Dušan Globočnik Soudi je novi kralj Paklenice

Izjemno atraktiven tekaški izziv “Iz morja na 1753 m” ali “Absolute Paklenica Vertikal” je letos privabil tudi tekače iz Slovenije, med drugim tudi Domžalčana Dušana Globočnika, ki je s časom 1,56.10 postal novi kralj Paklenice. Obenem je Dušan tudi novi rekorder trase.

Drugi je vrh pritekel David Vogrin, ki je na 14 km dolgi trasi z obale do enega najvišjih vrhov Hrvaške potreboval 1,57:50. Dušan Globočnik Soudi in David Vogrin sta tako kralj in princ Paklenice Vertikal, oziroma tekaškega Velebita. Tretji je bil Andrija Savić (2,03:50). Četrti pa lanski zmagovalec Madžar Andras Torok. Izmed Slovencev sta tekla tudi Jani Kapušin in Matej Bolka.

“Težka tekma,” je za FB stran SLO maraton komentiral Dušan, deveti z letošnjega državnega prvenstva v teku navkreber in deseti s teka na Grintovec. “Najmanj sem bil vajen vročina. Močno je pripekalo. Gre za zelo zahteven teren. Ostre skale so za nas, ki nismo vajeni takega terena, so otežile tek. Sploh zame, ki imam težave z gležnji. Tek ni ravno klasična vertikala, gre za klasični gorski tek,” je ocenil razmere. O dvoboju z Davidom, ki je bil na Grintovcu minuto zadaj pa: “Z Davidom nisva imela hude konkurence. On je takoj po teku z obale prevzel pobudo, sam sem zaradi dolžine začel bolj rezervirano. Po dveh kilometrih sem ga dohitel, potem sledil, vendar nisva imel prehudega tekma, ker sva bila sama spredaj. Zaključek je bil bolj kolesarski. Zadnjo strmino sem napadel, tako da je bila lahka zmaga. Če bi bila hujša konkurenca, bi šlo tudi pod uro in 50 minut. Najhujša od vsega pa je bila pot v dolino zaradi vročine.”

Dušan Globočnik Soudi in David Vogrin, kralj in princ Paklenice Vertikal.

O teku na Sveto Brdo

Sv. Brdo je od nekdaj vzbujalo strahospoštovanje domačinov, z njim pa so povezane številne legende in miti. Gre za drugi najvišji vrh Velebita (1.753 m), vendar je po svojem položaju, videzu in imenu zagotovo prvi in ​​najlepši vrh celotne veličastne gore. Ponuja pogled na vsa tri morja (Velebitski kanal, Novigrad in Karinsko morje), Kotare, Pašmanski kanal in Kornate, Paklenico in greben Velebit ter Liko.

Pogosta prisotnost oblakov in skoraj nenehno šušljanje vetra spominjata na starozavezno razodetje, v katerem sta oblak in veter poseben znak božje prisotnosti. Zaradi tega obstaja veliko legend in ugibanj, zakaj se Sv. Brdo kliče sveto. Sam Velebit je zagotovo najbolj znan pravljični kraj na Hrvaškem, kjer so vile po tradiciji plesale kolo. Številni pastirji so pričali o obstoju teh čudovitih mitoloških bitij, ki so se znala zelo pogosto z gorskih pobočij spuščati na obalno obalo, kjer so ugrabljali otroke in mladeniče ter jih učile različnih stvari, kot je zdravljenje z zdravilnimi rastlinami.

Miha Ulčar; Foto: FB SLO maraton

Tagi