Kaja Jerina: Želim igrati v Ligi prvakinj, letošnji cilj pa je finale pokala

Ko se je najboljša strelka lanske sezone Nina Predanič odločila za odhod na študij v ZDA, je bil trener ŽNK Radomlje Milomir Mandić zaskrbljen, saj je zares težko nadomestiti kvalitetno napadalko, v Radomlje pa je prišla slovenska članska reprezentanka Kaja Jerina, ki ima že bogate izkušnje z igranjem v tujini.

V lanski sezoni je v spomaldanskem delu na osmih tekmah za Jevnico dosegla deset zadetkov, tudi na pripravah na Rogli pa je hitro pokazala svojo kvaliteto. Ob zmagi članic nad dekleti do 17 let na pripravljalni tekmi je zabila tri gole. Zelo uspešno je uskladila študij in nogometno kariero, saj je diplomirala iz kemijske tehnologije in že ima redno službo, čeprav bo šele septembra dopolnila 23 let.

Od vseh igralk v Radomljah imaš največ izkušenj z igranjem v tujini. Kje si se že vse preizkusila?
Kariero sem začela pri Senožetih, ekipa se je nato preimenovala v Jevnico. V tujini sem se najprej preizkusila v Avstriji, po sezoni 2012/13 sem odšla v Feldkirchen. Uvrstili smo se v drugo avstrijsko ligo in prejela sem ponudbo avstrijskega prvoligaša, vendar me pri Feldkirchnu niso pustili. Vrnila sem se v Jevnico, nato sem leta 2014 igrala za Merilappi United v finski ligi. V sezoni 2014/15 sem nastopala še v italijanski ligi za Bari.

Kako bi primerjala prvo slovensko ligo z ligami, kjer si se igrala v tujini?
Povsod so igralke bolje fizično pripravljene, vse so zelo močne. Na Finskem se igra zelo grobo, v Italiji je bolj tehničen nogomet. Vse skupaj je precej bolj naporno od prve slovenske ženske lige.

Kako je šlo s sporazumevanjem?
Na Finskem vsi govorijo angleško. Italijansko se nisem naučila, takrat sem se učila za zadnji izpit na fakulteti. Ves časa igranja v Italiji, sem pisala diplomo in se sploh nisem obremenjevala z italijanskim jezikom. Bilo je težko, ker se nismo razumeli. Brez jezika se težko igra dober nogomet. Tudi družiti se nismo mogli veliko. Vedno se ve, kdo je tujec. To se takoj čuti.

Kako je z izplačili v tujini?
Velikokrat se je med igralkami govorilo, da niso dobile plače. Moram priznati, da sem dobila vse, kar je bilo napisano v pogodbi. V Bariju nismo imeli nobenih težav.

Zakaj si se spomladi vrnila v Jevnico?
Januarja sem se vrnila v Slovenijo, ker sem diplomirala, morala sem do konca napisati diplomo. V Italiji takrat nisem mogla ostati, ker so tekme takrat že potekale. Spomladanski del lanske sezone sem igrala za Jevnico, ki je moj matični klub. Poleti sem želela oditi v Nemčijo, kjer sem imela ponudbo drugoligaša. Do dogovora nato ni prišlo.

Usklajevanje študija in profesionalne kariere je verjetno zelo težko.
Oboje sem morala delati hkrati. Diplomirala sem iz kemijske tehnologije. Ko sem začela s študijem, sem tudi začela kariero v Avstriji. Ponavadi sem kar takoj po končanem urniku na fakulteti odšla v Avstrijo na trening. Vožnja je trajala uro in pol, trikrat na teden sem morala biti prisotna na treningu. Vse proste dneve sem se učila. Velikokrat sem se kar med potjo učila.

Zakaj si se poleti odločila za prihod v Radomlje?
Pred to sezono je Olimpija ustanovila nov ženski klub, prejela sem ponudbo, vendar sem se odločila za Radomlje, ki delujejo bolje organizirano. Ko sem igrala z Jevnico proti Radomljam, se mi je zdelo, da igrajo najlepši nogomet. Morda manjka še kakšna kvalitetna igralka za popoln preboj na sam vrh. Najbolj pomembno je, da se dobro dela z maldimi. To je zares dobro organiziran klub.

Kakšni so tvoji cilji?
Moja želja je igranje v Ligi prvakinj. V Radomljah so temelji postavljeni, potrebujemo še nekaj igralk, če želimo resneje konkurirati Pomurju. Mislim, da je drugo mesto realno. Vsekakor mora biti cilj tudi finale pokala. Leta 2011 sem z Jevnico osvojila ženski pokal, ko smo v Ivančni Gorici premagale Krko. Res škoda, da letos v Jevnici ni več ženske ekipe, kjer pa na žalost za ženski nogomet primankuje volje in posluha.

Kako ti uspe uskladiti službo in nogomet?
Starši so mi vedno govorili, da je treba veliko delati. Delam v družinskem podjetju in sem zelo zaposlena. Vse skupaj je treba uskaditi. Včasih imam tudi zjutraj trening, nato pa grem v službo.

Avtor: A.G.; Foto: Rok Zore (ŽNK Radomlje)
Tagi