Helios po dveh podaljških slavil na Polzeli

Kakšnim dramam smo bili priča v tokratnem krogu Lige Telemach! Kar tri tekme so se končale po podaljšku, obračun Hopsov in Heliosa celo po dveh. Mirko Mulalić je domače dvakrat potegnil iz brezna, na koncu pa je zablestel Majstorović, ki je Domžalčanom prinesel še drugo zmago v dveh krogih Lige za prvaka. Lepa popotnica za naslednji dve tekmi, ko v Domžalah gostujeta Krka (sreda, 20.00) in Olimpija (sobota, 18.30)!

Trener Heliosa Zmago Sagadin je tokrat spet malce premešal domžalsko začetno peterko, v kateri so proti Hopsom začeli Besedič, Mahkovic, Ponjavić, Hrovat in Boltić. In začeli niso slabo, a si kakšne bolj otipljive prednosti vseeno niso uspeli priigrati. Tako kot ponavadi, so hitro na vrsto prišle tudi menjave, razigran pa je zgledal predvsem Đorđe Majstorović, ki mu je na drugi strani sledil izkušeni Goran Jagodnik. Malo pred koncem četrtine smo končno videli tudi prvo trojko na tekmi, ki jo je prispeval Matic Rebec in tako je semafor po desetih minutah igre kazal 17:19 v korist Heliosa. Ko je sredi druge četrtine Igor Marić zadel izza črte 6,75m, so Domžalčani povedli z 21:27, a sta v naslednjem napadu za eno najlepših potez tekme poskrbela Danijel Vujasinović in Alexis Wangmene z izvrstnim "alley-upom". To je več kot očitno poneslo domače Hopse, ki so v naslednjih treh minutah prišli do mini preobrata in vodstva z 29:28, za katerega je poskrbel Simo Atanacković. Čeprav je zelo razpoloženi Wangmene tri minute do konca polčasa dobil 3. osebno napako in je moral na klop, je domače Miha Vašl s trojko in zabijanjem popeljal do vodstva z 39:32, enaka razlika pa je bila na semaforju tudi ob glavnem odmoru (41:34).

Podobno prednost so Polzelani uspeli držati vse do 26. minute, potem pa so Rebec, Majstorović in Blaž Mahkovic poskrbeli, da je zaključek 3. četrtine pripadel Heliosu, ki je prišel do izenačenja na 52:52. V 32. minuti so Domžalčani po dolgem času prišli do vodstva, potem ko je za tri zadel Rebec, a se domači kar niso dali in so držali korak s Heliosom vse do zadnjih sekund. Po vodstvu Domžalčanov z 61:64 dve minuti pred koncem, ekipi nato vse do zadnjih sekund nista več dosegli točk; 44 sekund do konca je recimo poznejši junak Majstorović zgrešil oba prosta meta, kazen pa je prišla 16 sekund pred koncem. Domačim je ostala le še sekunda za dokončanje napada, žogo so imeli iz spodnjega avta. Domžalčani so slabo odigrali v obrambi in do neoviranega meta za tri točke je prišel Mirko Mulalić in zadel! Izenačenje na 64:64, trener Sagadin pa, zanimivo, ni vzel minute odmora. Zadnja žoga je bila v rokah mladega Rebca, ki je poskusil s trojko, a za malo zgrešil in na vrsti je bil, kot se je pozneje izkazalo, šele prvi podaljšek.

V petih minutah podaljška so imeli rahlo pobudo vseskozi domači Hopsi, a je stvari v roke ob izteku podaljška vzel Majstorović. Najprej je dobro minuto pred koncem zabil za vodstvo za točko, 69:70. Nato je dvakrat v obrambi dobro odreagiral Mahkovic in s tem je Rebec prišel do protinapada, ki pa ga ni uspešno zaključil. Tako so domači spet prišli do napada, ki ge je, verjeli ali ne, spet s trojko zaključil Mulalić in Hospi so 26 sekund pred koncem vodili za 2, 72:70. Sagadin je tokrat vzel minuto odmora, po kateri so Domžalčani v napadu že izgubili žogo, a so jo domači vrgli v roke Rebcu, ta je podaljšal do Gregorja Hrovata, ki je pobegnil v prodor, nase navlekel dva košarkarja Hopsov in lepo zaposlil Đoleta, ki je še enkrat več noro zabil in izenačil na 72:72, do konca pa le še sekunda. Hopsi niso prišli do normalnega zaključka, tako da je bil na vrsti še drugi podaljšek.

V njem pa, kot da bi gledali drugi Helios. Sicer so prek Vašla prvi zadeli Hopsi, a sta nato Hrovat in Majstorović v dveh minutah in pol zrežirala delni izid 9:0 (74:81), po katerem je bila tekma praktično odločena. Kar 18 točk so dosegli Domžalčani v drugem podaljšku, domači pa le štiri, tako da je semafor po 50ih minutah igre kazal 76:90 za Helios.

Pri domačih je zimzeleni Goran Jagodnik prispeval 17 točk in imel ob tem še 6 skokov, še 12 točk je dodal Mirko Mulalić. Pri Heliosu pa je blestel Đorđe Majstorović z 32 točkami in 9 skoki, odlično partijo pa je odigral tudi Matic Rebec, ki je v statistiko zabeležil 15 točk, 7 podaj in 6 skokov.

Jernej Kobale, trener Hopsov Polzele: "Helios nam je z agresivno igro vsilil svoj ritem. Prisilil nas je v preveliko število izgubljenih žog. V napadu smo igrali preveč na silo in izgubljali preveč energije, kljub temu pa smo bili v položaju, da tekmo dobimo. Na koncu čestitke Heliosu za povsem zasluženo zmago."

Zmago Sagadin, trener Heliosa Domžal: "Nekako smo izvlekli živo glavo. Tekmo smo dobili veliko težje, kot sem pričakoval. Odigrali smo slab prvi polčas in odličnih drugih 20 minut. V končnici smo Hopsom sami ponudili podaljšek. Podaljški so igra živcev. Mi smo tokrat imeli več živcev, na razpolago pa tudi več igralcev in zasluženo zmagali."

Kot rečeno, v naslednjih dveh krogih bodo Domžalčani domačini obema ABA-ligašoma. V sredo, 2. 4., bo ob 20. uri v Hali KC gostovala novomeška Krka, v soboto, 5. 4, pa ob 18.30 uri še ljubljanska Union Olimpija. Dodajmo, da bo 4. in 6. aprila v "komunali" potekal tudi zaključni turnir kadetskega prvenstva (RAZPORED), naš mladi upi pa bodo veseli vaše glasne podpore. Naslednji teden torej v Domžalah košarke ne bo manjkalo! VABLJENI!

Liga Telemach – Liga za prvaka, 2. krog

Hopsi Polzela – Helios Domžale 76 : 90 (17:19, 24:15, 11:18, 12:12, p.8:8, p.4:18)

Hopsi: Lukan, Govc, Mulalić 12, Jagodnik 17 (6 skokov), Wangmene 11 (6 skokov), Vašl 11 (5 skokov), Godler 2, Ahmedović, Vujasinović 8 (9 podaj), Atanacković 7 (7 skokov), Rat, Gabriel 8 (7 skokov)

Helios: Besedič 2, Ponjavić 9, Marić 5, Mlakar, Mahkovic 13 (8 skokov), Rebec 15 (6 skokov, 7 podaj), Majstorović 32 (9 skokov), Radulović, Morina 3, Hrovat 7 (5 podaj), Boltić 4, Vončina

Avtor: KK Helios Domžale; Foto, video: KK Helios Domžale
Tagi