Intervju z Mitjo Tancik in Gregorjem Dimic o uspehih ekipe Energijateam.com v sezoni 2016 v krosu sloXcup

»Gorski kolesarji smo resni športniki, ki z rednimi treningi gradimo temeljne navade za vse življenje«

Prejšnji teden smo poročali o uspehih Športnega društva Energija, ki je bilo v končnem seštevku točk v slovenskem pokalu sloXcup v krosu druga, v seriji SloEnduro pa najboljša ekipa v Sloveniji. Za uspeh ekipe, predvsem uspeh najmlajših tekmovalcev, mladincev, članov in vseh, tekmovalcev, ki ostajajo mladi po srcu, so pomembni tudi nosilci društev, trenerji in strokovni sodelavci, ki z mladimi trenirajo, jih spodbujajo v težkih trenutkih ter na vsakodnevnih treningih preizkušajo njihove meje. V Športnem društvu Energija je eden izmed njih prav gotovo Mitja Tancik, ki je k intervjuju povabil tudi Gregorja Dimica. Gregor je bil v letu 2016 pomočnik selektorja, za naslednji, 4 letni mandat, pa je bil v Mengšu izvoljen tudi za člana Odbora gorskega kolesarstva pri Kolesarski zvezi Slovenije.

Na zadnji tekmi pokala sloXcup, XC Energija Mengeš, je bilo videti uigrano ekipo organizatorja, Športnega društva Energija. Koliko časa je društvo že aktivno in kaj bi ocenila kot najpomembnejši element, da je bilo že več sezon zapored druga najboljša ekipa v krosu?

Mitja: K temu pripomore v največji meri kontinuirano delo z mladimi. V začetku dela z mladimi, leta 2008, smo imeli na treningih 1-2 nadebudneža (med njimi tudi Gregorja, ki je sedaj gonilna sila). Danes na treningih redno vadi okoli 40 otrok in bilo bi jih še več, a nam primanjkuje trenerskega kadra.

Gregor: Večino »organizatorske ekipe« na XC Energija Mengeš sestavljajo prostovoljci, starši »naših« otrok, ki trenirajo in tekmujejo kot Energijateam.com. Za svoje otroke in njihove sotekmovalce si želijo najboljše, zato opravijo svojo vlogo 100% in tako je na koncu tekmovanje odlično organizirano. Zaključna uvrstitev, ko smo ponovno druga najboljša ekipa, je prav tako zasluga staršev, ki vozijo otroke na tekmovanja, in seveda delo naših trenerjev, ki uspešno motivirajo(mo) otroke.

Sproščena in uspešna ekipa Energijateam.com na XCM Stojna 2016. (Foto: Arhiv Športnega društva Energija)

Ali se vseeno zgodi, da so za uspeh zaslužni tekmovalci sami, za neuspeh pa njihovi trenerji? Ali bi ocenila gorsko kolesarstvo kot izrazito individualen šport?

Mitja: Da, gorsko kolesarstvo je individualni šport, glavno vlogo vedno nosi tekmovalec. On si mora želeti napredka, medalje, uspeha in šele nato postane to tudi ekipni šport, ko ekipa trenerjev, mehanikov, staršev pomaga temu tekmovalcu na poti do uspeha. Prevečkrat pa je ta vloga obrnjena. Uspeha si želijo najprej starši in trenerji, tekmovalec pa ni ravno 100% pri stvari in polom je hitro tukaj.

Gregor: Seveda je lahko trener kriv za neuspeh tekmovalca oziroma je tekmovalec sam zaslužen za uspeh, če ni treniral pod vodstvom trenerja. Trener lahko tekmovalcu napačno tempira formo, ga pretrenira itd., zato poleg vseh merilcev, ki so na voljo v našem športu, učimo naše tekmovalce, da znajo po treningu podati subjektivne podatke o počutju in izvedbi treninga. Slednje trener lahko uporabi za načrtovanje treninga in predčasno prepreči izgorelost in dodeli počitek.

Priprave ekipe Energijateam.com na dirko. (Foto: Arhiv Športnega društva Energija)

V letu 2016 sta skupaj vozila tudi dve etapni dirki 4islands in TransDinara? Ali sta bili dirki za vaju bolj oseben izziv prevoženih kilometrov in vzponov, izziv sodelovanja v ekipi, ali je bil pomemben rezultat?

Mitja: V prvi meri je bil cilj uspešen nastop iz vidika ekipe, prijateljstva in dajanja zgleda ostalim »če se hoče potem se zmore«. Na obeh tekmah sva dosegla tudi zelo dober končni rezultat, ki je pomenil še dodatni uspeh projekta in zadovoljstvo je bilo veliko. Z obeh tekem smo pripravili tudi dokumentarne kratke filme, ki prikazujejo življenje, napore, užitke, prijateljstvo in sodelovanje na obeh tekmah. Te občutke in vrednote bi rada prenesla na mlajše generacije, da razumejo da je šport težak, ampak hkrati nam daje užitek in prijateljstvo.

Gregor: Kot vsak športnik si želiš poseči po najvišjem mestu. Toda v zimskem času, ko sva se pripravljala na 4islands, nisem vedel, kakšna bo konkurenca in kako se bova znašla kot par, saj je moja okvara na kolesu tudi njegova in obratno. Sem bil pa popolnoma sproščen, saj z Mitjo preživiva ogromno ur skupaj in dobro poznava najine fizične in tehnične sposobnosti. Z nasveti nama je pomagal tudi klubski kolega Jure Belak, ki je nastopal na prvi izvedbi te dirke. 

Mitja kako bi komentiral stavek iz predstavitvenega filma TransDinara »Ko sva že drugič zgrešila, sem prvič pomislil, da bom stopil s kolesa in se ne bom več usedel nanj«? Zdi se, da Gregorja vse skupaj ni tako zmotilo?

Mitja: Gregor je mlajši in na tekmi je bil bolje fizično pripravljen, pri mojih letih, skoraj 39, se moram res močno gnati tako na treningih kot na tekmah, da se lahko kosam z mladimi talenti. Ta dan je bil res moj najhujši dan na kolesu, oziroma v moji kolesarski karieri, ki traja že od leta 1991, torej dobrih 25let.

Kako vama uspe ta odnos do gorskega kolesarstva, resnega, načrtnega treninga prepletenega s humorjem in osebnimi izzivi, prenesti tudi na tekmovalce. Ko sem jih opazovala na tekmi se zdi, da ne tekmujejo z najboljšim, ampak sami s sabo, s svojim tempom in idealno linijo?

Mitja: Tekmovalcem skušamo ves čas dopovedovati, da morajo v prvi vrsti trenirati in dirkati zase in zadovoljevati svoje apetite in ne okolice. Vedno pravim tekmovalcem, da se morajo vprašati: »Ali sem dal vse od sebe na treningih, ali sem se maksimalno pripravil na tekmo ( v smislu opreme in motivacije), ali sem dal vse od sebe na tekmi?« In če je na vsa tri vprašanja odgovor DA, se moramo smejati in uživati, ne glede na uvrstitev.

Čestitke trenerja in očeta. (Foto: Arhiv Športnega društva Energija) 

Gregor: Če resnično uživaš v tem športu potem tekmovalci to opazijo in morda res prenašamo na njih tudi našo pozitivno energijo. Na tekmovanjih ne moreš vedno imeti ob sebi tekmovalca s katerim bi borbal, si dvigoval ritem. Zato so tekmovalci, ki so si sposobni sami dajati tempo, na koncu hitrejši. 

 Gregor Dimic ob prihodu v cilj. (Foto: Arhiv Športnega društva Energija) 

Nista pa aktivna le v društvu in ekipi, ampak tudi na nacionalnem nivoju. Mitja je kot koordinator sloXcup prenovil grafično podobo pokala in s spletno stranjo pospešil pretok informacij. Gregor je bil v letu 2016 pomočnik selektorja na Evropskem prvenstvu za mlade in v Mengšu izvoljen za člana Odbora v gorskem kolesarstvu za prihodnji, 4 letni mandat. Gregor kaj te je vodilo, da si se odločil za kandidaturo? Mitja zate pa drugo vprašanje, bi lahko rekel, da se s prihodom novih, mladih obrazov, bolj dostopno in hitrejšo komunikacijo spreminja status/ugled gorskega kolesarstva na Kolesarski zvezi Slovenije in v družbi?

