Iz Benetk se javlja Nicola Negro

»Po nekaj tednih popolnega zaprtja se situacija počasi vrača v normalno stanje in vse kaže, da se bomo s 4. majem lahko prosto gibali,« nam optimistične napovedi iz sosednje Italije sporoča Nicola Negro, trener, ki je pred tremi leti stal na čelu ženske ekipe Calcit Volleyball.

Italija je evropsko žarišče novega koronavirua, a tudi tam bo, kot kaže, kmalu posijalo sonce. V italijanskem počitniškem središču Jesola severno od Benetk, približno tri ure vožnje iz Kamnika, v izolaciji dneve preživlja Nicola Negro. Italijanskega odbojkarskega trenerja je pot v Kamnik zanesla sredi sezone 2016/17, ko je nadomestil sorojaka Alessandra Beltramija. »Obdobje karantene, ko sem obtičal doma, poskušam čim bolje izkoristiti. Počutim se dobro in sem zdrav,« uvodoma pove štiridesetletnik, ki bo tudi v prihodnji sezoni vodil brazilsko ekipo Minas Itambé.

»Prve dni sem se poskušal spočiti in okrevati po zelo intenzivni in naporni sezoni. Kasneje sem začel reorganizirati nekatere stvari, ki sem jih pustil za seboj, hkrati pa poskušam preučiti nekaj stvari in delam videoanalize. Prav tako spremljam in včasih sodelujem na nekaterih spletnih konferencah z drugimi trenerji,« Negro skuša koronačas kar najbolj produktivno izkoristiti. Podobno kot pri nas, tudi v pokrajini Venezia življenje poteka drugače, kot smo ga bili vajeni. Domove Italijani lahko zapuščajo, a le v primerih, ko gredo na delo, k zdravniku, v trgovino ali lekarno. »Zaščitne ukrepe, kot so maska in rokavice, moramo dosledno uporabljati kadar koli se premikamo na prostem ali v javnih prostorih.« Naš sogovornik se je iz Brazilije vrnil v času, ko je bila Italija že pod strogimi varnostnimi ukrepi. »Povedati moram, da ljudje absolutno spoštujejo omejevalne ukrepe, obstaja splošno zavedanje o položaju in razumevanje, da je socialna distanca edini način za zmanjšanje možnosti nalezljivosti.«

Kdaj bo z ekipo lahko začel s skupnimi treningi, zaenkrat še ne ve. Vseskozi je v stiku z vodstvom kluba, vendar je tudi čez lužo situacija podobna evropski. »V tem trenutku težko govorim o datumu oziroma kdaj se bomo lahko vrnili na treninge in začeli s tekmami. Vse, kar lahko v tem trenutku storimo, je, da počakamo na uradne odločitve organov,« negotovo stanje opisuje Negro, ki pa se povratka v Belo Horizonte opravičeno zelo veseli, saj je za njegovo ekipo odlična sezona. »V Braziliji je bila izjemna sezona in četudi nismo uspeli dokončati končnice, smo sezono zaključili s pomembnim naslovom prvakov Južne Amerike, tretjim zaporednim za Minas.« Tudi Brazilci so s sezono v Superligi predčasno končali, vendar prvakov niso razglasili. Klubi so si mesta razdelili na podlagi trenutnega stanja točk, Negro pa je z varovankami končal na  tretjem mestu.

Italijanski odbojkarski strokovnjak se je ženski ekipi Calcita pridružil ob začetku leta 2017, na svojo kamniško izkušnjo pa ima, kot pravi, prijetne spomine. »Res je, da nismo dosegli nobenega naslova, toda tri srebrne medalje, ki smo jih pridobili, so imele zame poseben pomen. Prišel sem sredi sezone in zaradi različnih razlogov nismo bili v ugodnih razmerah, a vseeno sem imel zelo dobro ekipo deklet, ki so se trudile, da bi odrasle, in skupaj smo v mesecih, ki so sledili, dvignili raven naše igre.«

Spomnimo, kamniški dres so v tisti srebrni sezoni nosile: Mojca Božič, Ilka van de Vyver, Tina Lipicer Samec, Slavina Koleva, Pia Blažič, Tina Grudina, Kaja Turk, Katja Mihevc, Ana Zaplotnik, Olivera Kostić, Urška Igličar, Meta Jerala in Maja Pahor.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

Tagi