KK Helios Domžale: Po podaljšku je padla vodilna ekipa Lige Telemach

V soboto, 1.12.2012, so domžalski košarkarji v komunali gostili, do tega kroga vodilno ekipo Lige Telemach, Maribor Messer, ki je imel za sabo serijo petih zaporednih zmag, vključno s Pokalom Spar pa kar devetih. Tekma je bila vseskozi izenačena, v rahli prednosti je bil mogoče Helios, ki pa se ni in ni mogel odlepiti na varno razdaljo. Prvič letos smo v Domžalah lahko spremljali podaljšek, v katerem pa je blestel Nikola Gaćeša in popeljal Helios do zmage s 85:78.

Vir: KK Helios Domžale (www.kkhelios.si)

 

S prvim košem na tekmi, seveda je bila to trojka, je Matic Rebec že na začetku pokazal, da bo to njegova tekma. Helios je v prvih minutah povedel s 13:5, a so jih Mariborčani do konca prve četrtine ujeli (18:16). Podoben scenarij je sledil tudi v drugi četrtini, saj je Helios v 15. minuti vodil z 28:20. In tudi tokrat so Domžalčani popustili in dopustili Mariboru, da ujame priključek. Še več, s košem Esmirja Rizvića so ob zaključku polčasa celo izenačili na 33:33.

Tretja četrina je bila ves čas povsem poravnana, saj si nobena od ekip ni uspela priigrati višje prednosti. Pri Domžalčanih se je razpoloženima Rebcu in Gaćeši v napadu pridružil še Gezim Morina, Messer, ki je po 30 minutah vodil za točko, 49:50, pa je v igri držal predvsem Igor Marić. V zadnji četrtini je Helios hitro spet prišel do rahle prednosti, a jim ni uspelo priti do višje prednosti, ki bi počasi že lahko odločila tekmo. Ko so Domžalčani dobri dve minuti pred koncem vodili za 5 (65:60), minuto do konca pa celo za 6 (68:62), je cela dvorana že videla domačo zmago, a so imeli gostje svoje načrte. S trojkama Pelka in Jovanoviča so uspeli izenačiti, po zapravljenem napadu naših, pa so imeli celo zadnji napad za zmago. K sreči ga niso izkoristili in tekma je šla v podaljške.

V dodatnih petih minutah je Gaćeša dosegel kar 8 točk, svoje je pristavil še Rebec, gostom pa je očitno pošla moč in zmaga je tako zasluženo ostala doma, čeprav so se Mariborčani izkazali za izredno neugodne naprotnike. Končalo se je s 85:78.

  

Prvi strelec Heliosa je bil komaj 17-letni Matic Rebec, ki je odigral tekmo kariere v Ligi Telemach. Dosegel je 26 točk ob metu 5:6 za tri točke in 4:5 za dve točki. Ob petih ukradenih žogah, dveh podajah in dveh skokih je zbral najvišji statistični količnik med vsemi košarkarji v tej sezoni (31). Izkazal se je tudi Nikola Gaćeša, ki je 21 točkam dodal kar 12 skokov, še 17 točk pa je dodal tudi Gezim Morina. Za Maribor Messer je Esmir Rizvić dosegel 19 točk in k temu dodal še 12 skokov, 17 točk pa je prispeval še Igor Marić.

V naslednjem krogu, 8.12., Domžalčani gostujejo pri zadnjeuvrščeni ekipi lige, Hopsih iz Polzele.

Zmago Sagadin, trener Heliosa Domžal: "Celo tekmo smo bili boljši nasprotnik, a igramo v valovih. Nekajkrat smo imeli priložnost, da se odlepimo in zadržimo prednost, a očitno tega ne znamo. Po drugi strani so v naši ekipi mladi, neizkušeni fantje. Petkrat smo se odlepili, pa nato s svojimi neumnostmi, slabo koncentracijo in vračanjem v obrambo dopustili, da se Maribor Messer vrne. Ta je s kvaliteto pokazal, zakaj je v vrhu Lige Telemach. Bil je vztrajen, igral do konca. Za to ni bil nagrajen z zmago, a vsaj s podaljškom. Vseeno menim, da smo zmagali več kot zasluženo."

Igor Kuzma, trener Maribora Messerja: "To je bila prava derbi tekma. Čestital bi igralcem obeh ekip. Domači košarkarji so bili večji del tekme v prednosti, a smo se vselej dobro odzvali na njihovo vodstvo. Tudi na vodstvo šestih točk v zadnjih dveh minutah rednega dela smo se z dvema trojkama odlično odzvali in rezultat izenačili. Prišli smo tudi v situacijo, da smo imeli zadnji napad, a se nam žal ni izšlo. V drugem delu tekme se je, poleg že razigranih Gačeše in Rebca, razigral še Morina. Nam je v podaljšku nekoliko zmanjkalo, Helios pa je zasluženo zmagal."

Liga Telemach, 7. krog

Helios Domžale : Maribor Messer

85 : 78 (18:16, 15:17, 16:17, 19:18, p.17:10) – po podaljšku

Helios: Besedič, Ponjavić, Morina 17, Mahkovic 2, Hodžić, Fon 13, Rebec 26 (5 ukr. žog), Majstorović, Gaćeša 21 (12 skokov), Hrovat 6 (5 podaj), Drezga, Radulović

Messer: Bratina, Marić 17 (6 skokov), Gavrič, Pelko 15 (7 skokov, 5 podaj), Cej 3, Tratnik, Jovanovič 8 (8podaj), Jereb, Kalezić, Josipović 12 (5 skokov), Šarkinović 4, Rizvić 19 (12 skokov)

Tagi