Vrnitev Sillah ni bila dovolj za zmago

Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi tekmi turnirja srednjeevropske lige v Mariboru izgubile proti domači ekipi Nova KBM Branik z 2:3 (-19, 20, -18, 20, -13). V sredo, ob 18. uri, bodo Kamničanke v mariborski dvorani Lukna igrale še z madžarsko ekipo Swietelsky-Bekescsaba.

Na dan tekme z Mariborčankami so se v kamniškem taboru končno oddahnili, saj so končno dobili dovoljenje za registracijo Fatoumatte Sillah, ki se je ravno ob pravem trenutku vrnila v ekipo aktualnih slovenskih državnih prvakinj. Tudi zato, ker trener Gregor Rozman še vedno ni mogel računati na Lucille Charuk in današnjo slavljenko, Mašo Pucelj, ki je praznovala svoj sedemnajsti rojstni dan. Na koncu so se veselile domače odbojkarice, ki so z vrnitvijo Ize Mlakar popolnoma druga ekipa, kot so bile v prvem delu sezone, ko so prvenstveno tekmo s 3:1 dobile kamniške odbojkarice. In to kljub temu, da so Kamničanke kar 15 točk dosegle z blokom, po štiri Đorđević in Hutinski, Mariborčanke pa le šest, in da so bile malenkost boljše v napadu (41:39 odstotkov). Toda naredile so kar trinajst lastnih napak več.

V prvem nizu sta se ekipi, ko je Mila Đorđević izenačila na 14:14, menjavali v vodstvu, po dveh zaporednih točkah Ronje Štampar pa so Mariborčanke prišle do treh točk prednosti (17:14), z asom Ize Mlakar pa za štiri (20:16). Kamničanke, ki so imele v prvem nizu veliko težav z zaključevanjem napadov, so se po eni redkih lastnih napak domače ekipe še približale na dve točki zaostanka (18:20), toda po polminutnem odmoru Brune Najdiča so domačinke dosegle dve zaporedni točki. Tudi v končnici so bile bankirke, pri katerih se je s šestimi točkami izkazala Mlakar, z eno manj pa Štampar, bolj zbrane in po šesti lastni napaki gostij dobile uvodni niz.

Z asom Sillah so bile Kamničanke tiste, ki so v drugem nizu prve prišle do dveh točk prednosti (7:5), z blokom Ane Marije Vovk že do štirih (10:6). Odlična Mlakar je svojo ekipo vrnila na točko zaostanka (9:10), z asom pa je Tali Lekše izid na 12. točki izenačila. Vendar do preobrata ni prišlo, kajti po asu Anđelke Radišković so gostje spet prišle do nekaj večje prednosti (19:16), ki je v končnici niso zapravile. Na servis Naje Boisa so po uspešnem prvem tempu Sare Hutinski prišle do petih zaključnih žog za izenačenje v nizih, po napaki na mreži domače ekipe so izkoristile drugo.

Začetek tretjega niza je pripadel mariborskim odbojkaricam, ki so s štirimi zaporednimi točkami povedle s 4:1, pa z asom Mlakar s 6:2. S tem težav v kamniški ekipi še ni bilo konec, kajti po novih treh zaporednih točkah so domačinke pobegnile že na 11:5. Na servis Hutinski so Kamničanke prepolovile svoj zaostanek (8:11), nato so z nekaj sreče po asu Neje Čižman prišle le še na točko zaostanka (13:14). Toda v nadaljevanju niza so na servis Lekše Mariborčanke dosegle pet zaporednih točk za vodstvo z 20:14. Visoke prednosti niso zapravile, niz pa je končala Mlakar.

Veliko bolj odločno so Kamničanke vstopile v četrti niz, ko so na servis Čižman in točki Hutinski prišle do prednosti štirih točk (5:1). Gostje so vodile tudi še z 9:4 in 11:4, toda Mlakar, ki je še enkrat več potrdila svojo kakovost, je z asom izid izenačila na 14:14, že v naslednjem napadu pa so domačinke povedle s 15:14. Toda varovanke Gregorja Rozmana so se vrnile v igro, na servis Boisa so dosegle štiri zaporedne točke za njihovo vodstvo z 20:16, kar pa jim ni zagotavljalo mirne končnice. Mariborčanke so hitro prepolovile svoj zaostanek (18:20), vendar so bile Kamničanke dovolj zbrane, da so po napadu Radišković prišle do štirih zaključnih žog za izenačenje v nizih. Drugo je izkoristila Boisa.

Čeprav so v odločilnem petem nizu kamniške odbojkarice na menjavo strani odšle s prednostjo treh točk, vodile pa so tudi še z 10:7, to ni bilo dovolj, da bi se veselile končne zmage. Z asom Eve Pogačar se jim je domača ekipa približala na točko zaostanka (9:10), po napaki Kamničank pa so Mariborčanke izenačile na 12:12. Že v naslednjem napadu so gostje naredile novo lastno napako za prvo mariborsko vodstvo v tie-breku. V napeti končnici je nato Mlakar s svojo 31. točko svoji ekipi priborila prvo zaključno žogo, ki jo je, po že 13. lastni napaki Kamničank tudi izkoristila.

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Število lastnih napak, s katerim imamo težave že skozi vso sezono, je tudi danes odločalo zmagovalke. Na takšen način bomo zelo težko igrali, ker si preprosto privoščimo preveč lastnih napak in to v seriji, tako kot v končnici tie-breaka. Vse to so zadeve, na katere bomo morali biti pozorni in na tem moramo graditi. Veseli me, da se je vrnila Sillah, hkrati pa žalosti, da je mlado dekle pri 19. letih zaradi administrativnih zapletov, kakršnikoli so že bili, tako dolgo odsotna z odbojkarskih igrišč. Največja škoda se je naredila njej. Danes je samo potrdila, da je odlična igralka in prepričan sem, da bo iz tekme v tekmo boljša. Jutri bodo Madžarke v vlogi favoritinj, na drugi strani se bomo morali mi spočiti, ohladiti glave, kajti vsak poraz boli, toda šlo bo za novo tekmo. Tudi v njej bomo iskali nove točke, ki nam bodo prišle prav v boju za uvrstitev na zaključni turnir Mevze.«

Nova KBM Branik – Calcit Volley 3:2 (19, -20, 18, -21, 13)

Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 150, sodnika: Rajković, Brlas (oba Hrvaška).

Nova KBM Branik: Mlakar 31, Milošič 9, Pogačar 1, Štampar 13, Klajžar (L), Lekše 8, Senekovič, Cikač (L), Farkaš, Ramić, Potokar, Lorber Fijok 13, Kranjc. Trener: Bruno Najdič.
Calcit Volley: Griljc (L), Gorjup, Radišković 16, Vovk 5, Đorđević 6, Hutinski 17, Boisa 3, Kregar, Charuk, Sillah 29, Vukojević, Pucelj, Čižman 6, Banko (L). Trener: Gregor Rozman.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi