Zmaga odbojkarjev in odbojkaric

Calcit Volley

Odbojkarji Calcit Volleyja so v svoji prvi tekmi zadnjega turnirja rednega dela srednjeevropske lige v Zagrebu s 3:1 (-17, 23, 17, 21) premagali madžarsko ekipo MAV Flore-Foxconn. Jutri bodo Kamničani, ob 16.30, igrali še z domačo Mladostjo.

Calcit Volley – MAV Flore-Foxconn  3:1 (-17, 23, 17, 21)

Zagreb – Športna dvorana Bojan Stranić, gledalcev 50, sodnika; Jurković, Vedriš (oba Hrvaška).

Calcit Volley: Planinšič 2, Vinkovič 5, Lazar, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 13, Okroglič 3, Mitrašinović, Brunet 14, Bakonji 1, Dulčev 16, Pavlović 7. Trener: Mladen Kašić.

MAV Flore-Foxconn: Szabo 10, Ambrus, Eke 1, Koci, Boa 16, Tomanoczy 6, Peter, Pesti, Fazekas 18, Takacs (L), Janke 9, Sebestyen, Szentesi (L), Dileo Neufeld. Trener: Zoltan David.

Kamničani so v soboto doživeli še en hladen tuš v domačem prvenstvu, saj so jih po Hiši na kolesih Triglava premagali še Mariborčani, tako da so jih na prvenstveni lestvici spet prehiteli odbojkarji ACH Volleyja. Že zaradi samozavesti so proti madžarskim odbojkarjem, ki so včeraj v prvi tekmi turnirja z 1:3 izgubili z Mladostjo, nujno potrebovali zmago. Med drugim tudi zato, da bi potrdili uvrstitev na zaključni turnir srednjeevropske lige. Čeprav v prvem nizu spet niso blesteli, so v nadaljevanju tekme dvignili raven svojega sprejema, posledično so bili tudi bolj nevarni v napadu, s kar 14 bloki, po pet sta jih dosegla dva od treh kamniških Urošev, Nikolić in Pavlović pa so zlomili odpor madžarske ekipe.

V prvem nizu je vodilna madžarska ekipa s štirimi zaporednimi točkami prišla do vodstva z 8:5, že na osmi točki pa je Dimitra Dulčev izid izenačil. Do novega vodstva so Kamničani prišli po napadu Uroša Pavlovića (12:11), vodili pa so tudi še s 13:12, kar je bilo njihovo zadnje vodstvo v uvodnem nizu, kaji po dveh asih Vilmosa Szaba je ekipa iz Szekesfehervarja spet prišla do treh točk prednosti (16:13). Kamničani so z uspešnim napadom Dina Vinkoviča še prišli na točko zaostanka (15:16), to pa je bilo z njihove strani bolj ali manj vse, kar so pokazali v prvem nizu. Na servis Christiana Janke so Madžari povedli s kar 22:15.

Drugi niz so Kamničani, ki so imeli v prvem nizu samo 36-odstotni sprejem, v napadu pa so bili 45-odstotni, začeli bolj odločno in po bloku Uroša Nikolića so nasprotniku pobegnili za štiri točke (8:4). Slovenski podprvaki so vodili tudi še z 9:5, toda z novim asom Szaba, je Elore-Foxconn prišel na točko zaostanka (10:11), zato je Mladen Kašić vzel polminutni odmor. Po njem so odbojkarji Calcit Volleyja sicer še dvakrat vodili s tremi točkami prednosti, zadnjič pri 17:14, vendar so Madžari z asom Szabolcsa Boa, ki je bil njihov že šesti na tekmi, izid na 17. točki izenačili. Ob boljšem servisu so Madžari po točki Balinta Tomanoczya tudi povedli z 21:20. V napeti končnici je Dulčev Kamničane popeljal do vodstva s 23:22, nato pa še do prve zaključne žoge, že prvo pa je zaključil Lazaro Brunet, ki se je ob koncu niza vrnil v igro, saj ga je ob koncu prvega niza zamenjal Jure Okroglič.

Tudi v tretjem nizu je bila kamniška ekipa tista, ki je prva prišla do nekaj večje prednosti. Po asu Nikolića so povedli z 9:6, nato pa vodstva niso več izpustili iz rok. Madžarska ekipa se jim je z blokom Janke še približala na točko zaostanka (8:9), toda na servis Uroša Pavlovića so ji Kamničani s petimi zaporednimi točkami pobegnili za sedem točk (17:10). Zadnji dve z blokom dosegla Okroglič in Nikolić, za katerega je bil to že četrti blok na tekmi. Visoke prednosti varovanci Mladena Kašića niso več izpustili iz rok, do vodstva v nizih pa so prišli po lastni napaki Madžarov.

