Kamniška Bistrica: Pohod ob reki, ki povezuje

Rekreativno-turistično-kulturna prireditev dveh občin

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Pot bodo letos prvič povezali v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom ter kar dvema zaključnima prireditvama. V Domžalah se bodo pohodniki sprehodili skozi Slamnikarski sejem, kjer bo tudi prva začetna pohodna točka. V Kamniku pa bodo pohodniki na Glavnem trgu, kjer bo druga začetna točka, uživali v Okusih Kamnika in obiskali tradicionalno srečanje rezbarjev. Organizatorja pohoda sta Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik. Pohod ob reki, ki povezuje bo v soboto 11. junija 2016, od 7.30 ure dalje.

Vsi udeleženci prejmejo spominske kartončke na katerih zbirajo žige na sedmih označenih postajah ob Kamniški Bistrici med Domžalami in Kamnikom. Prvih 300, ki prehodi celotno pot (14 kilometrov) prejme spominsko priponko. Na posameznih točkah bodo za usmerjevanje pohodnikov skrbeli prostovoljci naslednjih organizacij: Planinsko društvo Domžale, Planinsko društvo Kamnik, Turistično društvo Radomlje, Turistično društvo Volčji Potok, Študentska organizacija Domžale, Študentski klub Kamnik in Rod skalnih taborov Domžale. Za najmlajše pa bodo na rekreacijskih točkah v Domžalah skrbeli tudi člani ŠAD Mavrica.

Posebnost pohoda je, da lahko začnete v eni ali drugi občini ter tako ob prijetni rekreaciji v čudoviti naravi, ki jo ponujata bregova reke Kamniške Bistrice, v enem dopoldnevu obiščete kar dva sejemska dogodka. Začetna točka v Domžalah je v parku pri Občini Domžale (Slamnikarski sejem), začetna točka v Kamniku pa je na Glavnem trgu (Okusi Kamnika in 5. srečanje rezbarjev).

V obeh občinah bodo ob 11.50 uri hkrati razglasili konec pohoda in si podali roke ob začetku tovrstnega sodelovanja. V Domžalah vas bosta pozdravila podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec in podžupan občine Kamnik Igor Žavbi ter direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin, v Kamniku pa župan Kamnika Marjan Šarec, domžalska podžupanja mag. Jana Miklavčič in direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič.

Začetek pohoda: med 7.30 in 9.30 uro
Lokaciji: Park ob Občini Domžale (Prireditev: Slamnikarski sejem) / Glavni trg v Kamniku (Prireditev: Okusi Kamnika)
Zaključek Pohoda: med 11.30 in 12.30 uro
Lokaciji: Glavni trg v Kamniku (Prireditev: Okusi Kamnika) / Park ob Občini Domžale (Prireditev: Slamnikarski sejem)
Dolžina celotne poti: 14 kilometrov (odločite se lahko tudi za krajšo traso, ki obsega manj kontrolnih točk, važno je sodelovati)
Organizatorja: Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik.

Navodila za varno udeležbo pohoda:

  • Pohod začnite dovolj zgodaj, da se v junijskih dneh izognete morebitnim popoldanskim nevihtam oziroma opoldanski vročini.
  • Začnite počasi, da se telo ogreje. Hodite z enakomernim tempom, ki ga poskušate odkriti in vzdrževati tudi znotraj večje skupine.
  • Cilj vašega pohoda je nedvomno varna vrnitev domov, in ne osvojitev čim večjega števila žigov.
  • Pred prečkanjem cest in ulic se prepričajte, da to lahko storite varno.
  • Hoja naj bo varna, udobna in ekonomična. Za varno hojo je potrebno imeti čas in budno je potrebno opazovati okolico ter poslušati – gibanje ostalih pešcev, kolesarjev ali mopedistov.
  • Če hodite v skupini, osnovni tempo, pa tudi počitke in trajanje hoje določa najšibkejši član skupine.
  • Na vsako uro hoje si privoščite nekajminutni počitek na poti ali na eni izmed naših vstopno/izstopnih točk.
  • Med pohodom stalno spremljajte vreme in mu prilagodite potek. Če se razvijejo nevihtni oblaki, se morate nemudoma umakniti iz izpostavljenih mest, saj vanje pogosto udarijo strele.
  • Pogosto pitje preprečuje izčrpanost in dehidracijo. Uporabljajte pitnike, ki so vam na voljo po celotni poti pohoda.
  • Poskrbite, da vse kar prinesete s seboj na pohod za seboj tudi pospravite.
  • Ko začutite znake utrujenosti ali izčrpanosti, se ustavite za daljši počitek. Ob najmanjši slabosti in bolečinah v prsih takoj prenehajte s pohodom. Takoj se povežite z dežurnimi na telefonski številki 112, ki vam bodo lahko svetovali po telefonu, dokler ne bodo prišli reševalci.
  • Na poti sledite puščicam, ki vam kažejo pravo smer pohoda, ne glede na to ali pohod začnete v Kamniku ali v Domžalah.

Prevoz nazaj je v lastni režiji oziroma lahko koristite redno avtobusno linijo Domžale-Kamnik / Kamnik-Domžale. Vozni red se nahaja TUKAJ. Avtobus gre vsako polno uro iz Kamnika v Domžale in iz Domžal v Kamnik ob naslednjih urah: 9:26, 10:28, 11:26, 11:37, 12:28, 13:26, 14:28, 15:26.

Če se vam na poti zgodi kakšna neprijetnost, se morda izgubite ali le ne veste kako nadaljevati pot, pokličite koordinatorko pohoda na telefonsko številko 040 423 325 (Mateja). V primeru zdravstvenih težav pa, kot omenjeno, nemudoma pokličite dežurni telefon 112.

Več informacij o pohodu tudi na www.sport-domzale.si

Avtor: Mateja Kegel Kozlevčar
Tagi