Hokej je šport, ki te “potegne not”

Priljubljeno domžalsko drsališče poleg rekreativnega drsanja v letošnji sezoni ponuja tudi možnost, da se občani Domžal različne starosti pobližje spoznajo z najhitrejšo moštveno igro na svetu, saj tam enkrat tedensko pod strokovnim vodstvom trenerjev poteka trening hokeja na ledu.

Promocijo hokeja so v začetku meseca decembra pripravili z brezplačnim treningom, na katerega so bili povabljeni vsi, ki bi se radi podrobneje seznanili in preizkusili v tem športu. Hokej je zelo hitra in kompleksna igra, kjer dve ekipi drsalcev, v vsaki ekipi igra pet igralcev v polju in vratar, uporabljata palice za strel in plošček, ki ga skušata spraviti v gol. Pri tem športu sta zelo pomembni hitrost in reakcija ter še mnoge druge sposobnosti.

Trening hokeja pod strokovnim vodstvom tudi na domžalskem drsališču

Trening hokeja na domžalskem drsališču poteka ob sredah ob 21. uri, izvajata pa ga Črt Snoj in Andraž Praprotnik, ki jima hokejskih izkušenj ne manjka, saj sta že oba od mladih nog aktivno vključena v ta šport. Sta dolgoletna prijatelja, ki ju je v mladih letih združil prav hokej. Oba se z različnimi športi ukvarjata že vse življenje, v letošnji sezoni pa skupaj igrata za ekipo v rekreativni Nočni hokejski ligi.

Črt Snoj je bil še do lanske sezone profesionalni igralec hokeja na ledu, igral pa je v klubih kot so Slavija, Villard de Lans (Francija) in Olimpija iz Ljubljane. Bil je tudi slovenski reprezentant in najboljši strelec državnega prvenstva v letu 2017/18. Trenutno je trener v mladinskem pogonu HK SŽ Olimpija. Andraž Praprotnik je absolvent Fakultete za šport, bivši igralec hokeja in aktivni trener pri ljubljanskem hokejskem klubu Olimpija. Poleti sodeluje na Hokejski akademiji Anžeta Kopitarja, sicer pa deluje tudi kot kondicijski trener in učitelj smučanja.

Trening je namenjen vsem tistim, ki imajo radi ta šport, a nikoli niso imeli možnost treniranja

Po besedah Andraža sta se s Črtom trening hokeja v Domžalah odločila organizirati iz enega razloga, saj je v poplavi športov v današnjem času hokej na rekreativnem področju še vedno zelo na nizki ravni. Po drugi strani pa je v Sloveniji premalo drsališč, ta šport pa je tudi zelo specifičen, saj se ga posameznik precej težko nauči sam. Ker imamo v Domžalah primerno drsališče, bi ta šport rada približala tudi Domžalčanom, ki imajo ta šport radi, a nikoli niso imeli možnost treniranja.

Za uvod sta Andraž in Črt na domžalskem drsališču v prvi polovici decembra pripravila brezplačni trening hokeja. »Vsi začetki so težki in če povem iskreno, glede same udeležbe nisva imela nekih hudih pričakovanj, saj promocije praktično nisva imela, ker je bilo za vse skupaj premalo časa. A sva bila z udeležbo na koncu vseeno kar zadovoljna. Prepričan sem, da se bo prvotna številka še povečala, saj ljudje rabijo nekaj časa, da spoznajo oziroma opazijo, da delava dobro ter da se na treningih veliko naučijo in predvsem zelo zabavajo,« pojasni Andraž. Treningi hokeja na domžalskem drsališču potekajo vsako sredo ob 21. uri, vsebuje pa vse prvine hokejske igre, kot so pravilna drsalna tehnika, vodenje ploščka, igra … Vse, ki bi jih trening hokeja zanimal, lahko pokličejo na telefonsko številko 040 503 485, na kateri bodo dobili vse potrebne informacije.

Hokej je lahko zanimiva obšolska dejavnost, rekreacija in druženje z vrstniki

Zanimalo nas je tudi, kakšna so običajno pričakovanja mladih, ki se odločijo preizkusiti v tem športu. Andraž pravi, da so pričakovanja zelo različna: »Nekateri si želijo, da bi nekoč zaigrali v najmočnejših ligah po svetu in s tem sledili svojim vzornikom, kot je npr. Anže Kopitar, drugim to predstavlja zanimivo obšolsko dejavnost, rekreacijo in druženje z vrstniki.« Če nekdo med rekreativnim treningom ugotovi, da ga mika še resnejši trening v kakšnem klubu, potem je zgodba malo drugačna kot na rekreativni ravni, saj v klubih treningi potekajo trikrat do štirikrat tedensko za starostne selekcije do 12 let in štirikrat do petkrat pri starejših selekcijah. Andraž pravi, da se do desetega leta starosti kot del tekmovanja igrajo turnirji v Sloveniji in tujini, kjer rezultat ni v ospredju. Od dvanajstega leta naprej pa se igrajo državna prvenstva, v katerih sodelujejo tudi klubi iz bližnjih držav (Hrvaška, Srbija, Avstrija).

Hokej te enostavno navduši

Oba naša sogovornika si želita, da čim več ljudi preizkusi, kako izgleda trening in igranje hokeja. Kmalu bodo ugotovili, da je to šport, ki te ‘potegne not’, zato kaj posebnega prepričevanja ni potrebnega. Ta šport te enostavno navduši. Vse to lahko doživite tudi vi, če se jim boste ob sredah pridružili na domžalskem drsališču in se preizkusite kot hokejist. Vse potrebno znanje boste dobili iz prve roke od Črta in Andraža, ki jima hokejskih izkušenj ne manjka.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv Andraža Praprotnika

Komentarji uporabnikov
Tagi