Korak naprej do boljših gibalnih sposobnosti

Z letošnjim letom pripravljalno obdobje v ŽNK Radomlje poteka nekoliko drugače. Po priporočilih strokovnega sveta kluba se dekleta vseh selekcij ne ukvarjajo samo z nogometom, temveč tudi z drugimi športi.

Trenažni proces mlajših selekcij smo v mesecu februarju obogatili z vadbo juda, ki jo vodijo usposobljeni trenerji iz Judo kluba Komenda. Dekleta na treningih spoznavajo drugačen način dela, največ pozornosti pa posvetijo krepitvi osnovne stabilizacije ter tako imenovanem treningu padcev in vstajanja. Vadba potekajo v namenskem prostoru Športnega parka Virtus, treninge pa še dodatno popestrijo različne tekmovalne in borilne igre.

Članska ekipa tako kot v lanskem obdobju enkrat tedensko izvaja trening na atletski stezi v Domžalah, kjer se pod vodstvom Robija Krefta posvečajo kondicijski pripravi, enkrat tedensko pa obiskujejo fitnes v prostorih Fakultete za šport, kjer izvajajo treninge moči. Letošnja novost je uvedba gimnastičnih prvin. V povezavi s Fakulteto za šport naša članska ekipa enkrat tedensko izvaja gimnastične treninge v gimnastični dvorani pod vodstvom izr. prof. dr. Mete Pajek.

 

Letošnje zimsko obdobje je tako »poskusno obdobje« uvedbe drugih športov, h kateremu stremi direktiva kluba. Za mnenje smo povprašali članico Strokovnega sveta ŽNK Radomlje, Manco Jereb: “Že nekaj časa smo govorili o tem, v pripravljalnem obdobju pa se je ponudilo nekaj možnosti, ki smo jih z veseljem izkoristili. Menim, da ne gre le za preizkus, v strokovnem svetu želimo, da bi uvedba gimnastičnih in atletskih prvin postala stalnica v trenažnem procesu predvsem mlajših deklet, saj jim le na tak način lahko omogočimo celosten razvoj v kvalitetne igralke. O prehitri ozki specializaciji je bilo že veliko govora, na žalost pa je tega v praksi še vedno preveč. Želja je, da bi skozi leta vzpostavili sistem, ki bi našim igralkam zagotavljal izkušnje različnih športnih panog. Gre za dolgotrajen proces, ki predstavlja velik organizacijski zalogaj, hkrati pa je za uspešno realizacijo te ideje potrebno najprej ozavestiti tudi starše in igralke. Želimo si, da na to ne bodo gledali kot na dodatno obremenitev ampak kot na priložnost, ki lahko pripomore h kvalitetnejšemu razvoju vsake posameznice.”

Avtor: ŽNK Radomlje, Foto, video: ŽNK Radomlje

Tagi