Kadeti Heliosa postali državni prvaki!

In to na kašen način! V finalu so Domžalčani s kar 100:54 premagali kranjski Triglav in tako več kot prepričljivo prišli do naslova državnih prvakov. Heliosov Gaber Ožegovič je bil na koncu izbran tudi za najkoristnejšega košarkarja finalnega turnirja, v prvo peterko turnirja pa sta bila uvrščena kapetan Aljaž Bratec in Nejc Klavžar.

Že sam začetek finala, ki je potekal pred skoraj da povsem polnimi tribunami Dvorane komunalnega centra, je nakazal, da Domžalčane na domačem terenu zanima le eno in to je končni naslov prvakov. Z odličnim Gabrom Ožegovičem v prvih minutah je bilo na semaforju hitro 12:2, ko pa sta svoje dodala še Aljaž Bratec in Nejc Klavžar, je razlika že do konca četrtine ušla na +16, 27:11. Ko je na začetku 2. četrtine svojo drugo trojka zadel najmlajši košarkar finalnega turnirja, Rok Radović, dve točki pa je dodal še junak polfinala Urban Oman, je bilo že visokih 34:11. Nato pa je sledil padec domžalske koncentracije, ki so ga Triglavani sprovocirali s consko obrambo in razlika se je počasi začela topiti. Delnih 10:0 je uspelo Kranjčanom, ki so kar malce oživeli, Domžalčani pa so začeli popuščati tudi v obrambnih nalogah, tako da so se do polčasa Triglavani "približali" na zmernih 13 točk zaostanka (46:33).

Po trojki Jana Dornika na začetku drugega polčasa je razlika padla celo na okroglih 10 točk (48:38), to pa je bilo potem tudi vse s kranjske strani, saj so košarkarji Heliosa prestavili, ne eno, ampak kar dve prestavi višje in začeli dvigovati svojo prednost. Odličen je bil v teh trenutkih kapetan Bratec, svoje je strelsko dodal še skozi ves turnir konstantni Matic Vesel in razlika je do konca tretjega dela igre spet narasla na +20, 67:47. Zadnja četrtina pa je bila le še smetana na torti za vse domžalske navijače, ki so zvesto stiskali pesti in tudi glasno navijali za mlade košarkarje Heliosa. Serija treh trojk Bratca in Ožegoviča, ki sta z lepim alley-oopom poskrbela tudi za najlepšo potezo tekme, pa koši Matica Juhanta in Blaža Grmeka, na drugi strani pa izčrpanost sicer borbenih Triglavanov, in razlika je le še naraščala proti +30, +40,… Ko so dve minuti pred iztekom tekme glavni nosilci domžalske ekipe zapustili parket ob glasnih ovacijah dvorane, so nekaj priložnosti dobili še pionirji, tako da sta Klemen Vuga s svojim značilnim "igrivim" zaključkom in Urban Tajher s polaganjem v zadnjih sekundah poskrbela celo za stotico in visoko zmago s 100:54! In slavje v "komunali" se je lahko začelo!

Polna "komunala" je spremljala odlično košarko.

Dejan Čikić, trener Heliosa: "Vsakič, ko si na vrhu, se dobro počutiš, a najbolj pomembno je, da so si fantje to zaslužili, saj so za to porabili ogromno trdega dela in se odrekli marsičemu. Prav je, da proslavijo in, da so zadovoljni po takem uspehu. Čestital bi ekipi Triglava, ki je osvojila sedmo mesto po drugem delu, a je z novim sistemom dobila možnost za nastop na finalnem turnirju in si izborila finale. Tekma je bila po naših pričakovanjih, želeli smo unovčiti našo telesno premoč, ki smo jo kazali s pritiskom po celem igrišču, na račun tega smo prišli do nekaj lahkih košev, se sprostili, zadeli par košev z razdalje in razlika je le rasla."

Mitja Šteblaj, trener Triglava: "Celo sezono smo dobro trenirali, imeli tudi nekaj težav s poškodbami ter boleznimi, a smo se na koncu sestavili in na finalni turnir odšli maksimalno osredotočeni. Na prvi tekmi smo premagali Krko, kar nam je dalo dodatnih moči, druga tekma z Elektro pa nam jih je pobrala, saj smo rotirali le sedem igralcev in nato v finalu nismo uspeli parirati Heliosu. Kljub temu vse čestitke fantom za drugo mesto ter Domžalčanom za naslov prvaka."

V tekmi za 3. mesto so svojevrstno presenečenje še enkrat pripravili košarkarji Elektre, ki so brez večjih težav premagali Union Olimpijo z 78:68, vmes so sicer vodili tudi že za 30, in tako prišli do največjega uspeha te generacije, kar so z veseljem tudi pokazali!

Po koncu finala je bil čas še za podelitev vseh nagrad, za kar so poskrbeli Luka Vončina in Jure Pelko, predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in predsednik našega kluba Aleš Klavžar; najkoristnejši košarkar (MVP) finalnega turnirja je postal Heliosov Gaber Ožegovič, v najboljšo peterko pa sta bila poleg Žige Jurčka (Olimpija), Domna Omladiča (Elektra) in Žige Žepiča (Triglav) izbrana tudi naša Aljaž Bratec in Nejc Klavžar, zaslužil pa bi si jo vsekakor še kdo od naših fantov, a je na žalost mest le pet.

Zaključna beseda? Nepotrebna, fantje so svoje dokazali na igrišču in so zasluženo na samem vrhu! Zdaj številne člane ekipe čaka naporno delo pred poletnimi reprezentančnimi akcijami, nato pa garanje naprej, vse dokler jih ne bomo videli v dresu članske ekipe Heliosa!

Finalni turnir za kadete, FINALE (Domžale, 12.04.2015)

Helios Domžale A – Triglav Elektro gorenjska prodaja 100 : 54 (27:11, 19:22, 21:14, 33:7)

Helios: Tajher 2, Mazgon 2, Belšak, Klavžar 17 (6 skokov, 6 prid. žog), Radović 10 (5 skokov), Bratec 17 (10 podaj), Oman 2, Grmek 4, Juhant 4, Vesel 16, Vuga 2, Ožegovič 24 (9 skokov, 5 podaj)

Triglav: Hudovernik 2, Tomazin, Mediževec 2, Cimerman 12 (6 skokov), Ravnik 14, Veber 2, Dornik 10 (5 skokov), Žepič 13 (8 skokov), Perne, Komac, Krašovec, Nograšek

Avtor: KK Helios Domžale; Foto: KK Helios Domžale; Video: KZS
Tagi