Klavrno vreme uničilo prvi zgodovinski spektakel v občini Domžale

Kalcer Radomlje – Domžale 0:2 

Prvi derbi Občine Domžale v zgodovini najmočnejše slovenske lige žal ni upravičil pričakovanj. Največ zaslug za to ima klavrno vreme in popolnoma neprimerni pogoji za igranje nogometa. Sodniška četverica, na čelu z glavnim sodnikom Robertom Ponisom, se je odločila, da je popolnoma razmočena zelenica stadiona v Športnem parku Domžale primerna za tekmo Prve lige Telekom Slovenije in sosedski dvoboj se je pred okoli 800 gledalci tudi odigral.

Težko igrišče je že v 28. sekundi tekme terjalo prvo in na srečo edino žrtev. Po ostrem startu Žige Smrtnika jo je skupil Žan Majer, ki zaradi močnega udarca v gleženj ni mogel več nadaljevati tekme. Domžalčani so do zamenjave in prihoda Zenija Husmanija na igrišče kar osem minut igrali z igralcem manj: ''Spektakel je bil uničen. Oba kluba in navijači smo se zelo veselili te zgodovinske tekme, a namesto užitka smo se pred tekmo spraševali le eno stvar, ali tekma bo ali ne. Ta negotovost zagotovo ni prispevala nič dobrega k pravemu vzdušju. V takšnem nogometu ne vidim pravega smisla. Razen borbenosti, ki je bila na zelo visoki ravni, bi ta dvoboj z obeh strani lahko ponudil veliko več. Tudi tribune bi bile veliko bolj polne, če bi tekmo prestavili na bolj primeren trenutek. Ni veliko lig na svetu, ki dopuščajo, da se igra v takšnih pogojih. Prvič zaradi spektakla in drugič, ker je veliko bolj nevarno za igralce in dokaz za to je prav poškodba Majerja. Odločitve v takšnih primerih sprejemajo drugi, mi pa jih moramo sprejeti in odigrati tekmo,'' je po tekmi v resnem tonu dejal Luka Elsner, ki ni mogel skriti razočaranja nad odločitvijo sodnikov: ''Glede na vremenske razmere in pogoje za igro, se je na tribunah zbralo lepo število gledalcev. Navijači nasprotne ekipe so vseskozi bodrili svoje moštvo, ampak sem prepričan, da ta občinski derbi lahko ponudi še veliko več. Upam, da bo že naslednji obračun z Radomljami pravi spektakel, takšen kot smo ga napovedali in pričakovali pred začetkom sezone.''

Domžalčani so od prvega sodnikovega piska zagospodarili na igrišču. Igra se je večinoma odvijala na polovici Radomelj in gostje so si na svojem stadionu pripravili kar nekaj lepih priložnosti. Že v uvodu je dvakrat poizkušal Joshua Parker. Uroš Korun je v 12. minuti z glavo stresel prečko, s streli pa so poizkušali tudi Veljko Simić, ki je debitiral v dresu Domžal, Sasha Aneff in Rudi Požeg Vancaš. Neprestani pritisk proti domačim vratom se je naposled obrestoval v 44. minuti, ko je po hitrem protinapadu Nejc Skubic podal na glavo Parkerju, ki je s prefinjenim strelom dosegel svoj prvi gol v letošnjem prvenstvu. V drugem polčasu pa je bila slika dodobra spremenjena, saj so bili Radomljani nevarnejši in vratar Nejc Vidmar je moral večkrat pokazati, zakaj je rekorder Prve lige Telekom Slovenije. Kljub številnim strelom je uspel mejnik brez prejetega gola prestaviti na 810 minut, njegovi soigralci pa so vprašanje zmagovalca vendarle rešili v 85. minuti, ko je hiter protinapad Benjamina Morela in Požega Vancaša zaključil Aneff: ''Bal sem se te tekme, zato je zadovoljstvo po zmagi dvojno. Vesel sem, da smo prišli do treh točk, ki so bile priborjene junaško. Zaradi pogojev smo morali spremeniti način igre in se prilagoditi. V prvem polčasu smo imeli nadzor nad tekmo, si pripravljali priložnosti in tik pred odmorom tudi povedli. Drugi polčas pa je bil jasen pokazatelj, zakaj sem se te tekme tako bal. Opozarjal sem, da ne smemo pričakovati, da bodo Radomlje kar odpovedale. Vedel sem, da se bodo borile do konca, saj imajo trenerja, ki k temu vseskozi stremi in vselej poudarja, da zgodbe ni nikoli konec. Ker je bil uvod v drugi polčas slabši, se je nemudoma ustvaril pritisk pred našim golom. Z njim smo se na trenutke soočali dobro, na trenutke pa tudi precej slabo. V ključnih trenutkih, ko je bilo potrebno nastaviti nogo ali glavo, smo jo vselej nastavili in zato poudarjam, da smo to tekmo dobili junaško. Dvoboj bi lahko odločili že veliko pred drugim golom, ampak ne glede na vse sem, predvsem zaradi spremenjenega načina igre, s končnim razpletom zadovoljen,'' je po tekmi svoje videnje predstavil 32-letni strateg dvakratnih državnih prvakov.