V četrtem nizu so Kamničani sredi niza Madžarom pobegnili za pet točk (16:11), toda potem, ko so v drugem in tretjem nizu že izboljšali svoj sprejem, so se za trenutek spet pojavile težave, tako da je Fazekas z asom izid izenačil (16:16). S tem težav za Calcit Volley še ni bilo konec, kajti po točki Szaba je MAV Flore-Foxconn prvič v četrtem nizu prišel do vodstva (18:17). Kamničani so jim odgovorili na najhitrejši možni način, s tremi zaporednimi točkami, prednosti pa niso več izpustili iz rok. Zmago, s katero so potrdili uvrstitev na zaključni turnir srednjeevropske lige, prav tako pa so po njej na dobri poti, da jo po rednem delu tekmovanja končajo na prvem mestu, pa je dosegel Lazaro Brunet.

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi devetega kroga modre skupine Sportklub prve odbojkarske lige za ženske doma premagale GEN-I Volley s 3:0 (12, 20, 19). V prihodnjem krogu bodo v soboto, 17. februarja, ob 18. uri, v Mariboru igrale z domačo Novo KBM Branikom.

Calcit Volley – GEN-I Volley  3:0 (12, 20, 19)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 70.

Calcit Volley: Rituper, Gorjup, Radišković 9, Šen 12, Najdič 6, Hutinski 11, Boisa, Charuk 11, Grubišić Čabo (L), Pucelj 9, Čižman, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.

GEN-I Volley: Koren 2, Alisa Haejin (L), Damjanović 4, Frelih 10, Vulić, Godec 12, Zdovc Sporer 4, Blažič (L), Makuc, Mohorič, Žigon, Podbršček. Trener: Vasja Samec.

Novogoriške odbojkarice so bile do zdaj edine, ki so Kamničankam v domačem prvenstvu odščipnile točko. To je bilo pred 18 dnevi v Novi Gorici, ko so aktualne državne prvakinje njihov odpor strle šele v zadnjem nizu. Tudi zato je bila motivacija varovank Bruna Najdiča še toliko večja. Do novih treh točk so prišle po dobri uri igre, od svojih nasprotnih iz Nove Gorice pa so bile boljše v vseh elementih igre. S štirimi asi se je izkazala Sara Najdič, s štirimi bloki Sara Hutinski, v napadu je bila Lucille Charuk 80-odstotna.

Že v prvem nizu so domače odbojkarice napovedale, da so dobro razpoložene in da jim bodo Novogoričanke težko sledile. S točko Hutinskijeve so povedle s 4:0, po dveh zaporednih točkah Asje Šen s 6:1 in po bloku Charukove, kar je bila njena tretja zaporedna točka, že z 12:3. Ko so se gostje domačinkam približale na sedem točk zaostanka (7:14), je Bruno Najdič vzel polminutni odmor, po njem pa so njegove varovanke na servis njegove hčerke Sare dosegle kar sedem zaporednih točk. Zadnjo točko v uvodnem nizu je dosegla Charukova.

Z asom Andjelke Radišković je domača ekipa bolje začela tudi drugi niz, ko je povedla s 5:1. Čeprav so gostje z blokom Žane Zdovc Sporer izid že na šesti točki izenačile, so jim Kamničanke po uspešnem napadu Maše Pucelj spet pobegnile za štiri točke (10:6). Z asom Najdičeve je kamniška ekipa povedla že s 16:9, vendar se Novogoričanke še niso sprijaznile s porazom, kajti po asu Žane Godec so se domačinkam približale na dve točki zaostanka (16:18). V končnici so bile spet bolj zbrane kamniške odbojkarice, ki so po novem asu Najdičeve prišle do petih zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih. Po napaki gostij na servisu so izkoristile drugo.

Podoben potek je bil tudi v tretjem nizu, v katerem so ves čas vodile Kamničanke. Po novi točki Hutinskijeve je bilo 10:4, a je Godčeva z asom prepolovila zaostanek svoje ekipe (7:10), še bliže ji je bila po uspešnem napadu Zdovc Sporerjeve (11:13), najbližje pa po asu Damjanović (17:18). Čeprav je zadišalo po napeti končnici, do nje ni prišlo, kajti na servis Radiškovićeve in bloku Hutinskijeve so Kamničanke pobegnile za šest točk (23:17), novo, triindvajseto zmago v letošnjem državnem prvenstvu pa je potrdila Charukova.

Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja: »Pristop je bil pravi, borbenost je bila prava, prav tako se dviguje kakovost v naši igri, čeprav je še vedno nekaj nepotrebnih napak. Toda ko ima igralka željo, ko gre na polno, se napake dogajajo, stvar treninga pa je, da skušamo to popraviti. Dobro je, da smo imeli tekmo bolj ali manj pod rezultatsko kontrolo, smo pa še enkrat videli, kako malo potrebujejo Novogoričanke, da so nevarne. To se nam je zgodilo v drugem nizu, v tretjem pa so prišle celo na točko zaostanka (17:18), kar v končnici ni ravno prijeten rezultat. Tako da je odlično, da smo zmagali, da smo odigrali dobro tekmo, hkrati pa opozorilo, da moramo biti v vsakem trenutku maksimalno zbrani.«

Avtor: Miha Štamcar; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi