INTERVJU: Peter Kristan pred pričetkom priprav članic in deklet U17 ŽNK Radomlje

Pred pričetkom intenzivnih priprav članske ekipe in ekipe deklet U17 Ženskega nogometnega kluba Radomlje na nadaljevanje prvenstva, s katerimi pričenjajo danes ob 18.00 na atletskem stadionu v Domžalah, smo se pogovarjali z novim članskim trenerjem in trenerjem ekipe deklet U17, Petrom Kristanom. Namenil nam je nekaj besed o ekipah, klubu in svojem videnju trenutne situacije v klubu.

Peter lepo pozdravljen. Po treh letih in pol (če odštejemo lanskih nekaj mesecev) ponovno prevzemaš vajeti prve ekipe v polnem pomenu. Zanima nas, kakšni so občutki?
Občutki so dobri, sicer pa popolnoma drugačni, kot sem jih imel v moji prvi sezoni. Enako glede na prvo sezono je edino to, da popolnoma verjamem in zaupam igralkam, ki jih bom treniral. 

Najverjetneje se situacije ne da primerjati s tisto izpred štirih sezon. So kakšne stvari, ki si se jih naučil v prvi sezoni oz. v lanskem letu in bi jih spremenil oz. celo uporabil?
Res je, situacija je popolnoma drugačna. Človek se celo življenje uči, nič drugače ni v nogometu. V preteklih letih sem se iz dobrih in slabih stvari marsikaj naučil. Konca lanske sezone ne morem primerjat s tem, kar bo sedaj. Takrat je bilo vse podrejeno izključno finalu pokala. Vse se je delalo za eno tekmo, tokrat je vse drugače, saj smo si z vodstvom kluba postavili drugačne cilje. Nikakor ne bi prevzel članske ekipe, če bi se moji pogledi bistveno razlikovali od pogledov uprave kluba. Spremenil sem predvsem odnos do igralk, kot neizkušen trener sem morda v preteklosti bil predober do igralk, nekatere so potem začele to izkoriščati. Tokrat bo drugače, mislim, da si kot trener ugled in spoštovanje pridelaš samo s trdim in kvalitetnim delom na in ob igrišču.

V zadnjih treh letih si bil v klubu trener deklet U15 in U17 ter ČLANIC (v zaključku lanske sezone), kar nekaj pa jih je v mlajših kategorijah igralo pod tvojim vodstvom in se sedaj ponovno srečujete v članski ekipi, kar nekaj pa je še igralk, ki so že nastopale v prvi sezoni pod tvojim vodstvom (sezona 2012/13). Je to prednost za trenerja, ki že pozna določene igralke in njihove lastnosti?
Mislim, da do določene mere to je prednost. Trener, ki dobro pozna igralke, točno pozna njihove slabosti in prednosti. Treninge bodo morala dekleta resnično odelati na najvišjem možnem nivoju, saj za vsako igralko točno vem kaj lahko pričakujem in kako visokem nivoju lahko igra.

Poleg članske ekipe boš še vedno vodil ekipo deklet U17, pri čemer ti bo kot pomočnica pomagala trenerka deklet U15, Manca Jereb. Urnik bo naporen, kako boš uspel uskladiti vse skupaj?
Vesel sem, da bo mi pri U17 pomagala Manca, že kot igralka je bila prava mravljica na igrišču. To sedaj dokazuje tudi kot trenerka. Ja res je, urnik bo naporen, je pa res da mi gre na roko način dela, ki se je v jeseni pokazal kot zelo dober in sicer da dekleta ekipe U17 in članice treniramo skupaj. Vesel sem tudi, da se je moški članski ekipi kot pomočnik Robertu Pevniku pridružil Kei Hoshikawa, ki je trenersko delo opravljal pri Chelsea Ladies Football Club, za katerega verjamem, da bo s svojim videnjem in izkušnjami lahko pomagal tako meni, kot tudi vsem trenerskim kolegom in kolegicam v ŽNK Radomlje.