Gregor: Za kandidaturo me je opogumil moj mentor Mitja, zanjo pa sem se na koncu odločil sam, saj sem bil že sedaj vpet tudi na nacionalnem nivoju.

Gregor Dimic na progi. (Foto: Arhiv Športnega društva Energija)

Mitja: Gorsko kolesarstvo dobiva vse večjo vlogo v družbi na vseh področjih. Ljudje spoznavajo, da so gorski kolesarji resni športniki, ki ure in ure trenirajo in niso vandali. Nasprotno spoštujemo naravo, pomagamo čistiti gozdove, povprašamo pohodnika kako je in če je vse v redu … in tega tudi učimo tudi vse mlade kolesarje, ki pridejo k nam v Energijo.

  

Mitja Tancik na progi. (Foto: Arhiv Športnega društva Energija)

Kakšen je vajin skrivni recept, da imata, kljub treningu kot tekmovalca in kot trenerja, vedno čas?

Mitja: Res premalo spim. Ponavadi sem od 7.00 zjutraj do 1.00 ponoči aktiven. Luknjo spanja in dodatno regeneracijo mi pomaga zagotoviti magnetna terapija MAGUS. Za mene je bilo to odkritje ključnega pomena, da lahko v teh letih in pri teh obveznostih še vedno resno treniram in tekmujem. Brez MAGUSa bi se moral tekmovanjem odpovedati. Seveda sem MAGUS prenesel tudi na Gregorja, ki je doživel podobne občutke in oba sva z njim nerazdružljiva. MAGUS vedno jemljeva sabo na vsa potovanja.

Gregor: Skrivnega recepta žal ne morem izdati, ker ga ni 😀

Boste v sezoni 2017 uvedli kakšne spremembe pri pripravah, treningih, pridobili kakšnega novega tekmovalca, trenerja?

Mitja: Seveda se ves čas trudimo pridobiti nove trenerje. Najbolj se borimo, da naše mlade tekmovalce, ki so v fazi prehoda v odraslost, usmerimo tudi v pedagoško delo. Trenutno nam je uspelo razviti vrhunskega trenerja Gregorja Dimica. V nadaljevanju pa imamo še eno trenerko in trenerja iz tekmovalnih vrst, ki se bosta v letošnji sezoni izšolala.

Gregor: Pričakujemo okrepitev v trenerskih vodah. Prav tako pa se je vpisalo nekaj novih mlajših tekmovalcev/tekmovalk, ki so že začeli s treningi. Še več pa jih pričakujemo spomladi, ko bomo lahko z novimi trenerji ustvarili nove skupine.

Kaj bi opredelila kot svoj največji uspeh na področju gorskega kolesarstva?

Mitja: Uff. Uspehov je veliko, kariera je dolga. Težko se odločim med tekmovalnimi, trenerskimi in funkcionarskimi uspehi. A morda najljubša mi srebrna medalja Mihe Halzerja na svetovnem prvenstvu 2012 in medalja Gregorja Dimica z lanskega državnega prvenstva v Kamniku.

Hvala Energija Bikes! Skupaj smo zmagali! (Foto: Arhiv Športnega društva Energija)

Gregor: Drugo mesto na državnem prvenstvu med člani 2015.

Gregor Dimic na zmagovalni stopničkah v pokalu sloXcup. (Foto: Arhiv Športnega društva Energija)

Nas bosta v naslednji sezoni presenetila s kakšnim novim izzivom?

Mitja: Seveda bova dirkala veliko tekem, štartov bo blizu 30, ponovila bova nastopa na 4islands in TransDinari, s teh dveh tekem si boste ponovno lahko ogledali tudi dokumentarna filma. Želiva si nastopa na eni od večjih etapnih tekem, vendar to pride na vrsto v sezoni 2018.

Gregor: Zaenkrat je v planu 4islands, ki bo konec aprila.

Uspešne pripravljane treninge! Se vidimo naslednjo sezono!

Gregor in Mitja ob obali na etapni dirki 4island. (Foto: Arhiv Športnega društva Energija) 

Avtor: Tina Drolc
Tagi