Članska sezona presežkov

Za domžalskimi članskimi košarkarji je ena najboljših sezon v zgodovini kluba. Sunsi so nastopali kar v štirih finalih in ob tem morali poraze priznati proti objektivno močnejšim nasprotnikom. Kar trikrat proti evropski Cedeviti Olimpiji in enkrat proti novomeški Krki.

Strokovni štab s trenerjem Dejanom Jakaro v klubu deluje že celih pet sezon in je predstavljal temelj dobrega strokovnega dela. V državnem prvenstvu so Sunsi drugo sezono zapored končali na drugem mestu. Izločili so Rogaško in Krko in se v finalu Lige Nova KBM spopadli s Cedevito Olimpijo. Tudi tam se je ekipa odlično upirala favoritu in z zmago v Stožicah preprečila pričakovano ljubljansko »metlo«. Tudi prvo in tretjo tekmo so odločile malenkosti. Kvaliteta Ljubljančanov je dokončno prišla do izraza v četrti tekmi, ko so v Tivolju Sunsi morali položiti orožje in se veseliti srebra.

Liga NLB ABA2 je bila letos poglavje zase. Ekipa je osvojila prvo mesto po rednem delu in si prislužila organizacijo zaključnega turnirja, ki se je na koncu pokazal kot izjemen dogodek, ne samo za naše lokalno okolje, pač pa za širšo slovensko in »jadransko« košarkarsko javnost. Po zmagi za 54 točk proti Pelisterju, je sledilo polfinale s Širokim Brijegom, in epsko finale s Krko. V pravem spektaklu je po podaljšku za točko slavila gostujoča ekipa in se tako uvrstila v Admiral Bet ABA ligo, Sunse pa je čakala misija nemogoče – popravni izpit proti Borcu iz Čačka. Da so Domžalčani serijo po uvodnem porazu uspeli podaljšati v tretjo odločilno tekmo, je bilo prijetno presenečenje, ki ni ostalo nenagrajeno, saj nas je v Čačak spremljala velika skupina navijačev.

Vmes so Sunsi dobro nastopali še v Pokalu Spar. Tudi tu je ekipa drugo leto zapored izgubila šele v finalu proti Cedeviti Olimpiji, ki je odpor Sunsov strla šele v zadnji četrtini.

Na mladih svet stoji

Rezultatsko se je tudi sezona mladih selekcij končala uspešno. Najbolj smo veseli osvojitve naslova državnih prvakov v kategoriji U14. (Pre)dober vtis je pri tem pustil mladi Lun Jarc, ki je že na pragu prestopa v tujino, za kar bo, zaradi sistemske absurdnosti krovnih košarkarskih organov, razvojni klub ostal brez kakršne koli nagrade. V Zaključni turnir se je odvil prav v Domžalah, kjer si je finale ogledalo dobrih 1000 gledalcev. Naše mlade selekcije, vodja mladinskega pogona je bil prvič Gašper Papež, so bile drugo sezono zapored nagrajene z osvojenim prvim mestom Pokala mladih. Nekoliko grenak priokus je rezultatsko pustil poraz mladincev na zaključnem turnirju v Kranju, a ne gre spregledati, da ekipa praktično ni trenirala skupaj, saj so nosilci nastopali že za svoje članske ekipe. Tibor Mirtič, Jan Zemljič, Jan Babič in Lenart Sirc za Sunse, Alen Zulić, Miha Mivšek in Adi Kočan pa kot posojeni igralci drugoligaša Ježice. Prav razvojni komponenti smo v našem programu dali prednost pred rezultatsko. Le-ta je tokrat z vidnimi članskimi vlogami dosegla zastavljene cilje. Klubska šola košarke bo svoje aktivnosti zaključila na že tradicionalnem poletnem taboru v Savudriji.

Košarka je več kot parket

Ob zaključku sezone je vredno sporočiti, da je v Domžalah dogajanju na parketu sledilo tudi dogajanje ob njem. V skladu z zmožnostmi smo se trudili za čim boljšo promocijo občine Domžale in naših pokroviteljev. Veliko truda smo vložili v komunikacijo z navijači – prav vrnitev le-teh si štejemo za enega največjih dosežkov, saj se košarka končno znova igrala pred polnimi tribunami, s čimer se je dokazalo, da so Domžale lačne dobre košarke in ekipe, ki ne samo nastopa, pač pa je konkurenčna tudi za lovorike.

Ker slovenski košarkarski klubi delujemo na majhnem tržišču in ker se naše gospodarstvo nahaja v nezavidljivem položaju, se v klubu zavedamo, da je pred nami težka naloga. Ne glede na vse, bomo storili vse, da naš produkt ohranimo ali celo nadgradimo, v vsakem primeru pa bo naša prioriteta odgovornost do primarnega klubskega poslanstva, ki je širjenje košarkarske igre med mlade, razvoj svojih igralskih in trenerskih kadrov ter odličnost poslovanja kot nam jo narekuje generalni sponzor Kansai Helios, ki nosi ime kluba rekordnih več desetletij.

Matevž Zupančič, direktor Helios Sunsov: »Ob koncu sezone bi se zahvalil vsem tvorcem letošnjih uspehov – igralcem, trenerjem, sponzorjem, navijačem in klubskim delavcem. Rezultati sami govorijo o njihovi odličnosti. V klubu se moramo že ozreti v prihodnost, ki bo po zaslugi našega generalnega sponzorja brez dvoma stabilna in nam omogočala odlične pogoje za nadaljevanje projekta. Drugo vprašanje je, ali lahko rezultate z obstoječim proračunom ponovimo ali celo izboljšamo. Težko. Ocenjujem, da smo v minulih dveh sezonah dosegli zgornjo mejo mogočega. S tem ne želim širiti pesimizma, pač pa prikazati realno stanje. Vseeno smatram, da mora biti cilj vsakega podjetja ali športnega kluba rast in napredek, zato na tem mestu pozivam vse morebitne, zlasti lokalne, deležnike, da je pred njimi odlična priložnost, da se usedejo na naš vlak. Več nas je, lažje bomo dosegli želeno rast, zadržali pomembne stebre ekipe, dodali enako kvalitetne nove in si zadali še višje tekmovalne in poslovne cilje. V klubu smo že zavihali rokave, edina obljuba, ki jo trenutno lahko damo pa je, da bomo vedno delovali strogo v skladu s svojimi zmožnostmi. Če bodo te zaradi konservativne ekonomske klime temu primerne, bo pač tako. Vseeno za mesec september, ko se nam bliža 75-letnica obstoja kluba, lahko obljubimo zanimivo novost, ki se tiče podobe kluba in njegovega vračanja h koreninam, a naj podrobnosti še ostanejo skrite. Ravbarji, se vidimo v naslednji sezoni!«

Avtor: Helios Suns; Foto: Helios Suns

 

Tagi