Ko si različni domžalski športniki nadenejo rokavice …

Marjan Bolhar, športnik leta Občine Domžale, večkratni državni, evropski in svetovni prvak v boksu in kickboksu ter vodja Kluba borilnih veščin Domžale, vse več sodeluje s številnimi športnimi društvi in organizacijami, saj jim želi predstaviti boks in kickboksing kot disciplino, ki prinaša veliko več kot le športno aktivnost. Z željo še poglobiti sodelovanje je v torek, 8. novembra v Domžalah organiziral poseben trening, ki so se ga udeležili tudi športniki, katerih vsakodnevni šport ni boks. Na treningu, ki so ga opravili s člani in članicami Kluba borilnih veščin Domžale, so se rekreativci lahko preizkusili tudi na zabavni tekmi, v popolni opremi, v ringu.

Ker je boks res šport, ki si ga marsikdo predstavlja precej drugače, kot je v resnici, se bodo domžalski boksarji v naslednjih mesecih večkrat povezovali z drugimi športnimi organizacijami, saj želijo lepote tega športa predstaviti čim širši javnosti. Kot pravi Marjan Bolhar, si želi, da bi se vse več mladih, tako profesionalnih, kot rekreativnih športnikov spoznalo z veščinami in predvsem disciplino ter športnim užitkom, ki ga prinaša boks. Da je temu res tako, dokazujejo mali in veliki športniki, profesionalni in rekreativci, ki se redno udeležujejo treningov boksa.

»Boks je način življenja, je borilna veščina, kickboksing pa predstavlja poleg rok tudi delo z nogami, celim telesom, oboje pa je lahko tudi odlična rekreacija,« nam razliko predstavi Marjan, ki poudarja, da je to šport s katerim se lahko spoznavajo tudi otroci in odrasli s posebnimi potrebami. To dokazujejo tudi z enim od članom njihove ekipe. V svojih vrstah imajo fanta, ki se odlično znajde v boksarskih veščinah kljub svoji slabovidnosti. Vse to je pripeljalo tudi do želje, da bodo v naslednjih dneh boks predstavili v šolskem centru, ki ga obiskuje.

Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale, predstavlja pa nadgradnjo dosedanjega sodelovanja, ki ga je Marjan Bolhar že izvedel z nekaterimi skupinami v naši občini (Osnovna šola Roje, Nogometni klub Vir …). Športnike je na dogodku obiskal tudi direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič, ki je ob tem povedal: »Lepo je videti, kako mladina, otroci iz različnih športnih društev sodeluje med seboj in so sparing partnerji pri vadbi. Super je bilo videti izjemno koncentracijo, ki zanje pomeni šolo za življenje v športu in nasploh.« Izpostavil je tudi problem današnje »sedeče« generacije, ki je okupirana z raznimi tehnološkimi pripomočki, računalniki in telefoni. »Ponosen sem, da so si ti mladi vzeli del dneva in ga namenili gibanju, koncentraciji, treningu, procesu, vadbi, ki koristi razvoju. Boks ne predstavlja vadbe za pretepanje, ampak vadbo za učenje zbranosti, motorike, discipline, nadzora, vedenja in spoštovanja do sočloveka, sebe in drugega. To je bilo na dogodku zelo lepo videti,« je po dogodku povedal Uroš Križanič.

Kaj vse čaka domžalske boksarje v prihodnjih dneh kažejo napovedi sodelovanj, ki se obetajo. Ne le, da se je Marjan minule dni na uricah telovadbe srečal z več kot 100 otroci iz vrtca Palček na Viru, dogovarjajo se tudi s TVD Partizan, Tigersi, Športnim društvom Homec, Šolo zdravja, nogometaši NK Dob, ihanskimi skakalci in drugimi organizacijami za individualna srečanja in treninge. Kot smo omenili, bodo obiskali tudi zavod za slepo in slabovidno mladino, skupaj s še nekaj organizacijami pa

pripravljajo dogodke za otroke s posebnimi potrebami tudi v okviru programa Veter v laseh.
Nikar pa ne spreglejte datuma 15. december, ko bo potekal že 9. pokal Krajevne skupnosti Dob »big gloves«, kamor lepo vabi tudi vse ostale občane in občanke.

Avtor: Zavoda za šport in rekreacijo Domžale; Foto: Rok Majhenič
Tagi