Helios še drugič premagal Olimpijo; Polfinale je tu!

Šokantno ali ne, kakor za koga. Za navijače Sunsev, ki so do zadnjega kotička napolnili Dvorano KC, nekaj pa jih je obračun spremljalo celo na ploščadi pred "Vele", to zagotovo ni nikakršno presenečenje. Gre za plod trdega dela v zadnjih mesecih in nagrado za nepopustljivost v dveh težkih obračunih z močno Olimpijo. In po dveh tekmah je polfinale tu!

Za Domžalčane, ki vsaj do zdaj za sabo niso imeli pretirano spodbudne sezone, je to že 11. polfinale v zadnjih 12ih sezonah Lige Telemach, Olimpija pa je sploh prvič državno prvenstvo zaključila že v četrtfinalu. In že od začetka je kazalo, da bi to lahko bil nov domžalski praznik. Nabito polna Dvorana komunalnega centra, v kateri se ni dalo več najti prostega sedeža, je od prve minute dalje dihala s Sunsi ter tako pričarala vzdušje, ki ga na oz. ob slovenskih košarkarskih parketih zelo redko ali pa kar skoraj nikoli ne vidimo. Zato že zdaj, da slučajno ne pozabimo, navijači, KAPA DOL!

Torej, začetek je bil izenačen, ekipi sta se v prvi četrtini iz napada v napad izmenjavali v vodstvu, Domžalčani pa se za držanje priključka lahko zahvalijo predvsem odlično razpoloženemu Kylu Caseyu. Prvi del igre se je končal z domačim vodstvom z 20:19, za kar je s trojko v zaključku četrtine poskrbel Zeke Upshaw. Tudi druga četrtina je bila dolgo časa poravnana; še v 16. minuti je bilo po štirih zaporednih točkah ljubljanskega kapetana Dina Murića le 30:29 za Helios. Potem pa smo do konca prvega polčasa spremljali le domžalske koše, ki so s serijo 13:0, v kateri so dosegli tri trojke, še posebej spektakularna pa je bila tista Aljaža Korošca ob izteku napada, prišli do prednosti 14 točk ob glavnem premoru (43:29).

V drugem polčasu so košarkarji Uniona Olimpije uprizorili pravi stampedo proti domžalskemu košu in prednost Sunsev, morda malce tudi na račun številnih hitro dosojenih osebnih napak, se je začela topiti. Ko je Ljubljančanom stekel še met izza črte 6,75 m, je bilo po slabih petih minutah le še +5 za Helios, 46:41, po še eni trojki Marka Marinovića, na koncu tragičnega junaka tekme, in košu Alena Omića, pa je bila prednost pred zadnjo četrtino le še ena točka, 52:51.

Zadnjih deset minut pa ni bilo za tiste s slabšim srcem, so pa zato toliko bolj uživali pravi košarkarski sladokusci! Olimpija je s serijo 8:0 in trojkama Gorana Jagodnika in Klemna Prepeliča pobegnila na +7, 52:59, in že je kazalo, da so gostje potopili tokratno barko Gašperja Okorna. A se je, na veselje dvatisočglave množice v "komunali", vse skupaj spet hitro obrnilo in Helios je po seriji 13:2 v režiji Luka Vončine in izkušenega Marka Ščekića ponovno prerinil v vodstvo s 63:62. Počasi se je nato začela taktika osebnih napak in metanja prostih metov, Domžalčani pa so po dveh zadetih prostih metih Vončine v zadnjo minuto krenili s +2, 67:65. Dva koša je nato prispeval Omić, a je k sreči vmes dve točki dodal še Jure Pelko, tako da je bilo pet sekund do konca vse poravnano na 69:69! Dvorana je bila že nekaj časa na nogah, vzdušje neverjetno, pričakovanja velika, morda celo nerealna, a v tistih trenutkih povsem upravičena. Minuta odmora na zahtevo trenerja Okorna je bila povsem na mestu, da se glave ravno toliko umirijo, da Domžalčani sestavijo še zadnji napad. Žoga do Pelka, ta se je odločil za met z razdalje, ki ni našel cilja, a je bil ob tem več kot očitno oviran z osebno napako Marinovića. To seveda ni ušlo le dober meter oddaljenemu sodniku Saši Puklu, pa čeprav bi lahko tudi mi rekli kakšno pikro na sodniški račun, in Helios, točneje Pelko, je imel pol sekunde pred koncem tri proste mete, da zapečati usodo Olimpije. Ker je nato živce izgubil Marinović in bil izključen, na parketu pa je celo zavrela kri, tako da je tekma za slabih pet minut kar obstala, je bilo hitro jasno, da je usoda Olimpije zapečatena, Sunsi pa so se pred izvrstnimi navijači lahko začeli veseliti napredovanja v polfinale.

