Vroče nadaljevanje sezone za trialiste v Lukovici

Na poligonu Avto Kveder v Lukovici se je nadaljevala sezona državnega prvenstva v trialu za voznice in voznike z licencami AMZS.

Za odlično organizacijo so zopet poskrbeli člani AMD Lukovica, ki so premišljeno postavili sedem sekcij, od tega tri v gozdu in štiri na terenu z umetnimi ovirami, ki so bile tokrat vidno kot tudi občutno za tekmovalce precej bolj težavne. Na tekmi se je zbralo 16 tekmovalcev in tekmovalk, ki so se na sobotni tekmi borili predvsem z visokimi temperaturami, opaziti je bilo hitrejšo izčrpanost tekmovalcev. Taktika večine je bila čim hitreje odpeljati sekcije, postavljene na sončnem terenu, in tudi tiste bolj zahtevne, z umetnimi ovirami.

Na tekmi po dolgem času Al Hiasat

V rdeči kategoriji (T1) so se tokrat pomerili trije tekmovalci. Tekme se je po dolgem času udeležil zelo dober slovenski enduraš Ali Al Hiasat (AMD Lukovica), ki je povedal, da bi z veseljem prišel na več tekem, a se mu žal večina prekriva z njegovo primarno disciplino, endurom. Na današnji tekmi je zasedel prvo mesto, z vožnjami je bil zadovoljen, obenem pa ugotovil, da mu bolj kot gozdne sekcije ustrezajo umetne ovire. Ali je bil po številu skupnih točk tudi najboljši tekmovalec dneva. Drugo mesto v kategoriji T1 je zasedel Vedran Kukorin (MCK Kvarner), ki se je na rdečih sekcijah zelo dobro boril. Za gledalce je poskrbel s spektakularnimi padci, ki so bili obenem odraz visokih temperatur in posledično krčev v rokah. Po tekmi nam je zaupal, da so nevarne situacije, kot so padci, v trialu pogoste ter da se je pomembno boriti in jih poskušati premagati. Tretje mesto je osvojil Luka Ožbolt (MCK Jaska), ki se je tokrat odločil, da se preizkusi v rdeči kategoriji. Največji izziv so mu predstavljale ovire, ki jih je v rdeči kategoriji veliko več, in jih je težje prevoziti. Po odpeljanih štirih krogih je število prevoženih ovir precejšno, kar privede do večjega fizičnega napora. Ožbolta na naslednji tekmi zopet lahko pričakujemo v rdeči kategoriji, če bo zadostil svoja pričakovanja s treningi.

Več kazenskih točk za Setnikarja, a še vedno najboljši

Tudi na tokratni dirki je dobro pripravljenost in velik napredek potrdil Lovro Setnikar (AMD Lukovica), ki je bil v modri kategoriji zopet najboljši. Tokrat je sicer vknjižil večje število kazenskih točk (28), kar gre po mnenju Lovra pripisati večji težavnosti postavljenih sekcij. Povedal je še, da mu je na prvi tekmi z nasveti in linijami pomagal trener Severin Sajevec, danes pa je bil v vlogi trenerja njegov oče Klemen Setnikar, ki se je v tej vlogi odlično odrezal. Lovrove misli so že uprte k naslednji tekmi, predtem pa bo čas namenil treningu v fitnesu, vožnji z motorjem in treningu s trenerjem Sajevcem. Lovro je zasedel tudi prvo mesto v kategoriji otroci in sicer pred svojim bratom Nejcem. V modri kategoriji mu je bil najbližje Marino Velušček (GAS Vrtejba), ki je vknjižil 36 kazenskih točk, tretjeuvrščeni Borut Vipotik (AMD Lukovica) pa je med drugim zaradi nenatančnega ogleda ene od sekcij zbral 63 kazenskih točk.

Mežek navdušen nad vremenom in suhim terenom

Odlično pripravljenost v letošnji sezoni potrjuje Mirko Mežek (AMD Radovljica), ki je zopet povedel v rumeni kategoriji in v štirih krogih dobil zgolj dve kazenski točki. Drugouvrščeno Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica) je ugnal za 25 točk. Mirko je bil predvsem navdušen nad dobrim vremenom in posledično suhim terenom, ki je precej bolj enostaven za vožnjo kot pa mokra podlaga. Čez poletje je veliko treniral, kar se mu tudi obrestuje, obenem mu zelo ustreza teren v gozdu, saj na takšnem največ trenira. Tretje mesto v kategoriji T3 je pripadlo Sebastjanu Sikovšku (AMD Lukovica), za katerega je bila tekma v Lukovici druga v karieri. Glede na malo število tekmovalnih izkušenj je Sebastjan vsega skupaj dobil le 38 kazenskih točk.

Za Nino Berlič sekcije prelahke

Tokrat so se v beli kategoriji, z izjemo Nejca Setnikarja (AMD Lukovica), pomerila dekleta. Najbolje se je odrezala Nina Berlič (2n’Race), ki so se ji sekcije zdele lepe in zanimive, a za njeno raven znanja prelahke. Trenutno se ji poraja težava, saj je preskok v težavnosti med belo in rumeno kategorijo precejšen, tako da bo letošnjo sezono urila trialsko znanje še v beli kategoriji, naslednjo leto pa jo lahko pričakujemo v rumeni kategoriji. Nina je ugnala drugouvrščeno Tamaro Stare (AMD Lukovica) ter tretjouvrščeno Jasno Hribar (AMD Lukovica).

V kategoriji trial ženske je nepremagljiva Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica), ki je vozila v rumeni kategoriji. Sekcije so se ji zdele kar težke, tako da se je bilo po njenih besedah treba potruditi, kar se je na koncu obrestovalo za prve stopničke v tej kategoriji. Kot posebnost je izpostavila, da si je med tekmovanjem motocikel delila še z eno tekmovalko, kar je predstavljalo logistične težave, a štiriperesna deteljica prijateljic, ki se vozi, so se dobro organizirale in tekmovanje uspešno zaključile. Drugo mesto je zasedla Nina Berlič (2n’Race), tretja pa je bila Tamara Stare (AMD Lukovica).

Direktor dirke Marjan Kveder je po tekmovanju izpostavil, da je s samo organizacijo zadovoljen, saj da je bila tekma kakovostno izpeljana, prav tako pa jim je bilo naklonjeno vreme, ki ima za samo izvedbo temovanja veliko vlogo. Ni pa zadovoljen s samo udeležbo tekmovalcev in pravi, da bo treba na tem področju nekaj ukreniti. Kot društvo, ki se ukvarja z avto-moto športom, želijo nadaljevati tradicijo. Panoga trial je bila zelo dobro sprejeta, saj je nemoteča za okolico, zato si želijo nadaljevati s povečanim številom tekmovalcev in večjo promocijo tega športa.

Naslednja tekma državnega prvenstva v trialu bo 16. septembra 2023 v Kočevju.

AMZS šport; Foto: arhiv AMZS

Tagi