Gradiško jezero gostilo regato kartonastih ladij

Ljubitelji regat, ki obožujejo tovrstno dejavnost in ne zamudijo skoraj nobene regate, ki se odvija na morski gladini, so si prišli ogledat plovbo mladih »mornarjev« na Gradiško jezero, kjer je v nedeljo, 15. septembra 2019, potekala prvovrstna regata kartonastih ladij.

Tekmovalo je sedem ladij, narejenih samo iz papirja in kartona, tudi vesla so bila iz papirnatih tulcev ter kartona, vsaka ladja pa je imela dva veslača. Navijačev tovrstnega šova ni manjkalo, saj se je na regati zbralo staro in mlado, ki so navijali za svoje favorite. Proga je bila označena z bojami, ki sta bili narazen okoli 60 metrov, okoli boj pa so morali veslači pripluti petkrat, to je dobrega pol kilometra, kar pa ni bilo enostavno, saj voda hitro razmoči karton, zato smeha ob tem ni manjkalo. Da pa se ne bi kateri od veslačev utopil, ko je popustila konstrukcija čolna, pa je skrbela ekipa reševalcev v napihljivem čolnu. Tekmovanje je sodil sodnik, ki je najprej pregledal vseh sedem kartonastih čolnov, na katerih ni smelo biti nič drugega razen meklovega papirnatega lepilnega traku in kartonskih delov.

Člani sedmih kartonastih čolnov je izžrebalo številke za vrstni red, po katerem so se podajali na gladino Gradiškega jezera ter veslalo označeno pot. Tekmovalci, bili so iz Preske pri Medvodah, Mengša, Homca in Preserij pri Radomljah, so bili različnih starosti; od osnovnošolcev, mladincev do članov. In kot zanimivost, čolne so ekipe pripravljale od štiri dni pa vse do štirih mesecev. Na tekmovanju so trije čolni prepluli celotno progo, štirje čolni pa so se razmočili, zato so morali tekmovalci v vodo, kjer jih je ekipa reševalcev skupaj z potopljenimi čolni odvlekli na obalo.

Zmagala sta osnovnošolca bratranca Filip Jezeršek iz Preske pri Medvodah in Erazem Jezeršek iz Preserij pri Radomljah, ki sta celotno progo preveslala v dobrih 23. minutah. Za nagrado sta prejela pokal iz srebrnega papirja, drugo uvrščeni par je prejel diplomo iz kartona, tretji par pa je prejel kartonasto mini ladjico.

Za jedačo in pijačo so poskrbeli domači ter sorodniki in prijatelji. Smeha in dobre volje na tekmovanju tako ni manjkalo. Tovrstno tekmovanje je lani prvič potekalo na bajerju v Mengšu.

Več fotoutrinkov z regate si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: video Miro Pivar

Tagi