helios Suns

Tagi