Domžalska "komunala" je bila zapolnjena do zadnjega kotička.

Končni rezultat je bil 72:69; za zmago je 22 točk in 7 skokov prispeval Kyle Casey, 14 točk in 8 skokov je dodal še Jure Pelko, 8 točk in 12 skokov pa Marko Ščekić. Prvi strelec Olimpije je bil s 13 točkami Klemen Prepelič.

Gašper Okorn, trener Helios Sunsev: "Čestitke našim igralcem, to je njihova zmaga. Zasluženo smo v polfinalu Lige Telemach! Iz sedme pozicije pred končnico smo proti Union Olimpiji dobili dve tesni tekmi. Pokazali smo karakter in kot ekipa opravili maturitetni izpit. Bili smo čvrsti in znali reagirati tudi v težkih trenutkih, ko so se nasprotniki po zaostanku 14 točk povzpeli na sedem točk naskoka. Žal mi je za to, kar se je dogajalo na koncu tekme. To ne sodi na košarkarska igrišča, tudi poraz je potrebno znati prenesti. Dvoma o osebni napaki nad Juretom Pelkom ni bilo, zato tudi ni razloga za takšne reakcije. Da ne bo pomote, nisem nasprotnik Uniona Olimpije, saj sem Ljubljančan in ta klub mi je dal kruh, da sem nekaj napravil v svoji karieri. Želim ji, da se postavi na noge, saj brez dobre Union Olimpije ni dobre slovenske košarke. Rad bi se zahvalil še polni dvorani. Igrati pred takim vzdušjem je res velik užitek in pa predvsem lažje. Vsem navijačem se najlepše zahvaljujem in jih vabim tudi na naslednjo domačo tekmo, ko bomo igrali v polfinalu državnega prvenstva."

Memi Bečirović, trener Uniona Olimpije: "Vsi napadajo Union Olimpijo, brez nje pa ne bi bilo slovenske košarke. Vprašajte sodnika Pukla, ali je on nad Olimpijo in nad slovensko košarko. Poglejmo si posnetek tekme, preverimo koliko je bilo osebnih napak in koliko izmed njih jih je bilo dosojenih. Pa ne mislim le zadnjo osebno napako, čeprav se te nikjer ne bi dosodilo. Ne želim zmanjševati zmage Heliosa, a Olimpijo bi vsi radi videli na kolenih. Olimpija sedaj je na kolenih, a kaj imate od tega. Boste spremljali drugo ligo? Je to cilj? Če ja, potem v redu. Zakaj se nikoli ne napade sodnikov, zakaj nikoli oni niso krivi za odsojeno? Imamo polno mladih fantov. Kaj bodo sedaj počeli? Seveda jim ni vseeno."

Kaj nam ostane zdaj? Še velikoooo! Najprej bo treba počakati na polfinalnega nasprotnika, saj je Grosbasket danes izenačil proti Rogaški na 1:1 v zmagah, tako da bosta ekipi v soboto v Rogaški Slatini odločali o tem, kdo se bo s Sunsi boril za nastop v velikem finalu. Končajmo pa takole… Upamo, da boste z nami s tako pozitivno energijo, s tako vnemo, s takim glasnim navijanjem in s tako dobrimi željami tudi v polfinalu. Naj vsaj za danes velja, da je meja samo nebo!

Liga Telemach, četrtfinale (druga tekma; Domžale, 7.05.2015)

Helios Suns – Union Olimpija 72 : 69 (20:19, 23:10, 9:22, 20:18)

Helios Suns: Upshaw 5, Močnik 2 (5 podaj), Šantelj, Berlič, Korošec 5, Morina 6, Ščekić 8 (12 skokov), Casey 22 (7 skokov), Vončina 7, Majok 3, Pelko 14 (8 skokov)

Olimpija: Rupnik 5, Marinelli, Hrovat 3, Brodnik, Murić 10 (5 skokov), Nikolov 3, Mahkovic 3, Omić 10, Prepelič 13 (5 podaj), Jagodnik 5 (5 skokov), Marinović 11, Kanacević 6 (6 skokov)

Avtor: KK Helios Domžale; Foto: KK Helios Domžale
Tagi