Čeprav so tekmo v prvi vrsti narekovali neprimerni pogoji za igro, jo bo strokovno vodstvo vodilne ekipe slovenskega prvenstva temeljito analiziralo: ''Tudi po takšni tekmi je analiza koristna. Zakaj nas prvih petnajst minut drugega polčasa ni bilo na igrišču? Zakaj ne dobivamo dvobojev? Zakaj nismo dobro postavljeni? Zakaj po osvojeni žogi ne najdemo soigralca? To so vprašanja, ki jih lahko rešimo z analizo. To zagotovo ni zadnja tekma, ki jo bomo igrali v takšnih pogojih, saj so bile podobne razmere že proti Celju. Tudi, če bi izgubili, ne bi izgovorov iskali v pogojih za igro. Poklicni nogomet se igra v vsakem vremenu, v vsakih pogojih in če si pravi športnik, greš tudi v takšnih izzivih do konca,'' je odločno pojasnil Elsner, ki ga s svojimi varovanci že v sredo čaka osmina finala slovenskega pokala. Domžalčani se odpravljajo v Kranj, kjer se bodo ob 16:00 pomerili s Triglavom, ki letos nastopa v drugi slovenski ligi: ''Triglav je lani izpadel iz prve lige in nerealno bi bilo pričakovati, da so izgubili vso kvaliteto, ki so jo imeli v prvoligaški konkurenci. Brez dvoma je naš cilj napredovanje v četrtfinale in sestavili bomo ekipo, ki bo sposobna to doseči. Če sem imel pred to tekmo veliko dilem, koga uvrstiti v prvo enajsterico, je to sedaj veliko lažje, saj imam na voljo izvrstne nogometaše, ki lahko tudi sredino nalogo opravijo na primerni ravni. Na voljo imam vse igralce in uporabim lahko tiste, ki jih bom za to tekmo potreboval. V tem trenutno odločitev o ekipi še ni padla, ampak skupina igralcev je dovolj kvalitetna in številčna, da izziv primerno opravi.''

Za konec poglejmo še nekaj statističnih podatkov. Domžalčani so po uvodnih osmih tekmah sezone še brez izgubljene točke in brez prejetega gola. Obramba Domžal je nepremagana že 810 minut, kar je 118 minut več kot je znašal prejšnji rekord najmočnejše slovenske lige. Z osmo zaporedno zmago so Domžalčani podrli klubski rekord po številu zaporednih zmag. Dvakratnim državnim prvakov v prvenstvu manjka le še ena zmaga do izenačitve najboljšega začetka sezone v zgodovini najmočnejše slovenske lige. V sezoni 1999/2000 je Maribor na začetku sezone nanizal devet zaporednih zmag.

Avtor: Grega Krmavnar; Foto: Lado Vavpotič; Video: Sedo Rošić (NK Domžale)
Tagi