Ko bom velika bom balerina …

… ali baletnik! Čeprav slednje slišimo v Sloveniji vse bolj redko, namreč v sodobni družbi velja balet za nežen in predvsem ženski plesni stil.

Zanimivo pa je, da sloves o nežnosti ne velja, ko se v balet poglobimo. Za izvedbo baletnih obratov, skokov in korakov je namreč potrebnih ogromno mišic, kar pomeni veliko trdega dela in treningov. Zaradi svoje tehnične zapletenosti se ga mnogi izogibajo, vendar pa je to edini plesni stil, na katerem so zgrajeni elementi vseh drugih plesnih stilov, zato je osnove baleta zelo dobro poznati. 

Začetek šolskega leta je poln informacij o aktivnostih, ki nam jih društva in podjetja ponujajo za našega otroka. Predsednica Plesnega kluba Miki, Saša Eminič Cimperman pravi: ''Pri izbiri športa pa ne smemo poslušati samo svojih želja in se ozirati le na cene, ampak moramo poslušati tudi otroka. Pomembno je otroku izbrati gibalno prostočasno dejavnost, bodisi splošno telovadbo ali usmerjeno gibanje v okviru športov kot so ples, nogomet, košarka, atletika, ipd. Ob tovrstni dejavnosti otrok razvija svojo telesno inteligenco, prepozna svoje telo in njegove sposobnosti, hkrati pa se priuči discipline, medsebojnega sodelovanja in organizacije svojega časa. ''

Tudi prej omenjen balet ima na otroka ogromno pozitivnih učinkov. Tukaj je naprej poudarek na pravilni drži telesa, kar je osnova za vsakršno plesno v udejstvovanje. Na videz lahkotna, vendar trda drža je posledica krepkih mišic trupa, pomembna pa ni samo v plesu temveč tudi v vsakdanjem življenju. Poleg drže z baletom izboljšamo tudi svojo gibčnost telesa in samozavest. Prav tako ima izjemno pozitiven učinek na otroke in odrasle, ki se ukvarjajo z baletom, glasba. Preko nje namreč otroci razvijejo čustvene element, zbranost, glasbeni in gibalni spomin ter koordinacijo gibanja. Odrasli pa s poslušanjem le te zmanjšujejo stres in celo izboljšujejo svojo inteligenco.

Ker se tega zavedamo tudi sami, balet poučujemo tudi v Plesni šoli Miki. Plesna pedagoginja, ki se je usposabljala na konservatoriju, čaka otroke, stare od 5 leta dalje, da jim preda svoje znanje in jih navduši za ples. Če si vaš otrok želi preizkusiti v baletu in uživati v tem čudovitem plesnem stilu, vas vabimo, da ga poslušate in mu omogočite izpolnitev te želje, pri tem pa vam bomo z veseljem pomagali tudi mi.

Avtor: Tjaša Derstvenšek; Foto: Plesna šola Miki
Tagi