Zmagovalec Ljubljanskega šahovskega festivala Abdulla Gadimbayli

Jan Šublej državni prvak, Domžalčanka Teja Vidc državna prvakinja

Minuli vikend se je končal Ljubljanski šahovski festival 2024, ki je štel tudi za letošnje državno prvenstvo v standardnem šahu.

Po devetih krogih in osmih dneh igranja je zmagal Abdulla Gadimbayli iz Azerbajdžana,  drugo mesto je zasedel A.Ra Harikrishnan iz Indije, tretji pa Jan Šubelj. Udeleženci do osmega mesta so prejeli denarne nagrade. Najboljša tekmovalka je bila Anastasiia Hnatyshyn iz Ukrajine, sledili sta ji Teja Vidic in Laura Unuk iz Slovenije.

Državni članski prvak za leto 2024 je postal velemojster Jan Šubelj (ŽŠK Maribor Poligram), srebrno medaljo je prejel Domen Tisaj (Celjski ŠK), bronasto pa Blaž Bratovič (ŠD Gorenjka Lesce).

Pri članicah je presenetljivo državna prvakinja postala mednarodna mojstrica Teja Vidic, pred velemojstrico  Lauro Unuk, tretje mesto sta si razdelili Petra Kejžar in Ivana Hreščak (ŠK Postojna), preostale tri so igralke (TAJFUN – ŠK Ljubljana).

Državni prvak v šahu velemojster Jan Šubelj.

Najboljša mladinka do 20 let je bila Taja Guid (ŠK Kostak Krško), sledili sta ji Anja Beber (ŠK Postojna) in Lucy Brinovec (ŠK Žalec). Med mladinci je slavil Jan Šubelj (ŽŠK Maribor Poligram), pred Dragomljanom Rudijem Olenikom Čampo (TAJFUN – ŠK Ljubljana) in Janom Marnom (Celjski ŠK).

Najboljši senior je postal Vojko Mencinger (ŠD Gorenjka Lesce) pred Leonom Mazijem (Društvo Tomo Zupan) in Vojkom Srebrničem (TAJFUN – ŠK Ljubljana),  najuspešnejša seniorka je bila Enriko Črnivec (TAJFUN – ŠK Ljubljana).

Državna prvakinja med šahistkami mednarodna mojstrica Teja Vidic.

In kako so se odrezali člani Šahovskega društva Domžale? Jure Plaskan je po obetavnem začetku naposled pristal na 32. mestu z 5,5 točke, zelo dober je bil Bine Markošek (rojen leta 2008), ki je s petimi točkami zasedel 38. mesto in osvojil kar 77  elo ratinških točk, na 44. mestu je bil z spremenljivo srečo Blaž Debevec s petimi točkami, na 86. mestu pa z 4 točkami Sofia Timagina, sodelovalo je 119 udeležencev iz 14 držav.

Festival, ki ga že deseto leto organizira Tajfun-ŠK Ljubljana, je postregel tudi z vrsto vzporednih turnirjev in prireditev. Tako je  1. maja  potekal  hitropotezni turnir 8. Memorial “Zlatka Bašagića”, na katerem je zmagal Abdulla Gadimbayli  z 7,5 točkami iz  devetih kol, drugi je bil Slovenec Jure Skoberne tretji pa Indijec IM A.Ra. Harikrishnan, vsi trije so velemojstri.

Najboljši trije na državnem prvenstvu: z leve Domen Tisaj, Jan Šubelj in Blaž Bratovič.

2. maja je bil organiziran pospešeni turnir 3. Memorial “Nusreta Sivčevića”.  Zmagal je fide mojster Maksim Goroškov iz Slovenije, ki je osvojil 6 točk iz sedmih partij, sledila sta mu Jure Skoberne in fide mojster Danijel Beletič. 3. maja je bil organiziran še 2. otroški Zmajčkov turnir, kjer je slavil Jakob Kovačič z 6 točkami iz sedmih kol, pred Davidom Krstićem in Leonardom Belyaletdinovim.

Ob koncu turnirja je članica upravnega odbora in častna članica Šahovske zveze Slovenije Silva Razlag pohvalila organizacijo Ljubljanskega šahovskega festivala, še posebej pa direktorico turnirja velemojstrico Darjo Kapš.

Avtor: Jože Skok; Foto: Luka Rifelj

 

Tagi