Helios Sunsi z zmago nad Zlatorogom do Lige za prvaka

Tri kola pred koncem prvega dela Lige Nova KBM je končno postalo jasno tudi v teoriji – košarkarji Helios Suns bodo svoje boje nadaljevali v Ligi za prvaka, kamor se seli prvih osem moštev državnega prvenstva. Boj za zadnja mesta med osmerico pa bo srdit vse do zadnjih tekem, saj tudi Zlatorog iz Laškega, ki je tokrat položil orožje pred Domžalčani (79:76), še ni povsem odpisan.

In Laščani so tokrat, z zavedanjem, da nimajo česa izgubiti, vse do zadnjih sekund ogrožali domžalsko zmago. Sicer odličen začetek domačih “sonc”, ki so v osmi minuti vodili že z 20:9, je bil očitno le pesek v oči za vse zbrane v domžalski športni dvorani. Zlatorog je s tremi zaporednimi trojkami centra Imrana Polutaka ob koncu prve ter začetku druge četrtine povedel z 28:23 in jasno je bilo, da Laščani v Domžale niso prišli z belo zastavo. Sredi drugega dela igre je bilo po polaganju enega od laških mladeničev, Žana Vodiškarja, že 35:26, rezultat polčasa pa je z zadetim prostim metom postavil domžalski kapetan Jure Močnik (36:40). Goste so v igri držali predvsem zadeti meti z razdalje, v prvih 20 minutah so namreč zadeli kar sedem trojk.

Blaž Mahković

Sledila je dobra tretja četrtina s strani domačih košarkarjev; predvsem Blaž Mahkovic, Jure Pelko in Jure Besedić so bili tisti, ki so v napadu vztrajno lovili priključek z Zlatorogom. Sredi četrtine so ga tudi ujeli, pred zadnjimi desetimi minutami pa vodili s 60:55. Ko je Božo Đumić v začetku zadnje četrtine dosegel svoji dve edini točki za vodstvo Heliosa s 67:57, je že vse kazalo na še eno rutinirano domžalsko zmago. A se gostje niso predali ter s serijo 11:0 v naslednjih štirih minutah prišli celo do vodstva z 68:67. Končnica tekme je bila v znamenju prostih metov, več zbranosti in sreče pa so očitno imeli košarkarji Heliosa, ki so na koncu slavili z 79:76. Zadnji met Marka Popoviča, skoraj da čez 3/4 igrišča, k sreči ni bil blizu cilja.

Za domače je Blaž Mahkovic dosegel 22 točk (prosti meti 16/20), ob tem pa ujel še 9 odbitih žog. Z 18 točkami in 5 skoki mu je bil za petami Jure Besedić, Jure Pelko pa je dodal še 13 točk, 9 skokov in 4 podaje. Na drugi strani je Domžalčanom največ preglavic povzročal Imran Poltuak, ki se je zaustavil pri 14 točkah in 8 skokih.

Jure Pelko

Nejc Klavžar, Helios Suns: “V tekmo smo vstopili preveč ležerno. Ni nam uspelo razviti igre, ki nas je krasila v prejšnjih krogih. Ko smo v zadnji četrtini pobegnili na +10, bi morali tekmo mirno pripeljati do konca, a se je Zlatorog še enkrat uspel vrniti v igro. K sreči smo izenačeno končnico spet uspeli obrniti v svojo korist.”

Jovan Beader, trener Helios Suns: “Zmaga je vse, kar lahko dobrega potegnemo s te tekme, ostalo je za pozabo. Opozarjali smo fante, da je Zlatorogu vsaka zmaga kot finale, pa niso poslušali. Po dobrem začetku tekme in vodstvu 20:9 smo očitno mislili, da je tekma že dobljena. Vrnili so se s trojkami Polutaka, za katerega smo se dogovorili, da ga ne smemo pustiti samega pri metu. Smo pa na koncu izenačeno končnico ponovno obrnili sebi v prid, tako da ta karakter očitno vseeno imamo.”

S to zmago so Domžalčani zdaj tudi teoretično že uvrščeni v Ligo za prvaka. Je pa trener Beader po tekmi dejal, da bodo tudi preostale tri tekme fantje odigrali na polno, čeprav nič ne štejejo. Gre za spoštovanje sebe in ekipe, ter seveda tudi nasprotnika, zato ne bo nobenega eksperimentiranja. Naslednja tekma sicer Helios Sunse čaka naslednjo soboto, 3. 2., ko bodo ob 18. uri gostovali v ŠD Lucija, pri Sixt Primorski.

Helios Suns

Liga Nova KBM, 15. kolo (Domžale, 27. 1. 2018)

Helios Suns – Zlatorog 79:76 (23:19, 13:21, 124:15, 19:21)

Helios Suns: Brodnik 8, Rojc, Pelko 13 (9 skokov), Jogan, Oman, Močnik 9 (7 podaj), Đumić 2, Klavžar 5, Mahkovic 22 (9 skokov), Besedić 18 (5 skokov), Shashkov 2, Strel
Zlatorog: Vodiškar 2, Thomas 9, Zadnik 13, Medvešek, Barič 12 (7 podaj), Lisica, Polutak 14 (8 skokov), Durnik 6, Popović 9 (5 skokov), Miljković 8 (9 skokov), Grdadolnik 3

Avtor: KK Helios Suns, Foto: Gašper Papež

Tagi