Kako izgleda spoznavni potop v bazenu in v odprtih vodah

Kot inštruktor potapljanja bi vam rad predstavil, kako izgleda spoznavni potop v bazenu ali spoznavni potop v odprtih vodah. Vsi imamo radi morje in radi raziskujemo podvodni svet, vendar, ko se potopimo prav na hitro, ugotovimo, da naše telo ni navajeno na podvodni svet. Kako izgleda z jeklenko pa lahko preizkusimo na spoznavnih potopih v bazenu ali v odprtih vodah (morje, jezera, reke).

Po PADI predpisih je za otroško potapljanje (Bubblemaker, Seal Team) dovoljena minalna starost 8 let, globina maksimalno 4 metre. Po opravljenem tečaju se otroci lahko potapljajo s starši. Spoznavnega potopa na odprtih vodah (Discover Scuba Diving in Local Diving ) pa se lahko udeležijo otroci z minimalno starostjo 10 let. Nato se lahko potapljajo s starši ali profesionalnim potapljačem do globine maksimalno 12 metrov. Če pa kdo ne želi opraviti tečaja, pa ima možnost spoznavnega potopa v bazenu in sicer je minimalna starost 8 let, ali na odprtih vodah (morje, reke in jezera), za kar je potrebna minimalna starost 10 let, do maksimalne globine 12 metrov. Seveda se globina prilagodi na vsakega posameznika. Vsak, ki se prijavi na spoznavni potop ne potrebuje nobenega predhodnega znanja o potapljanju, vse to mu razloži in pokaže inštruktor. Mora pa pred potopom izpolniti štiri obrazce, prijavnico, izjavo o zdravstvenem stanju, izjavo o zavedanju odgovornosti in prevzemu tveganja ter osnovna pravila varnega potapljanja. Pri mladoletnih osebah morajo obrazce podpisati njihovi starši ali zakoniti zasopniki.

Za spoznavni potop potrebujete brisačo ter kopalke, vse osalo priskrbi inštruktor, (če imate lastno masko ali plavutke je priporočljivo, da jih prinesete s sabo). Inštruktor vam na enostaven način razloži kako deluje potapljaška oprema in kako se jo uporablja.

Dihanje s potapljaško jeklenko, napolnjeno z zrakom
Ves čas enakomerno dihamo in pod vodo nikoli ne zadržujemo diha. To pravilo je zelo pomembno in ga moramo spoštovati ves čas. To pa predvsem zaradi pritiska vode, ki se povečuje z večjo globino. Ko se spuščamo se pritisk in gostota zraka se povečujeta, volumen pa zmanjšuje, ko se dvigujemo pa je ravno obratno. Zaradi tega moramo pravilno izenačevati zrak v pljučih, ušesih ter v potapljaški maski. V pljučah to izenačujemo tako, da pod vodo nikoli ne zadržujemo diha, regulator za dihanje je ves čas v ustih. Pritisk v ušesih oziroma na bobenček, izenačujemo vseskozi in na rahlo. Najlažji način je, da se primemo za nos in narahlo pihnemo v nos, s tem izenačimo pritisk v ušesih in sinusih. Izenačevanje zraka pod masko, opravimo tako, da na rahlo pihnemo skozi nos v masko, to storimo tudi takrat, kadar nam v masko pride voda in jo nato pod vodo izpraznimo. To pa naredimo tako, da primemo za zgornji del maske, dvignemo glavo in na rahlo pihnemo v masko.

To je nekaj od teorije, ki jo poslušamo predno se podamo v vodo. Seveda, pa je pod vodo potrebno to teorijo spraviti v prakso. Prav hitro ugotovimo, da sta plovnost in ravnotežje dosti bolj komplicirana kot na kopnem. Pogoji so zelo podobni kot v vesolju, zato tudi astronavti vadijo pod vodo. Ampak s pomočjo inštruktorja se plovnost in ravnotežje oblada po nekaj minutah. Opravijo se vaje za pravilno dihanje, izenačevanje pritiska, praznjenje maske in smo že pripravljeni za raziskovanje podvodnega sveta.

Potapljanje je predvsem skupinska dejavnost, kjer spoznamo veliko novih prijateljev. Prav tako pod vodo vidimo svari, ki jih drugi zemljani ne vidijo. Vsakim priporočam potapljanje kot varen in zanimiv šport. Če katerega zanima potaljanje, se mi lahko pridruži v Potapljaškem društvu GRČAR-SUB, ki deluje v Domžalah.

Potapljanje je zabavno (Diving is fun). 

Zapisal: Franc Grčar, PADI inštruktor

Tagi