Zgodba o človeku, ki ga v Pekingu ne bo

Če bi želel uvod v današnji zapis napisati v stilu športnega komentatorja, bi se vse skupaj bralo približno takole. 

Spoštovane, spoštovani.

Vse bližje je petek 4. februar 2022. Dan, ko se bodo z otvoritveno slovesnostjo na stadionu Ptičje gnezdo, v Pekingu tudi uradno pričele 24. zimske olimpijske igre, ki jih že pred samim začetkom uradnega dogajanja, zaznamujejo ostri, na trenutke kar malo rigorozni protikoronski ukrepi. Na zimskih olimpijskih igrah, ki so se pred štirimi leti zgodile v Južni Koreji (Pjongčang), so naši športniki domov prinesli dve medalji. Biatlonec Jakov Fak, je dobil srebrno medaljo, deskar na snegu Žan Košir pa bronasto.

V Pekingu bo Slovenijo zastopalo 47 športnikov in športnic, kar je precej manj kot pred štirimi leti, ko je naša olimpijska odprava štela kar 71 članov in članic. Ob tem je treba povedati, da se je na tiste olimpijske igre v Južni Koreji uspela uvrstiti tudi naša hokejska reprezentanca, ki je letos žal ni v olimpijskem tekmovalnem pogonu. Kaj  lahko pričakujemo pred začetkom iger? Medaljo smučarskih skakalcev, ki so glede na zadnje rezultate ujeli pravo formo? Deskarji? Smučarji? Lahko preseneti kdo iz ozadja? Zagotovo. Za konec uvodnega nagovora naj povemo še to, da bosta nosilca slovenske zastave na teh igrah Žan Košir in Ilka Štuhec. Žal pa bomo pogrešali marsikoga. Poleg hokejske reprezentance tudi našega vrhunskega biatlonca, ki sliši na ime Klemen Bauer. Klemen je kar se udeležbe na olimpijskih igrah tiče, pravi veteran. Doslej je slovenske barve zastopal kar štirikrat. V Pekingu pa ga tokrat iz znanih razlogov ne bo.

Klemen Bauer. Eden redkih športnikov ne le v slovenskem pač pa tudi v svetovnem merilu, ki se je koronskim ukrepom in obveznemu cepljenju uprl. Ter to ne glede na morebitne neugodne posledice svoje odločitve, tudi jasno povedal. Klemen se zaveda, da bi bile te olimpijske igre za njega kot tekmovalca, pete po vrsti in obenem zelo verjetno tudi zadnje. Čez teden dni, bo Klemen namreč dopolnil 36 let.

Pred začetkom dogajanja v Pekingu, pa je Klemen strnil tudi nekaj misli na svojem facebook zidu. Zapis, ki na najboljši in najlepši možen način prikaže njegovo izjemno širino, čustveno inteligenco, zelo dobro dojemanje realnosti. Realnosti tako v vrhunskem športu, kot v svetovnem dogajanju nasploh. Zato sem se odločil, da njegov fb zapis z vami delim kar v celoti.

“Pred vrati so 24. Zimske olimpijske igre. Verjetno največji športni dogodek in sanje vsakega športnika. Igre, na katere sem se dolgo pripravljal in na katerih bi lahko barve domovine zastopal tudi sam, a sem se temu iz znanega razloga odpovedal. Igre, ki bodo vse prej kot običajne in bodo brez dvoma pustile pečat v zgodovini športa.

Sem štirikratni olimpijec, vrhunski šport pa me spremlja večji del mojega življenja in ima pri meni posebno mesto. Prav zaradi tega, se v zadnjem obdobju s težkim srcem sprašujem o »razvoju« vrhunskega športa ter pomenu in smislu Olimpijskih iger. Včasih se zdi, da brez zadržkov drvi v prepad. Kot da ni več prostora za »romantiko«, človeške vrednote, poštenost in dostojanstvo. Še posebno se to kaže ob trenutni, vsesplošni, globalno družbeni histeriji, ob čemer me spreletava srh. Vse bolj so pomembne le še zmage, številke. Tako tiste ob rekordih, kot tiste na sponzorskih pogodbah… medtem, ko športniki vedno pogosteje postajajo zgolj sredstvo za zabavanje množic ter orodja za uresničevanje multikorporacijskih teženj.

Vprašanje pred otvoritvijo iger, ki se mi stalno poraja… Koliko je v resnici sploh še ostalo od prvotnih načel olimpizma? Bojim se, da zelo malo, čeprav sem od nekdaj verjel v moč olimpijskih krogov in njihovo simboliko. Ker dobro vem, kaj športniku pomeni nastop na olimpijskih igrah in kaj je zanj pripravljen storiti, žrtvovati, kljub vsemu verjamem in upam, da bodo tudi prihodnje generacije športnikov uspele ohraniti in prenesti vsaj delček tistih, prvinskih vrednot in da bomo še naprej z optimizmom zrli v prihodnost.

Vsem kolegom športnikom, soborcem iskreno čestitam.

Za uvrstitev v slovensko olimpijsko reprezentanco in jim želim, da s ponosom nosijo državni grb in da vsak na svoj, najboljši način (do)sanja svoje športne sanje.

SREČNO.”

Klemen Bauer

Dobrim željam pa se pridružuje tudi pisec teh vrstic. Srečno, naši fantje in dekleta.

Dušan Jambrošič

 

 

Tagi