Helios Sunsi vložili kandidaturo za zaključni turnir Lige ABA 2

Domžalski košarkarji nadaljujejo z odličnimi rezultati v regionalnem tekmovanju; z zmago nad eno najmočnejših ekip v ligi, makedonskim MZT-jem, je postalo jasno, da ob podobni igri v nadaljevanju sezone Helios Sunsi lahko upravičeno ciljajo tudi na zaključni turnir Lige ABA 2!

Derbi kroga se je tokrat igral v Domžalah, kjer je pri tretjeuvrščenih Helios Sunsih gostoval drugouvrščeni MZT Skopje Aerodrom. Slednji, ob Borcu iz Čačka, odkrito lovi napredovanje v najvišji razred regionalnega tekmovanja in tako velja za glavnega favorita za naslov v ABA2.

V prvih dvajsetih minutah smo spremljali neverjetno izenačen obračun, v katerem je najvišja prednost ene od ekip znašala 6 točk, 11:17 za goste, sredi 1. četrtine, a sta Davor Konjević in Krešimir Radovčić z dvema trojkama rezultat hitro poravnala. 43:43 ob koncu prvega polčasa je nakazovalo dramatičnih drugih dvajset minut v Športni dvorani Domžale.

Po dveh točkah Andreja Magdevskega v prvem napadu MZT-ja v 2. polčasu, je na vrsto prišla najlepša poteza tekme, ko sta za strašen “alley-oop” poskrbela naša Jure Pelko in John Florveus. Ta je dal očitno krila tudi ostalim domžalskim košarkarjem, ki so tretji del igre dobili z 22:11 in tako pred zadnjimi desetimi minutami vodili za 11, 65:44.

Lepo zabijanje je na začetku zadnje četrtine uspelo še Urbanu Omanu, spet po podaji Pelka, potem pa se je domačim v napadu popolnoma zaustavilo. Pri gostih je stvari v svoje roke vzel ameriški branilec Jabarie Hinds, dosegel 16 od naslednjih 20 točk MZT-ja, ter goste najprej pripeljal na 67:65, po dveh trojkah Konjevića in Aljaža Bratca, pa potem tudi do vodstva s 73:74. Dvorana je skočila na noge, ko je Konjević Domžalčane spet popeljal v vodstvo, a je Damjan Stojanovski na drugi strani zadel oba prosta meta za gostujočih 75:76. 23 sekund pred koncem je odličen prodor z levega kota uspel Radovčiću, ki je Helios Sunse spet porinil v ospredje, a je zadnji napad vseeno pripadel gostom. Hinds se je nekaj sekund pred koncem zapodil v prodor, zgrešil, do žoge je tik pred sireno prišel Blaž Mahkovic, nad katerim so gostje nato napravili še nešportno osebno napako in tekma je bila odločena; Mahkovic je s črte prostih metov postavil končni izid 78:76!

Tokratni domžalski junak je bil Davor Konjević s 24 točkami (trojke 6/10, ekipa 13/26) in 4 skoki, po 10 točk sta dodala še Mahkovic in Pelko (4 podaje). Na drugi strani se je Hinds zaustavil pri 29 točkah.

Aljaž Bratec, Helios Suns: “Vedeli smo, da je MZT ena najmočnejših ekip v ligi, nas je pa štab odlično pripravil, da smo v tekmo vstopili agresivno, predvsem pa z obrambno mentaliteto. Super je, da doma ostajamo prepričljivi, zahvala pa gre tudi gledalcem, ki so nas skozi vso tekmo glasno podpirali.”

Dejan Jakara, trener Helios Suns: “Najprej seveda čestitke fantom za zmago. Očitno smo na domačem terenu res toliko bolje napadalno razpoloženi. V prvem polčasu smo jim dovolili preveč odprtih metov, v drugem delu pa smo, razen v tisti neverjetni seriji Hindsa, ko je bil nekaj minut praktično nezaustavljiv, odigrali dobro na obeh straneh igrišča.”

Đorđi Kočov, trener MZT Skopje Aerodrom: “Tekmo smo odprli nekako po planu, a smo potem odigrali izredno neodgovorno v tretjem delu igre. Uspeli smo se vrniti v igro po -13, a spet v zaključku napravili nekaj napak v napadu, tako da je Helios zasluženo slavil.” 

Domžalčani so v tokratnem krogu državnega prvenstva prosti, tako da jih naslednja tekma čaka prihodnjo sredo, ko bodo gostovali pri drugem favoritu za naslov, Borcu iz Čačka.

Na tem mestu bi se radi zahvalili tudi Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, s katerimi smo, v sklopu meseca novembra, pred tekmo pripravili tudi akcijo osveščanja o raku prostate ter ostalih boleznih moških, obiskovalci pa so se lahko fotografirali z brki, simbolom “movembra”.

Liga ABA 2, 7. krog (Domžale, 12. 11. 2019)

Helios Suns – MZT Skopje Aerodrom 78:76 (24:24, 19:19, 22:11, 13:22)

Helios Suns: Konjević 24, Šikanić, Radovčić 8, Maček, Prepelič 2, Pelčko 10, Bratec 3, Oman 9, Šantelj 4, Mahkovic 10, Florveus 8
MZT: Kristevski 8 (5 skokov), Nikolov, Dimitrovski, Magdevski 5, Simonovski 4, Harris, Stojanovski 15, Maslinko 7, Mornar 8, Hinds 29

Avtor: Helios Suns; Foto: Gašper Papež

Tagi