Kamniški odbojkarji na zaključnem turnirju srednjeevropske lige v boj za tretje mesto

Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja v Zwettlu izgubili z zagrebško Mladostjo z 1:3 (21, -21, -19, -28). V četrtek se bodo ob 18. uri pomerili s poražencem drugega polfinalnega obračuna med domačim Union Raiffesnom Waldviertlom in ACH Volleyjem, ki brani lanskoletni naslov, za končno tretje mesto.

Za kamniške odbojkarje je zaključni turnir v Zwettlu četrti zaporedni. Največji uspeh v tem tekmovanju so do zdaj dosegli predlani, ko so v Pliberku v polfinalu premagali ACH Volley, v finalu pa je bila boljša od njih domača SK Zadruga Aich/Dob. Zagrebčani so do turnirja v Zwettlu v srednjeevropski ligi prišli najvišje do tretjega mesta, sicer pa se lahko pohvalijo z osemnajstimi naslovi hrvaškega državnega prvaka in z dvajsetimi pokalnimi naslovi. V letošnji sezoni sta se ekipi pomerili dvakrat, v Zagrebu je bil boljši Calcit Volley, sredi februarja pa se je v Kamniku zmage veselila Mladost.

Varovanci Gašperja Ribiča so v tekmo vstopili popolnoma drugače kot dobrimi štirinajstimi dnevi v Kamniku. Na servis Domna Kotnika so po lastni napaki Zagrebčanov povedli s 6:2, tako da je Rade Malević zelo hitro posegel po polminutnem odmoru. Vendar s tem zagrebških težav še ni bilo konec, kajti po novem uspešnem napadu Milosza Hebde so jim pobegnili že za sedem točk (11:4). Malević je vzel še svoj drugi polminutni odmor, ki je njegovo ekipo vrnil v igro, zato pa so na drugi strani Kamničani popustili na sprejemu, kar so Zagrebčani izkoristili in se jim na servis Kruna Nikačevića približali le na dve točki zaostanka (13:15). Tokrat se je za svoj drugi polminutni odmor odločil še Gašper Ribič, Kamničani pa so nekoliko lažje zadihali po dveh zaporednih točkah Bojana Jordanova, ki je v prvem nizu dosegel kar deset točk. Niz se je končal z napako Zagrebčanov na servisu.

Že v prvem nizu imeli Kamničani težave na sprejemu, saj je Mladost kar štiri točke dosegla z asom, vendar so se reševali z učinkovito igro Jordanova v napadu. Toda v drugem nizu so zagrebški odbojkarji popolnoma zaustavili bolgarskega korektorja v dresu Calcit Volleyja, ki je imel malo pomoči v soigralcih. Do četrte točke sta bili ekipi še skupaj, z delnim izidom 4:1 pa je Mladost Kamničanom pobegnila tri točke (8:5). Po dveh zaporednih blokih so Zagrebčani vodili že z 18:10. Pred vstopom v končnico je bilo 22:15 za Mladost, njihovo izenačenje v nizih je na trenutek ogrozil Jan Planinc, ki je svojo ekipo približal na tri točke zaostanka (20:23), vse dvome o zmagovalcu drugega niza pa je rešil Sandro Dukić.

Tudi v začetku tretjega niza so bili Zagrebčani boljša ekipa, ki je še naprej pritiskala s servisi, v svojih vrstah pa je imela tudi več razpoloženih igralcev. Do izida 8:9 so jim Kamničani še sledili, v nadaljevanju pa je bilo vse v znamenju odbojkarjev Mladosti, ki je povedla z 19:10. V končnici je v igro vstopil kapetan Jan Brulec, ki si je prav na tekmi z Zagrebčani v Kamniku poškodoval desni gleženj. Toda tudi to ni pomagalo nerazpoloženim odbojkarjem Calcit Volleyja, ki so na svojo priložnost morali počakati v četrtem nizu.

Najbolj izenačen je bil četrti niz. V njem si do končnice nobena od ekip ni priigrala večje prednosti, na servis Jana Planinca pa so Kamničani s točko Hebde le prišli do treh točk prednosti (19:16). Toda že na dvajseti točki so Zagrebčani izid izenačili, z blokom Planinca pa so slovenski podprvaki prišli do dveh zaključnih žog za izenačenje v nizih. Obe so Zagrebčani ubranili, tako kot tudi tretjo, četrto, peto in šesto, zato pa so izkoristili svojo prvo zaključno žogo za uvrstitev v finale srednjeevropske lige. Z blokom, 21 za Mladost, Kamničani so jih dosegli le sedem, jo je dosegel Stefan Kovačević. Ob tem so bili Zagrebčani boljši tudi na sprejemu, v napadu in servisu.

Calcit Volley – Mladost Zagreb 1:3 (21, -21, -19, -28)

Zwettl – Mestna športna dvorana, gledalcev 50, sodnika: Činatl (Češka), Mezöfy (Madžarska).

Calcit Volley: Pereira 2, Hribar (L), Bregar 1, Koncilja 5, Mihalj 5, Hebda 13, Jordanov 24, Planinc 11, Brulec, Kvas 1, Lakner, Kotnik 1, Rotar. Trener: Gašper Ribič.
Mladost Zagreb: Višić 1, Nikačević 13, Mitrašinović 23, Bakonji 3, Kovačević 13, Šarčević (L), Oršolić, Đirlić, Đukić 13, Vranješ, Dukić 17. Trener: Rade Malević.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi