Konjeniški praznik v Konjeniškem centru Brdo pri Ihanu

V Konjeniškem centru Brdo pri Ihanu, kjer se poleg konjeniškega centra nahaja tudi atraktivna lokacija za preživljanje prostega časa v naravi, so imeli v nedeljo, 25. avgusta 2019, pravi konjeniški praznik, saj je potekalo tekmovanje v dresurnem jahanju (CDNA), obenem pa je center na široko odprl tudi svoja vrata, saj so na dnevu odprtih vrat obiskovalci lahko pobližje spoznali delovanje centra ter se družili z konji in jahači. Na svoj račun so prišli tudi najmlajši obiskovalci, saj so za njih pripravili jahanje na ponijih.

Tekmovanje v dresurnem jahanju, ki je na zunanji menaži Konjeniškega centra Brdo pri Ihanu potekalo prvič, je privabilo jahače vseh starosti od blizu in daleč. Na tekmovanju v dresurnem jahanju se je pomerilo 68 jahačic in jahačev, od otrok in mladine do članov. Nastopili so v kategoriji E1-licenca E, kategorija E5-licenca E, kategorija E5- licenca višja od E5 ter E1-licenca višja od E.

Ob našem prihodu, obiskali smo si jih v dopoldanskem času, ko so tekmovali najmlajši jahači, je za naš portal Lojze Ščap, lastnik Konjeniškega centra Brdo pri Ihanu povedal, da tekmovanje v dresurnem jahanju poteka v okviru Konjeniške zveze Slovenije, sodijo pa slovenski sodniki po mednarodnih kriterijih o dresurnem jahanju. Obrazložil nam je, da je cilj dresure razvoj konja v zadovoljnega športnika preko harmonične vzgoje. Rezultat tega je, da postane konj miren, lahkoten, sproščen in okreten, poleg tega pa še zaupljiv, pozoren in prizadeven. Tako ustvarja popolno medsebojno razumevanje s svojim jahačem.

Lojze Ščap, lastnik Konjeniškega centra Brdo pri Ihanu nam je predstavil potek tekmovanja in pravila.

Sodniki sodijo po kriterijih kot je svoboda in pravilnost hodov, harmonija, lahkotnost in neprisiljenost gibanj, lahkotnost prednjega dela in angažiranost zadnjega dela telesa, ki izhaja iz živahnega zamaha, poslušnost na brzdo, poslušnost ter propustnost, brez napetosti ali upornosti. Konj na ta način daje vtis, da dela, kar se zahteva od njega, sam od sebe. Tako konj ali kobila postane zaupljiv in pozoren, rad uboga zahteve svojega jahača, pri tem pa ostane popolnoma izravnan v vseh gibanjih na ravnih stezah ter se tudi krivi na krivih linijah. Kot smo videli na tekmovanju, je bil korak konjev pravilen, svoboden in neprisiljen. Kas je bil svoboden, sproščen, pravilen in aktiven, galop pa je bil zbran, lahkoten in uravnotežen. Zadnje noge pa niso smele biti neaktivne ali lene. Za take konje se zahteva diskvalifikacija, kar sta občutila dva jahača v kategoriji E1-licenca E. Zato sta dobro pripravljen konj in jahač kot eden, konj pa mora odreagirati na najmanjši znak jahača in s tem da življenje in duha v celotno telo. Za vsako kategorijo so po koncu tekmovanja najboljšim trem podelili rozete in pokale, četrtemu pa tolažilno nagrado.

Tekmovanja v dresurnem jahanju se je udeležilo 68 jahačic in jahačev različnih starosti od blizu in daleč.

Kot smo že omenili v uvodu je poleg tekmovanja potekal tudi dan odprtih vrat, na katerem so se obiskovalci lahko pobližje seznanili s konjeniškim centrom, njihovim delovanje ter se družili s konji in jahači. Najmlajši obiskovalci pa so lahko jahali ponije. Seveda je bilo poskrbljeno tudi za lačne in žeje.

Najboljši trem v posamezni kategoriji so podelili rozete in pokale.

Konjeniški center Brdo pri Ihanu je edinstven konjeniški center z atraktivno lokacijo za preživljanje prostega časa v naravi. Gre za enega najbolj modernih konjeniških centrov v Sloveniji in v tem delu Evrope, tako iz vidika arhitekture in kot umestitve v prostor in stika s krajino. Center ima ogromno manežo, impozantno pokrito jahalnico, ovalno sprehajalno napravo in 50 konjskih boksov ter 38 hektarjev pripadajoče zemlje. Poleg centra se nahaja star hlev, preurejen v klubski prostor s petimi sobami ter obnovljena kmečka hiša iz leta 1817, ki spada pod kulturno dediščino, s petimi sobami za goste.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video Miro Pivar

Tagi