Z vodenjem in treniranjem so povezani tudi cilji. Ne moremo mimo vprašanja, kakšni so cilji članske ekipe in ekipe deklet U17 v spomladanskem delu prvenstva?
Prvi cilj je dobra priprava in odigranih čim večje število prijateljskih tekem, odšli pa bomo tudi na priprave v hrvaško Istro. Želim, da se vse igralke, ki so bile kakorkoli odsotne iz igrišč, čim prej vrnejo in začnejo trenirati, bomo pa priključili tudi nekaj novih igralk. Nekatere izmed njih so mlade igralke naše nogometne šole, nekatere pa že stare znanke in se po premoru vračajo na nogometne zelenice. Ekipo bo potrebno pripraviti do te mere, da bomo na igrišču samozavestni in mirni, predvsem pa je za vse skupaj potrebna večja disciplina in red na in izven nogometnih zelenic.

Katere lastnosti pa ima naša članska ekipa in katere so tiste lastnosti, ki se jih morajo dekleta še privaditi, da bodo rezultati konstantni in ne bo prihajalo do prevelikih nihanj na igrišču?
Igralke morajo v prvi vrsti postati bolj samozavestne na igrišču, ostati in držati skupaj, ko se prikrade poraz, težava itd. Veliko rezerve vidim še v agresivnosti v igri, smo pa venomer zelo dobro tehnično in kondicijsko pripravljena ekipa. Dekleta se morajo zavedati, da trenirajo in igrajo nogomet zaradi sebe in da smo trenerji tam, da jih pravilno in strokovno usmerjamo.

Izvedeli smo, da si v zaključni fazi pridobivanja trenerske UEFA A licence. So tudi izobraževanja pripomogla k večji razgledanosti in širini, ki jo boš kot trener prve ekipe vsekakor potreboval?
Tako je, do konca pridobivanja UEFA A licence mi manjka le še nekaj izpitov, ki pa jih bom opravil v spomladanskem delu prvenstva. Vsekakor ti različna izobraževanja in udeležba na UEFA IN FIFA seminarjih, dajo širino in razgledanost, ki jo kot trenerji nujno potrebujemo. Prepričan sem, da le tako, da se sam izobražuješ in iščeš nove načine treniranja, postaneš uspešnejši trener.

Vse več je v našem klubu tudi trenerskih kolegic. Meniš, da je trenerkam morda kaj težje pri delu z ekipami ali imajo morda glede na to, da so ženske, celo kaj prednosti pred moškimi trenerji?
Zadovoljen sem, da je v klubu veliko ženskih trenerk. Z opazovanjem in sodelovanjem na njihovih treningih lahko iz prve roke zagotovim, da so njihovi treningi kvalitetni in uspešno izpeljani. Menim, da v mlajših selekcijah deklica lažje zaupa ženski kot moškemu. Na splošno pa je moje mnenje, da je, ne glede na spol, trener lahko uspešen samo tako, da se zavzema za ekipo in seveda dobro dela z dekleti na in ob igrišču.

Letos naš klub praznuje peto obletnico. Kako bi ocenil prvih pet let delovanja kluba, z nami si od vsega začetka leta 2012 in ŽNK Radomlje je tudi tvoj projekt.
Ponosen sem na vse, ki so vpleteni v delo kluba in so kakorkoli pomagali pri razvoju kluba v teh letih. Da smo v tako kratkem času postali najbolj številčen klub v Sloveniji, prirejamo največji mednarodni dekliški UKI CUP turnir v Sloveniji, se udeležujemo turnirjev doma in v tujini in smo uspešni v domačih ligaških tekmovanjih, včasih meji na mejo nemogočega. Resnično sem vesel in ponosen, da sem del te zgodbe.

VSI ZA ŠAMPIONKE RUMENE!!!

Hvala za tvoj čas in srečno v fazi priprav in v nadaljevanju prvenstev.

Avtor: U.J.; Foto: ŽNK Radomlje
Komentarji uporabnikov
Tagi