FOTO, VIDEO: 20. jubilejno tekmovanje v smučarskih poletih na Gori pri Komendi

Društvo Skakalni Komite Gora je v nedeljo, 31. januarja 2016, priredilo 20. jubilejno tekmovanje v smučarskih poletih na Gori pri Komendi. Po besedah predsednika Žige Pavliniča, so imeli člani društva veliko dela z izpeljavo 20. tradicionalnih poletov na Gori. Še dobro, da je bilo prejšnji teden mrzlo, da so z dvema snežnima topovoma naredili zadostno zalogo snega, ki so ga s pridom uporabili za zaletišče in doskočišče velikanke na Gori.

Že v soboto, 30. januarja 2016, so imeli na letalnici proste treninge v lepem vremenu, v nedeljo pa je prizorišče poletov prekrivala megla, iz oblakov pa je rahlo pršil dež. To ni zmotilo 60 tekmovalcev, med njimi tudi dve dekleti, da se ne bi pred množico gledalcev pognali po zaletišču ter poskušalo pristati čim niže na doskočišču. Tekmovalci so skakali v klasičnem kot tudi v "V" slogu. Za varovanje prizorišča so bili na terenu gasilci iz PGD Komenda ter tudi reševalci NPM ZD Kamnik z reševalnim vozilom.

Med samo prireditvijo so potekale še številne aktivnosti. Na mali skakalnici, imenovani Gorjanščica, so se v predtekmovanju pomerili tudi najmlajši. Nekateri med njimi so komaj prerasli dolžino smuč. Za pogum pa so prejeli medalje. Pred začetkom poletov, so najprej po doskočišču letalnice zapeljali zastave občine Komenda, Slovenije in Evropske Unije. Po slovenski himni je nekaj spodbudnih besed tekmovalcem in gledalcem namenil tudi župan Občine Komenda, Slavko Poglajen.

Na mali skakalnici, imenovani Gorjanščica, so se v predtekmovanju pomerili tudi najmlajši.

Ogled tekme se je poleg nekdanjega odličnega skakalca Primoža Ulage, udeležil tudi glavni trener smučarskih skakalcev ZDA in Kanad, Bine Norčič, ki je na polete na Goro pri Komendi s seboj pripeljal tudi dva ameriška in dva kanadska reprezentanca. Za vse tekmovalce, ki so stopili na zmagovalne stopničke, je bilo to tudi nepozabno doživetje, saj so jim vsi našteti gostje podelili pokale in medalje.

Tekmovalci so se najprej pomerili v kvalifikacijah, nato pa sta sledili dve seriji poletov, ki so bili dolgi od 110 pa do 215 metrov in to s klasičnimi alpskimi smučmi, pancerji in seveda obvezno čelado. Bilo je tudi nekaj padcev tekmovalcev, katere sta oskrbela reševalca NMP ZD Kamnik. Gledalci so navijali športno, kot se spodobi. Ena izmed navijaških skupine je imela s seboj celo ročno sireno ter raglje, ki so jih bučno vrteli, ko so se njihovi favoriti spustili po naletu. Med odmori se je obiskovalcem s svojimi modeli letal predstavil modelar Andrej Mlakar – njegove spretnosti smo lahko občudovali tudi na oddaji Slovenija ima talent. Ob zvokih glasbe sta zaplesala tudi dva para. Zmagovalni plesni par po oceni žirije je prejel vikend paket na turistični kmetiji na Krvavcu. 

Na skakalnem prazniku niso manjkali tudi navijači, ki so spodbujali svoje favorite.

Preden so se tekmovalci in obiskovalci razšli, je potekala še razglasitev najboljših letalcev.  Skupni zmagovalec je postal Damjan Lahajnar iz SSK Krince, kateremu je župan Občine Komenda Slavko Poglajen za nagrado izročil šampanjec, Primož Ulaga prehodni veliki pokal, predsednik Društva Skakalni Komite Gora Žiga Pavlinič pa mu je izročil nagrado vikend paket na obali v Val Penzionu v Piranu.

Najboljši tekmovalci v posameznih kategorijah so prejeli pokale in praktične nagrade.

Okrepčila v obliki pijače in jedače je bilo za vse udeležence in gledalce dovolj, če je pa komu postalo hladno, se je lahko zatekel v velik ogrevan šotor. Organizatorji tekmovanja so se tudi letos zelo potrudili in odlično izpeljali jubilejne 20. polete pod streho. Uživali smo vsi, tako gledalci kot tudi tekmovalci, ki so tudi tokrat lovil čim boljši rezultat.

Več foto utrinkov s tekmovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi