Kamniški odbojkarji tudi v Mariboru do dveh točk

Odbojkarji Calcit Volleyja so v derbiju drugega kroga Sportklub prve odbojkarske lige – moški po hudem boju v gosteh ugnali domači Merkur Maribor s 3:2 (18, 18, -28, -23, 11). Že v sredo čaka Kamničane nova preizkušnja, ko bodo v svoji dvorani v sredo, 30. septembra, ob 18. uri, gostili Salonit Anhovo.

V prvem krogu državnega prvenstva so kamniški odbojkarji težje kot so pričakovali prišli do zmage proti Hiši na kolesih Triglav, ki jim je odvzela točko, na drugi strani so Mariborčani v dvorani Tivoli namučili aktualnega državnega prvaka, ACH Volley. Sicer pa so bili že v lanski sezoni varovanci Sebastijana Škorca trd oreh za kamniško ekipo, za katero je bil še posebej boleč poraz na zaključnem turnirju pokala Slovenije, ko so v polfinalu izločili domači Calcit Volley. Tokrat so bili v Mariboru blizu zmage s 3:0, saj so vodili z 2:0 v nizih in 22:18 v tretjem, toda po preobratu so domačini prišli do petega niza. V njem so bili boljši Kamničani, ki so še drugič zaporedoma slavili s 3:2.

Z manj nervoze in bolj odločno so v prvi niz vstopili kamniški odbojkarji, ki so že uvodoma z asom Jana Brulca domačinom ušli za šest točk (6:0). Po polminutnem odmoru se je domači trener Sebastijan Škorc odločil tudi za prvo menjavo, ko je Kisiljuka zamenjal Žiga Donik, a tudi to ni prineslo preobrata, kajti po lastni napaki Mariborčanov je bilo že 12:4 za Calcit Volley. V še težje položaju so bili domačini po točki Dike Puriča (15:7), visoke prednosti pa Kamničani niso izpustili do konca niza. Kapetan gostov Mitja Gasparini je poskrbel za prvo zaključno žogo od osmih, drugo je izkoristil Milosz Hebda.

V drugem nizu sta bili ekipi izenačeni do osme točke, večinoma so za točko vodili Kamničani, ki so po asu Saše Štalekarja prvi pobegnili za dve (10:8). Tudi v tem nizu se je prvi za polminutni odmor odločil mariborski trener, kajti po napaki njegovih varovancev je Calcit Volley pobegnil za tri točke (15:12). Razpoloženi gostje, ki so prevladovali v vseh elementih igre, so z novim asom, tokrat Gasparinija, povedli z 19:15, vodstvo z 2:0 v nizih pa jim je zadišalo po zaslugi Dike Puriča, ki je bil prav tako uspešen na servisu (22:17). Niz je z dvema zaporednima točkama končal edini tujec v kamniški ekipi, Hebda.

Tudi v tretjem nizu so prvi do nekoliko večje prednosti prišli kamniški odbojkarji, ki so s točko Štalekarja povedli s 4:1. Vendar njihovo veselje ob nekoliko večji prednosti ni bilo dolgotrajno, kajti Kisiljuk je z asom na šesti točki izid že izenačil. Do desete točke sta bili ekipi še skupaj, nato pa so Kamničani z delnim izidom 9:3, zadnjo točko je dosegel Purič, prišli do vodstva z 19:13. Borbeni Mariborčani se na krilih odličnega Ahmeda Ikhbayrija niso predali, čeprav so pred vstopom v končnico niza zaostajali za štiri točke (18:22). Libijski korektor je s kar štirimi zaporednimi točkami, veliko zaslug zanje je imel s svojimi servisi tudi Miha Cafuta, poskrbel za popolni preobrat. Domačini so prišli celo do dveh zaključnih žog, ki so jih gostje ubranili, sedmo pa je le izkoristil Rok Možič.

Na krilih zmage v tretjem nizu so domači odbojkarji začeli četrtega in po še enem napadu Možiča povedli s 6:2. Kamničani so še naprej imeli težave na sprejemu, popustili so tudi v bloku, kar so Mariborčani izkoristili in z novim asom Cafute prišli celo do petih točk prednosti (13:8). Za preobrat so tokrat poskrbeli kamniški odbojkarji, ki so se na servis Hebde vrnili v igro in s točko Martina Kosmine izid na 14. točki izenačili, z blokom Puriča povedli s 16:15. Podobno kot že v tretjem nizu so tudi v četrtem gostje pred vstopom v končnico imeli lepo prednost treh točk (22:19), spet pa je bil Cafuta tisti, za katerega Kamničani na servisu niso imeli rešitve. Mladi Možič je poskrbel za domače vodstvo s 23:22, z dvema zaporednima točkama pa je niz končal Filip Uremovič.

Zmagovalca derbija drugega kroga Sportklub prve odbojkarske lige – moški je tako odločal peti niz, v katerem so prvi do dveh točk prednosti po zaslugi Možiča prišli mariborski odbojkarji (5:3). Na menjavo strani so s točko prednosti vseeno odšli gostje, ko je Purič z blokom zaustavil napad domačinov. V še eni napeti končnici so bili kamniški odbojkarji tisti, ki so bili nekaj časa v težjem položaju, saj so Mariborčani povedli z 10:9, toda na servis Jana Brulca so varovanci Gregorja Jerončiča spravljali v obup domačo ekipo, ki zanje ni imela dovolj visokega bloka. Izkušeni Gasparini je svoji ekipi priboril štiri zaključne žoge za novi dve točki, drugo je nato izkoristil Štalekar.

Merkur Maribor – Calcit Volley 2:3 (-18, -18, 28, 23, -11)

Maribor – Dvorana Tabor, gledalcev 300, sodnika: Valentar (Ravne na Koroškem), Miklošič (Maribor).

Merkur Maribor: Cafuta 8, Herman (L), Mulec 2, Detela, Bračko 4, Možič 20, Košenina (L), Donik 4, Uremovič 5,A. Adžović, Planinšič 2, Kisiljuk 2, Ikhbayri 26, Kovačič. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar, Purič 12, Kosmina 14, Gasparini 23, Hebda 20, Brulec 1, Beravs, Štalekar 16, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi