Helios Suns dokazali, da so kos izzivu Lige prvakov

Na uvodu v prvo sezono košarkarske Lige prvakov so se slovenski državni prvaki Helios Suns pomerili z vsaj na papirju boljšim tekmecem, grškim Arisom. Domžalčani so si želeli presenečenja in z borbeno igro v napadu in agresivno obrambo grškim košarkarjem povzročali precej preglavic. Kljub temu so na koncu ostali praznih rok, saj so klonili s 54:62.

Tomaš Kyzlink, ki se je vrnil po poškodbi, Brandyn Curry, Đorđe Lelić, Simo Atanacković ter Tomaž Bolčina so košarkarji, ki jih je trener Domžalčanov Jakša Vulić postavil v začetno peterko. Gostje, pri katerih je še vedno poškodovan eden od njihovih ključnih igralcev Viktor Sanikidze, so tekmo začeli z Devynom Marblom, Vassilisom Xanthopoulosom, Willom Cummingsom, Ericom Bucknerjem ter najnovejšo okrepitvijo Tadijo Dragičevićem. Začetek tekme je postregel s precej nervoze na obeh straneh, kar je bilo opaziti pri dokaj nizkem odstotku meta iz igre. Kljub temu je obema ekipama v nadaljevanju vsaj delno stekel met in tekma se je razživela. Prvi koš za Helios Suns je v novoustanovljeni Fibini Ligi prvakov dosegel Curry. Gostje so bili v prvi četrtini bolj aktivni in so ob koncu le-te vodili za šest točk.

Tako kot uvodna se je tudi druga četrtina začela bolj umirjeno. Igralci obeh moštev so igrali v krču, saj skoraj tri minute nismo videli koša na nobeni strani. Gostitelji so v nadaljevanju prevzeli pobudo in se po trojki Curryja ter nešportni osebni napaki Thodorisa Zarasa nad Juretom Močnikom, približali le na tri točke zaostanka. Borbena igra se je obrestovala in Močnik je zadel za izenačenje na 22:22. Tako kot Bolčina je tudi Urban Gorjanc že v drugi četrtini dobil tretjo osebno napako, kar je predstavljajo velik problem za domače v obrambi proti Arisu, ki je v napadu igral izjemno agresivno. Zadnji napad v prvem polčasu je pripadel gostiteljem, ki so ga uspešno izkoristili in na odmor odšli s tremi točkami zaostanka.

Hitra in borbena igra je krasila Helios Suns na začetku drugega polčasa. Zmogli so se približati na vsega dve točki zaostanka, vendar je nato domačim zbranost padla, kar je Aris izkoristil in prvič na tekmi prišel do večje prednosti (41:31). Gorjanc in Bolčina pa sta dobila še četrti osebni napaki. V začetku zadnje četrtine so Domžalčani zaostajali za pet točk, a je v naslednjih minutah prevladal Aris. Vseeno je grško moštvo ponudilo priložnost ekipi Helios Suns, da bi se približala, vendar tega ni uspela izkoristiti, četudi je v zadnjih dveh minutah igrala izjemno agresivno v obrambi. To je košarkarje Arisa prisililo k napakam. Kljub vodstvu s 14 točkami prednosti dobro minuto pred koncem so se domači s premišljeno in atraktivno igro – med drugim je Močnik podal Caseyu iz avta, ta pa je spektakularno zabil – približali na 8 točk zaostanka, a poskusi za tri točke ob koncu tekme so bili neuspešni in gostje so dvoboj nazadnje dobili z rezultatom 62:54.

Borbena igra, ki so jo tokrat prikazali košarkarji Helios Suns, je kljub porazu zanesljivo dober obet za nadaljevanje Fibine Lige prvakov. Dokazali so, da lahko parirajo tudi najboljšim ekipam v skupini A.

Jakša Vulić, trener Helios Suns: ''Čestital bi kolegu Dmitrisu Priftisu in njegovi ekipi za zasluženo zmago. Prevladovali so predvsem v prvem polčasu. Sprva smo jim še uspeli slediti, na koncu tekme pa nam je zmanjkalo časa in nismo izkoristili ponujene priložnosti za zasuk. Čestitke tudi mojim igralcem za trud in borbenost, a tokrat so bili košarkarji Arisa enostavno boljši. Kar se obrambe tiče, mislim, da smo bili kar kakovostni, saj so nam tekmeci dali le 62 točk. V drugem polčasu smo menjali sistem obrambe, poskušali smo tudi s cono, vendar je bilo Vasillisa Kavvadasa in soigralce težko zaustaviti pod košem. Za boljši rezultat bi morali biti bolje razpoloženi tudi v napadu. Našo slabšo učinkovitost pripisujem tudi dobri obrambi košarkarjev Arisa, ki so igrali čvrsto. Njihova dominanca v moči je nam preprečevala naš način igre. Zato smo namesto igre, pri kateri žoga hitro kroži med igralci, bili prisiljeni igrati bolj eden na enega, v tem pa so bili Grki boljši. Posledično smo v celotni tekmi dali le 54 točk, kar pa za zmago na domačem parketu ni dovolj.''

Djordje Lelić, igralec Helios Suns: ''Po pričakovanjih je današnja tekma proti Arisu bila težka. Celotni dvoboj smo odigrali zelo živčno, kar je normalno, saj prvič igramo na tej ravni. Težave smo imeli predvsem v napadu, saj smo preveč igrali eden na enega namesto, da bi žoga krožila med vsemi igralci. Poskušali smo si dvigniti samozavest z agresivno obrambo in hitrimi protinapadi, vendar nam ni uspelo, kar je najverjetneje glavni razlog za naš tokratni poraz.''

LIGA PRVAKOV, SKUPINA A, 1. KOLO:

1. kolo, torek, 18. oktobra:

HELIOS SUNS : ARIS 54:62 (12:18, 15:12, 15:19, 12:13)

Helios Suns: Močnik 6 (5 podaj), Kyzlink 3, Oman, Bratec, Curry 13, Vesel, Lelić 8, Gorjanc 2, Atanacković, Casey 12, Bolčina 10 (7 skokov), Vončina.
ARIS: Marble 5, Xanthopoulos 6 (10 skokov) Poulianitis, Flionis, Tsairelis, Cummings 11 (5 podaj), Zaras 5, Christidis, Mourtos 1 (4 podaje), Buckner 9 (7 skokov), Kavvadas 16, Dragičević 9 (7 skokov).

Ostale tekme:

BAKKEN BEARS : ČEZ NYMBURK 57:75
IRONI NAHARIYA : BANVIT 70:83
AS MONACO : FRAPORT SKYLINERS 65:47

Avtor: KK Helios Suns; Foto: KK Helios Suns
Tagi