Ko si najboljši v konkurenci Maccabija, Partizana, Budućnosti, Cedevite …

V zadnjih dneh leta 2017 so pionirji U14, točneje fantje rojeni v letu 2004 in mlajši, gostovali pri naših južnih sosedih v Zagrebu, na močnem mednarodnem košarkarskem "Božičnem turnirju Dubrava 2017". Gre za enega najmočnejših turnirjev za pionirje v tem delu Evrope, saj so bili letos med udeleženci tudi mladi košarkarji evropskih velikanov Maccabi Tel Aviv (Izrael), Partizan (Srbija), Budućnost (Črna gora) in seveda tudi domače Cedevite (Hrvaška). Svoj šov pa sta pripravili dve slovenski ekipi, ki sta se tja uvrstili preko kvalifikacij. Košarkarska kluba Helios Suns in Grosuplje sta prilezla do velikega finala, tam pa so bili boljši naši košarkarji in domov zasluženo odnesli prestižno lovoriko.

Domžalčane je že v skupinskem delu turnirja, ta je bil razdeljen na štiri skupine s po štirimi ekipami, predvidoma čakalo težko delo, a kot se je izkazalo skozi prva dva dni tekmovanja, so Sunsi v Zagreb prišli v atomski formi. V skupini D so bili najprej s 77:26 boljši od Zagreba, popoldan so z 69:27 ugnali ponos Dalmacije, Split, naslednje jutro pa so bili prepričljivo boljši od enega najboljših klubov na Balkanu, beograjskega Partizana, z 72:33. V četrtfinalu jih je čakala drugouvrščena ekipa skupine C, domača Dubrava. Glede na rezultate obeh ekip v predtekmovanju, smo pričakovali težko tekmo, a so Domžalčani vse razrešili že v uvodnih minutah, na koncu pa slavili s 74:24 in se zasluženo uvrstili v polfinale.

Tretji, zadnji dan turnirja, je bil dopoldan najprej na vrsti polfinale proti zagrebški Cedeviti. Začetek je bil še nekako izenačen, a ko je razlika pred polčasom prvič presegla +15 v korist Heliosa, je bilo jasno, da smo blizu finala. Čeprav so domžalski nosilci počivali zadnjo tretjino tekme, zmaga ni bila niti za trenutek ogrožena. Z 51:35 so se Sunsi uvrstili v veliki finale! Tam pa žal ne mogočni Maccabi, kot so fantje zaradi poznanega imena celo upali, ampak druga slovenska ekipa na turnirju, Grosuplje, ki je Izraelce v drugem polfinalu ugnala z 61:49.

Borba v finalu z Grosupljem.

Finalna tekma pa je bila prava poslastica! Pred številnimi navijači, ki so se pripeljali iz Grosupljega in Domžal, za kar vsem velika hvala, so fantje odigrali izredno izenačen dvoboj, ki se je odločal šele v zadnjih minutah, pravzaprav kar sekundah tekme. V zadnji četrtini so bili Domžalčani vseskozi v rahli prednosti, a je bila le-ta priigrana že prej, Grosupeljčani pa so jo vztrajno topili. Minuto in pol pred koncem pa so s serijo 9:0 prvič povedli (46:45) in kazalo je, da bodo morali Domžalčani položiti orožje pred prejšnjimi dvakratnimi zmagovalci tega turnirja. Nato pa sta z dvema trojkama udarila Nace Pajnič in Urban Klavžar, slednji je nato do konca dodal še štiri točke, in mladi Sunsi so se lahko zasluženo veselili zmage s 55:51 in s tem enega večjih uspehov na svoji poti.

Urban Klavžar je bil s povprečno 24,2 točkami na tekmo najboljši strelec turnirja, s strani trenerjev pa je bil izbran tudi za MVP oz. najkoristnejšega košarkarja turnirja. Skupaj z Janom Videtom, ki je prav tako odigral izvrsten turnir, sta postala tudi člana najboljše peterke.

Urban Klavžar, kapetan: "Ena mojih božičnih želja je bila, da bi osvojili ta turnir. S fanti smo na turnirju uživali in iz tekme v tekmo igrali bolje. Hvala staršem za super navijanje in spodbujanje, saj bi bilo brez njih veliko težje. Hvala tudi klubu, da nam je omogočil igranje na turnirju in predvsem velika hvala obema trenerjema, Gašperju in Žigu, za vodenje in spodbudo. Dokazali smo, da se lahko kosamo z vsemi največjimi evropskimi klubi."

Kapetan Helios Suns Urban Klavžar.

Gašper Papež, trener: "Za nami je odličen turnir, ki bo fantom verjetno velika motivacija za dodatno delo še naprej. Igranje proti takim velikim imenom je že samo po sebi nagrada, da na koncu turnir še osvojiš, je pa to res lep zaključek leta. Vesel sem, da nam je to uspelo z lastnim košarkarskim pogonom, kar dokazuje, da z najmlajšimi delamo zelo dobro. Na tem mestu gre zahvala staršem za strastno navijanje skozi celoten turnir in seveda organizatorjem, ki so fantom omogočili edinstveno košarkarsko izkušnjo."

Helios Sunse so na turnirju v Zagrebu zastopali Mark Pirman, Adi Kočan, Matic Rape, Miha Prajs, David Hribar, Maj Kovač, Nace Pajnič, Jan Vide, Mark Hal Pehlič, Urban Klavžar (kapetan), Jan Babič in Filip Filipovski. Trener ekipe je Gašper Papež, pomagal mu je Žiga Božjak. Omenimo, da so fantje med turnirjem našli čas tudi za ogled tekme EuroCup-a med Cedevito in Parizom, po tekmi pa jih je prišel pozdravit naš nekdanji košarkar in zlat slovenski reprezentant Klemen Prepelič.

Božični turnir Dobrava 2017, SKUPINA D
Helios Suns – Zagreb 77:26 (24:7, 23:4, 17:13, 13:2)
Split – Helios Suns 27:69 (6:12, 8:15, 9:23, 4:19)
Helios Suns – Partizan 72:33 (26:11, 11:12, 25:8, 10:2)

ČETRTFINALE
Dubrava – Helios Suns 42:74 (8:25, 9:12, 0:26, 7:11)

POLFINALE
Cedevita – Helios Suns 35:51 (11:15, 5:12, 8:19, 11:5)

FINALE
Grosuplje – Helios Suns 51:55 (15:14, 10:11, 12:14, 14:12)

Avtor: KK Helios Suns; Foto: KK Helios Suns
Tagi